11.07.2010 toate
Impreuna la 4G

Astazi,11 iulie, la Chisinau, in scuarul Teatrului de Opera si Balet, Orange a efectuat in premiera nationala o demonstratie publica a tehnologiei LTE (Long Term Evolution), care sprijina serviciile de generatia a 4.

Evenimentul s-a desfasurat in prezenta managerilor locali si internationali ai proiectului, oficialitatilor, presei si blogherilor.In cadrul ceremoniei Liudmila Climoc, Directorul General al Companiei Orange Moldova a declarat:

"Orange a lansat in Moldova

 • Internet Acum – internet fara fir la viteza inalta,
 • a adus telefoane avansate ca iPhone si BlackBerry si
 • a implementat in premiera mondiala tehnologia HD Voice pentru telefonia mobila.

Aceasta a plasat tara noastra printre primele din lume care se bucura de cele mai avansate servicii in telecomunicatii, iar calitatea lor constituie o temelie perfecta pentru trecerea la cele de generatia a patra.

Internetul fara fir de banda larga este cu siguranta cel mai solicitat serviciu din domeniu in lume, iar cu Internet Acum clientii beneficiaza de acces la reteaua globala pentru a se informa si pentru a-si petrece timpul liber, confortabil si la un pret avantajos.

In luna mai, sub sloganul "impreuna la 4G" am prezentat o serie de reportaje TV despre reteaua din Paris, iar acum inovatiile din laboratoarele Orange sunt gata sa fie demonstrate live locuitorilor din Moldova.

Analizand evolutia si traficul utilizat de peste 100 000 de clienti Orange care descarca mai mult de 1MB pe luna in 3G, am decis sa facem inca un pas spre tehnologia LTE pentru a oferi mai multe servicii si confort in utilizarea Internetului. Prioritatea noastra este de a aduce servicii performante si de calitate, care ar satisface necesitatile exigente ale clientilor nostri.

Impreuna cu laboratoarele Orange, ANRCETI, Ministerul Telecomunicatiilor si Alcatel-Lucent, suntem mandri sa va prezentam astazi, aici, in Chisinau, prima demonstratie live a tehnologiei de generatia a patra, care va asigura servicii si mai performante, mai mult confort in utilizare si calitate. Acest lucru este o dovada a angajamentului Orange, care impreuna cu partenerii sai aduce cele mai interesante inovatii, contribuind astfel, la dezvoltarea pietei de telecomunicatii din Republica Moldova."

Sergiu Postica, Directorul de Strategie si Dezvoltare a Businessului a mentionat:

"Dupa doar un an si jumatate de succes cu 3G + de la Orange, Internet Acum si HD Voce sunt deja pe larg utilizate in tara de catre jurnalisti, profesionisti din domeniu, precum si de catre simpli utilizatori.

Astazi demonstram live, aici, in Chisinau, tehnologia LTE pregatita sa sustina serviciile 4G.

Noile servicii care vor fi disponibile in viitor pentru toti utilizatorii Internet Acum sunt foarte interesante, iar unele dintre ele vor prezenta caracteristici chiar impresionante. Cu ajutorul lor va fi posibila:

 • accesarea unui continut bogat, cu o grafica impresionanta
 • descarcarea fisierelor voluminoase( fotografii, clipuri video HD si chiar 3D)
 • vizionarea TV in direct in HD, si chiar in 3D
 • accesarea jocurilor interactive online pentru a juca cu prietenii din intreaga lume

Astfel, Internet Acum va avea o evolutie impresionanta cu 4G si va aduce mai mult confort si servicii incredibile.

Am pregatit prezentarea live impreuna cu Alcatel-Lucent, ANRCETI si cu suportul Guvernului RM, fapt care ne-a permis sa demonstram acest serviciu in centrul capitalei. Aceasta prezentare live ne va ajuta sa intelegem mai bine posibilitatile acestei tehnologii performante, pentru a o implementa in toata Moldova pe parcursul anilor urmatori."

Cu aceasta ocazie Sergiu Sitnic, director al ANRCETI, a declarat:

"Sectorul de telecomunicatii din Moldova se dezvolta cu pasi rapizi. Deja 78% folosesc telefonia mobila si circa 9% din populatie sau 26% din gospodarii sunt utilizatori Internet.

