25.08.2010 toate
“Parteneriatul pentru copii” sustine primele proiecte comunitare

Chisinau, 25 august 2010 - "Parteneriatul pentru copii va sustine financiar noua proiecte locale care vor contribui la o viata mai buna pentru copii. Fiecare dintre proiectele selectate va beneficia de la 37 pana la 57 mii lei.

„Toti copiii trebuie sa aiba sanse egale si sa se poata bucura de copilarie. Prin aceasta initiativa, noi, adultii, ne-am unit eforturile pentru a le oferi aceasta posibilitate”, a declarat Liliana Palihovici, Presedinta Comisiei Protectie Sociala, Sanatate si Familie a Parlamentului. „Iar cel mai important este sa nu ne oprim aici. Vrem sa incurajam sectorul privat sa se alature parteneriatului nostru, iar autoritatile publice locale, organizatiile neguvernamentale si grupurile de initiativa sa lanseze noi initiative pentru copii”.In cadrul acestui Parteneriat si-au unit eforturile Comisia Protectie Sociala, Sanatate si Familie, compania Orange Moldova, UNICEF Moldova, UNFPA Moldova, Fundatia Est-Europeana, Federatia Moldoveneasca de Fotbal si altii.

„UNICEF incurajeaza in intreaga lume implicarea sectorului privat in initiativele sociale care fac viata copiilor mai buna. Solidaritatea sociala este foarte importanta pentru a ne asigura ca fiecare copil se bucura de sanse egale de supravietuire si dezvoltare”, a mentionat Sandie Blanchet, Reprezentant ad interim UNICEF in Moldova.

„Orange a sustinut in repetate randuri si continua sa acorde prioritate proiectelor care vin sa solutioneze problemele copiilor si tinerilor din Republica Moldova. Am aderat la „Parteneriatul pentru copii” deoarece speram ca prin implicarea in acest proiect vom putea atrage si alte companii private sa se alature initiativei noastre contribuind la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea copiilor din Moldova”, a spus Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova.

Boris Galca, Reprezentant Adjunct UNFPA Moldova a salutat parteneriatul public-privat pentru binele copiilor mentionand ca Fondul ONU pentru Populatie sustine activitatile de informare si educatie a copiilor si tinerilor, aceasta fiind o conditie esentiala pentru cresterea unei generatii sanatoase si lipsite de riscuri”.

In total, in perioada 2 iunie - 1 iulie curent au fost colectati peste 300 mii lei. In cadrul Parteneriatului, Orange a organizat o campanie de colectare de fonduri prin SMS de la clientii sai, care au donat 33 000 lei. Orange a triplat suma colectata de la clienti si o va aloca pentru crearea conditiilor de petrecere a timpului liber pentru copiii din doua localitati ale Republicii Moldova. Fundatia Est-Europeana, gratie suportului financiar oferit de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida/Asdi) si Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (DANIDA), va aloca aproximativ 100 mii lei pentru implementarea a doua proiecte. De asemenea, au fost colectate donatii in cadrul concertului organizat cu ocazia Zilei internationale a Copilului, precum si de la UNFPA, compania DESENERGO si Eximbank.

Parteneriatul pentru copii are misiunea de a oferi comunitatilor nu doar bani, dar si oportunitati de dezvoltare pentru copii. Fiind nu doar o actiune singulara, ci o initiativa pe termen lung, el are drept scop promovarea responsabilitatii sociale a sectorului privat si mobilizarea comunitara in favoarea tuturor copiilor.