14.12.2017

Pentru prima dată în Europa și în premieră în cadrul Grupului, Orange și Nokia implementează în Moldova primul serviciu de Voice over LTE bazat pe tehnologia Cloud

14 decembrie 2017

Chișinău, Republica Moldova - Astăzi, Orange și Nokia au efectuat în Moldova primul apel telefonic VoLTE printr-o rețea de bază virtualizată, unică de felul ei. Orange a implementat tehnologia Nokia Voice over LTE în Moldova pentru a spori în mod considerabil calitatea serviciilor sale de voce mobilă. Serviciul VoLTE va fi disponibil clienţilor Orange începând cu anul viitor. Graţie unui parteneriat exclusiv cu Samsung, portofoliul dispozitivelor compatibile cu serviciul VoLTE de la Orange va cuprinde iniţial o selecţie de modele din gama de top ale acestuia, urmând să fie extinsă treptat şi către alte modele.

Drept rezultat, clienţii Orange Moldova vor beneficia de conectarea aproape instantanee a apelurilor, o calitate și claritate a sunetului mult mai ridicate, un consum redus de baterie şi vor putea să realizeze apeluri în timp ce utilizează datele mobile la viteze 4G.

Pentru prima dată în cadrul Grupului, Orange Moldova utilizează Subsistemul IP Multimedia (IMS) bazat pe tehnologia Cloud de la Nokia, care include Telecom Application Server (TAS), o aplicație nativă de cloud, pentru a livra întreg funcţionalul apelurilor prin reţeaua 4G. Prin această implementare, Orange realizează şi o virtualizare a reţelei sale de bază – un reper-cheie în calea lansării 5G.

Julien Ducarroz, CEO Orange Moldova a declarat: “După ce le-am oferit în premieră mondială clienţilor serviciul High Definition voice, vom lansa anul viitor serviciul Apel 4G, cu o calitate impecabilă a sunetului, şi conexiune aproape instantanee a apelurilor în 4G - rețeaua #1 în Moldova. Mai mult ca atât, clienţii noştri vor beneficia de o experienţă extraordinară, având posibilitatea să navigheze la viteze 4G chiar în timpul apelului.”

Michał Nowakowski, Head of Europe IT&N Transformation la Orange a declarat: “Orange transformă reţelele în toate entităţile sale din Europa. Migrarea la noile generaţii ale tehnologiilor voce pentru toţi clienţii din Europa constituie un pas important spre 5G. Aceasta este prima implementare a serviciului VoLTE bazată pe virtualizarea funcţionalului reţelei în Cloud din cadrul Grupului Orange. Drept rezultat, vom putea să introducem servicii noi, cum ar fi VoLTE, mai rapid şi la costuri operaţionale semnificativ mai mici.”

Jonathan Harvey, Vice President, Cloud Core Development Unit la Nokia, a menţionat: “Nokia este lider în sfera Cloud şi noua generaţie a reţelelor VoLTE. Având expertiză în tehnologii, putem să oferim o soluţie compactă de Cloud Core, care va permite companiei Orange să se adapteze rapid cerințelor pieței cu noi oferte de servicii agile.”

#Orange #innovation #virtualization #2020network