Piata de internet in banda larga, prin tehnologiile fara fir, este foarte dinamica si cunoaste o dezvoltare rapida in Republica Moldova, si impreuna cu toti operatorii vom incerca sa aducem cele mai bune preturi accesibile.

Cunoastem ca dezvoltarea aduce cu sine acces la informatii si capacitate de actiune atunci cand inovatiile sunt accesibile unui numar cat mai mare de utilizatori. Iata de ce am acceptat solicitarea Orange Moldova de a demonstra tehnologia LTE, pentru a incerca si a intelege functionalitatea serviciilor de generatia a patra.

Orange a demonstrat deja rezultate avansate in domeniul 3G si a oferit tarii noastre recunoastere internationala pentru lansarea in premiera mondiala a tehnologiei HD Voice.

In paralel, lucram si asupra licentei pentru viitoarele tehnologii pentru a ne asigura ca ele constituie investitii utile pentru tara si ca ele corespund necesitatilor in timp ale populatiei, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului de telecomunicatii.

Am inceput sa lucram asupra acestor licente pentru a le oferi in anul 2011."

La randul sau, Remi Thomas, reprezentantul laboratoarelor Orange, a mentionat:

"Echipa expertilor din Moldova este recunoscuta in toate tarile de prezenta Orange din lume pentru faptul ca in ultimele 18 luni, impreuna cu specialistii laboratoarelor Orange a reusit sa implementeze cu succes cele mai avansate tehnologii, la cele mai inalte standarde de performanta, iar calitatea lucrarilor realizate este cunoscuta si apreciata in cadrul grupului Orange din intreaga lume. Drept dovada serveste obtinerea de catre Orange a prestigiosului premiu pentru progres tehnologic acordat la Mobile World Congress, care a avut loc in februarie 2010, la Barcelona.

Tehnologia de prima generatie permitea doar telefonie. In Moldova ea a fost implementa prin intermediul sistemului NMT operat de catre Voxtel, ulterior Orange.

A doua generatie, a oferit tuturor serviciile de roaming, mesaje text si, pas cu pas, Internet Mobil de pana la 236 Kbps cu EDGE, pe care Orange le-a facut accesibile la nivel national.

Serviciile de generatia a treia au ajuns in Moldova in 2008. Beneficiind de experienta anterioara a operatorilor din alte tari Orange a putut aduce cele mai recente servicii, inclusiv viteza foarte inalta de internet de pana la 21 Mbps si chiar HD Voice.

A patra generatie, spre care astazi facem un pas decesiv, va fi bazata pe tehnologia numita LTE (Long Term Evolution), care semnificaa dezvoltare pe termen lung, deoarece este conceputa ca baza solida pentru cat mai multe servicii inovative de generatia a patra.

LTE a fost specificata la Forumul de standardizare 3GPP, care anterior a stabilit specificarile pentru tehnologia GSM si 3G+, in cadrul caruia Orange este un jucator important de 25 de ani. Aceasta inseamna ca noua tehnologie este compatibila cu GSM/EDGE si 3G+. Astfel, 4G inseamna evolutie pentru Internet Acum.

Tehnologia va imbunatati considerabil experienta utilizatorilor de Internet fara fir de banda larga pentru ambele segmente business si divertisment, si va oferi viteza sporita – 60, 100Mbps si chiar mai mult, cu tehnologia LTE advanced si perioada de raspuns de doar cateva milisecunde. Aceasta va permite o multime de aplicatii pentru divertisment, dar totodata pentru automatizarea operatiunilor efectuate la distanta, cum ar fi tele-actiuni in toate domeniile, inclusiv cel medical. Vor fi o multime de servicii noi care acum nici nu pot fi imaginate, care demareaza astazi in Moldova.

Toate aceste servicii pe care le demonstram astazi in Moldova, impreuna cu Alcatel-Lucent, vor contribui la dezvoltarea afacerilor si vor oferi noi posibilitati de petrecere a timpului, in acelasi mod in care Internetul a schimbat lumea."

