09.09.2009 toate
Orange a lansat in Moldova in premiera mondiala un nou standard de calitate a vocii pentru telefoanele mobile

Orange Moldova a anuntat astazi lansarea in premiera mondiala a unui nou standard de calitate a vocii de inalta definitie (HD voice) pentru telefonia mobila. Aceasta tehnologie reprezinta o imbunatatire semnificativa a calitatii sunetului convorbirilor telefonice. In timp ce alte tehnologii mobile, cum ar fi multimedia, au avansat vertiginos, este pentru prima data, in ultimii 10 ani, cind sunetul devine subiect al unei imbunatatiri semnificative. In acest fel, lansarea de astazi a acestui nou standard constituie un pas urias in viitor.

Acest eveniment unic, care plaseaza Moldova in istoria telefoniei mobile de generatia a treia a fost celebrat intr-un anturaj festiv in incinta Muzeului National de Arte in data de 09/09/09 la ora 09:09 seara, in prezenta oficialilor locali si internationali. Primii oameni din lume care au efectuat un apel comercial in baza de HD voice au fost Pavel si Cleopatra Stratan.


Unicul telefon mobil din lume cu sunet de inalta definitie integrat (HD voice) este Nokia 6720c versiunea WB-AMR. Tehnologia WB-AMR va deveni pe viitor strandard pentru telefonia mobila.

Clientii care vor utiliza acest telefon in reteaua 3G+ de la Orange Moldova, vor beneficia de cea mai sigura calitate a sunetului, capabila sa transmita emotia sunetului natural mult mai adecvat decit celelalte telefoane. De asemenea, telefonul atenueaza bruiajele externe si asigura astfel cea mai pura sonoritate a convorbirilor pentru ambele parti.

 

Liudmila Climoc, directorul general Orange Moldova, a relatat: "Suntem foarte mindri ca aducem aceasta premiera mondiala in Moldova si demonstram astfel potentialul specialistilor de la noi si a pietei autohtone. Pentru implementarea acestui standard, echipa noastra a colaborat intens cu subdiviziunile grupului Orange, specializate in cercetarile in domeniul dezvoltarii tehnologiilor. La baza acestei reusite se afla o solutie, care a fost utilizata in cadrul instalarii retelei Orange Moldova 3G. In prezent, aria de acoperire a retelei 3G constituie peste 63% din populatie. Recent, parametrii retelei au fost suplimentar adaptati pentru viteza de pana la 14,4 Mbps pentru Internet. Calitatea retelei si structura sa, ne-au permis sa prezentam astazi aceasta premiera mondiala. Prin lansarea acestui standard Orange isi reafirma atasamentul fata de calitate si angajamentul de a investi in viitorul Moldovei."

Importanta acestei premiere consta nu numai in faptul ca aceasta tehnologie dobandeste statut comercial, dar, inainte de toate, faptul ca acest eveniment se produce in Moldova.

un program continuu de imbunatatire a retelei

Lansarea HD voice este rezultatul unui program continuu de imbunatatire a retelei Orange. Numai in ultimele 18 luni investitiile in acest domeniu au constituit circa 1 miliard de lei.

"Premiera mondiala a HD voice in Moldova le ofera clientilor Orange posibilitatea de a beneficia de cea mai buna calitate exiastenta in lume a convorbirilor telefonice mobile, - a explicat Liudmila Climoc, directorul general Orange Moldova. Gratie eforturilor de dezvoltare a retelelor 3G si 2G, toti clientii vor sesiza o imbunatatire semnificativa a calitatii retelei, care la moment inregistreaza cea mai larga acoperire GSM si 3G dintre operatorii autohtoni."

o inovatie dezvoltata impreuna cu Laboratoarele Orange

Lansarea HD voice este rezultatul unei strinse colaborari cu echipa Orange Labs, care se ocupa de cercetari in domeniul dezvoltarii tehnologiilor. Aceste laboratoare sunt amplasate in 18 locatii ale lumii si reprezinta centre dedicate in exclusivitate cercetarilor, dezvoltarii si sustinerii proceselor de implementare a unor produse si servicii inovative. Orange Moldova s-a folosit de mai multe ori de elaborarile din portofoliul vast al laboratoarelor Orange, cum ar fi, de exemplu, cind a lansat serviciile TV Mobil, Name Your Number, Tonuri de Asteptare si altele.