Mircea Robu, reprezentant Alcatel-Lucent in Republica Moldova a spus:

“Pentru a putea oferi aplicatii care au nevoie de banda larga, asa cum sunt serviciile video si serviciile in timp real ca VoIP, furnizorii de servicii au nevoie de generatia a patra de retele wireless IP, care pot sa tina pasul cu nevoia din ce in ce mai mare de banda si sa ofere o calitate a serviciilor superioara utilizatorului final. Acest lucru este posibil cu LTE, care este tehnologia viitorului pentru toti furnizorii de servicii care acum folosesc 2G/3G wireless, si suntem incantati de parteneriatul cu Orange Moldova in demonstrarea capacitatilor si calitatilor acestei tehnologii.

Prezentarea de astazi de la Chisinau, este un pas important in evolutia catre tehnologia LTE in Republica Moldova si Orange Moldova se poate baza de asistenta noastra in calitate de lider din punct de vedere tehnic si de expertiza in transformare pe care o avem, pentru a beneficia la maxim de potentialul acestei tehnologii.

Suntem impresionati de dedicatia Orange Moldova de a aduce mereu cele mai noi tehnologii cetatenilor Republicii Moldova. Aceasta prezentare a LTE pozitioneaza Orange Moldova ca pionier incontestabil in tehnologia 4G, iar noi suntem mandri sa contribuim cu solutia noastra LTE, una dintre cele mai bune pe piata, in acest moment important pentru evolutia telecomunicatiilor in Republica Moldova.

Alcatel-Lucent este unul din liderii globali in tehnologia LTE, solutia si serviciile noastre pentru aceasta tehnologie sunt parte din majoritatea proiectelor de LTE pe care operatorii le detin la nivel global. Aducem astfel expertiza obtinuta in peste 50 de proiecte pilot si patru implementari comerciale la nivel global, si o vom pune in slujba Orange Moldova pentru ca partenerul nostru sa ofere cele mai bune servicii clientilor sai.”

De asemenea, Orange cu suportul companiei Alcatel-Lucent si in parteneriat cu Eurosport HD au efectuat o demonstratie publica si impresionanta a viitorului ce vizeaza Internetul, TV si telecomunicatiile, care include:

 • browsing grafic in HD pentru albume foto, video si texte
 • descarcare super rapida a fisierelor video pentru HD TV, in format 3D
 • browsing video online, de asemenea in HD/3D.
 • live TV in HD
 • jocuri video interactive la viteza foarte mare.

In final, Liudmila Climoc, Directorul General Orange, a concluzionat:

"Cu Orange, 4G nu mai este o fictiune, este o realitate care incepe astazi.
Sunt mindra de faptul ca prin munca noastra, contribuim la plasarea Republicii Moldova printre tarile pioniere la capitolul tehnologiilor noi in telecomunicatii.

Astazi, vom demonstra 4G pentru jurnalisti si blogheri, iar din 14-15 iulie, aceste servicii vor putea fi testate de catre toti la magazinul central de pe Bd. Stefan cel Mare.

Despre Orange Moldova

Orange Moldova este primul operator din Moldova care presteaza servicii GSM/EDGE si 3G . Compania isi desfasoara activitatea in Republica Moldova din aprilie 1998 si deserveste astazi 1.8mln abonati .

Orange dispune de o acoperire GSM de 99.4% din populatie si 98.9% din teritoriul tarii, plus 88.5% cu servicii 3G.

Reteaua 3G de la Orange este printre cele mai avansate, cu o capacitate de 21Mbps si care ofera calitate a vocii de inalta definitie - HD Voice - standard lansat in premiera mondiala in septembrie 2009. De asemenea, compania presteaza servicii de Internet fix si servicii voce pentru afaceri. Orange este primul operator de telefonie mobila in Moldova, care detine 65.4% din piata de telecomunicatii.

Despre Orange

Orange este brandul-cheie al France Telecom, unul dintre cei mai importanti operatori de telecomunicatii din lume. Astazi, brandul Orange presteaza servicii de Internet, televiziune si servicii de telefonie mobila in majoritatea tarilor de prezenta a Grupului, avand 126 de milioane de clienti.

La sfarsitul anului 2008, France Telecom a inregistrat vanzari in valoare de 53.5 miliarde de euro (38,1 miliarde de euro pentru primele noua luni ale anului 2009) iar, la 30 septembrie 2009, baza de clienti a Grupului numara aproape 190 de milioane de persoane in 32 de tari, inclusiv 128.8 milioane clienti de telefonie mobila si 13,4 milioane clienti in intreaga lume, care beneficiaza de Internet de banda larga (ADSL). Orange este operatorul de telefonie mobila numarul trei si furnizorul de servicii de Internet de banda larga numarul doi in Europa si, sub brandul Orange Business Services, este unul dintre liderii mondiali in furnizarea de servicii de telecomunicatii companiilor multinationale.

Strategia Grupului, care se caracterizeaza printr-un accent puternic pe inovatie, convergenta si gestionare eficienta a costurilor, are scopul de a confirma statutul Orange drept un operator integrat si de referinta pentru noile servicii de telecomunicatii in Europa. Astazi, Grupul ramane concentrat asupra activitatilor sale de baza in calitate de operator de retea, dar, in acelasi timp, lucreaza la consolidarea pozitiei sale in cadrul activitatilor noi de dezvoltare.

Pentru a satisface asteptarile clientilor, Grupul furnizeaza produse si servicii simple, si usor de utilizat, mentinand in acelasi timp un model de afaceri durabil si responsabil care poate fi adaptat la cerintele unui ritm rapid si a eco-sistemului in schimbare. France Telecom (NYSE: FTE) este listata la bursa din Paris (compartimentul A) si la New York Stock Exchange.

Pentru mai multe informatii, accesati: http://www.orange.com, http://www.francetelecom.com, http://www.orange-business.com. Orange si denumirea oricarui alt produs sau serviciu Orange incluse in acest material sunt marci comerciale ale Societatii cu Raspundere Limitata „Servicii de comunicare personala Orange”, Orange Franta sau France Telecom.

Despre Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent (Euronext Paris si NYSE: ALU) este partenerul de incredere de transformare a prestatorilor de servicii, intreprinderilor, industriilor strategice, cum ar fi de aparare, energie, sanatate, transport, si guvernele din intreaga lume, oferind solutii pentru a furniza voce, date si servicii video de comunicare pentru utilizatorii finali.

Fiind lider de retea de banda larga fixa, mobila si convergenta, in tehnologii IP, aplicatii si servicii, Alcatel-Lucent impulsioneaza expertiza tehnica si stiintifica incomparabila a Bell Labs, una dintre cele mai puternice case de inovare in industria de comunicatii.

Avand operatiuni in peste 130 de tari si fiind cea mai experimentata organizatie de servicii globale din industrie, Alcatel-Lucent este un partener local cu o acoperire globala.

Alcatel-Lucent a obtinut venituri in valoare de 15,2 miliarde de euro in 2009 si este localizat in Franta, cu birouri executive situate in Paris. Pentru mai multe informatii, vizitati Alcatel-Lucent pe Internet, la adresa: http://www.alcatel-lucent.com

Despre Alcatel-Lucent si LTE

Alcatel-Lucent este lider mondial in LTE, avand astazi 40 de studii ale clientilor securizate LTE. Compania este implicata activ in marea majoritate a proiectelor LTE, fiind urmat de operatorii de nivelul unu in intreaga lume. Pentru a ajuta operatorii sa-si realizeze potentialul lor, Alcatel-Lucent ofera o solutie LTE unica, pre-integrata, end-to-end si un set complet de servicii profesionale.

Arhitectura retelei Alcatel-Lucent este bazata pe strategia retelei radio de acces convergenta unica (RAN), care permite scalarea retelelor W-CDMA si evolutia constanta spre LTE.

Compania a fondat, de asemenea, un Program de Conectare ng, o initiativa globala pentru a conduce spre dezvoltarea unui eco-sistem deschis si divers al producatorilor de dispozitive LTE, furnizorilor de continut si partenerilor de aplicare.

Prin intermediul Programului de Conectare ng si cu solutia LTE end-to-end a Alcatel-Lucent, operatorii de banda larga fara fir beneficiaza de inovatie deschisa, solutii pre-integrate, timp redus spre piata cu serviciile LTE-servicii autorizate si de abilitatea de a conduce modele de afaceri noi si netraditionale.

Pentru mai multe informatii despre solutia LTE end-to-end a Alcatel-Lucent, va rugam sa vizitati: http://www.alcatel-lucent.com/lte.