Yves Tyrode, Vice-presedinte executiv Orange Technocentre, a mentionat ca "HD voice este, fara indoiala, viitorul standard al comunicarii mobile si va fi utilizat de tot mai multi consumatori in anii urmatori. Suntem extrem de fericiti ca putem oferi aceasta tehnologie clientilor nostri din Moldova, care vor avea posibilitatea sa o utilizeze primii in lume".

HD voice — standardul de viitor al telefoniei mobile

Grupul Orange planifica sa extinda rapid varietatea de telefoane mobile compatibile cu HD voice in toata Europa. Astfel, Grupul preconizeaza sa lanseze HD voice in Marea Britanie si Belgia pina la sfirsitul anului 2010 si este sigur ca acest tip de telefoane va constitui majoritatea printre aparatele 3G vindute in urmatorii cinci ani.

Lansarea in premiera a HD voice pentru mobile in Moldova reprezinta cea de a doua etapa a strategiei Orange in materie de HD voice, care urmeaza dupa lansarea vocii de inalta definitie VoIP, pentru telefonia fixa. Actualmente, in jur de 500 000 de aparate Livephone au fost deja vindute in Franta si numarul acestora va creste gratie implementarii serviciului in alte tari in lunile imediat urmatoare.

"Sunt mindra pentru succesele care permit Moldovei sa depaseasca chiar si acele tari, care dispun de acces sporit la tehnologiile Internet — a mai mentionat Ludmila Climoc. Vom realiza misiunea noastra, oferind concetatenilor nostri Internet si telefonie mobila accesibile, dotate cu cele mai interesante inovatii".

 

Despre Orange

Orange este brandul cel mai important al France Telecom, unul dintre liderii pietei mondiale de telecomunicatii. Brandul Orange numara la momentul actual 124.5 milioane clienti si ofera servicii de Internet, televiziune si telefonie mobila in majoritatea tarilor in care opereaza grupul. La sfirsitul lui 2008, France Telecom a inregistrat o cifra consolidata de vinzari egala cu 53.5 miliarde Euro (25.5 miliarde euro pentru primul semestru al anului 2009) si in data de 30 iunie 2009 Grupul inregistra o cota de 186 milioane clienti in 32 tari. Aceasta cifra include 125.5 milioane utilizatori de telefonie mobila si 13.4 milioane - de internet (ADSL) in toata lumea. Orange este operatorul european de telefonie mobila numarul trei si numarul doi in materie de internet. Iar prin brandul sau Orange Business Services, acesta este unul din liderii mondiali care furnizeaza servicii de telecomunicatii pentru companiile multinationale.

Strategia Grupului, caracterizata prin orientarea sa spre inovatii, convergenta si management al costurilor, urmareste transformarea Orange intr-un operator integrat si un etalon al noilor servicii de telecomunicatii in Europa. Astazi Orange este focalizat spre activitatea sa de baza ca operator de retea, care urmareste fortificarea pozitiilor sale in alte domenii de perspectiva. Pentru a corespunde asteptarilor clientilor, Grupul ofera produse si servicii simple si prietenoase, promovind un model de business durabil si responsabil, adaptabil cerintelor mediului in permanenta schimbare.

France Telecom (NYSE:FTE) este cotat la Bursele de valori Euronext Paris (compartimentul A) si din New York.

Pentru detalii consultati: www.orange.com, www.francetelecom.com, www.orange-business.com

Orange sau orice alte denumiri de produse sau servicii Orange incluse in acest material reprezinta marci comerciale Orange Personal Communications Services Limited, Orange France sau France Telecom.