20.07.2011 toate
Surditatea la copii va putea fi depistata si prevenita la timp

Pe 19 iulie, Fundatia Orange Moldova a donat Centrului republican functional de audiologie, protezare auditiva si reabilitare medico-pedagogica pentru copii si adulti un sistem pentru audiometria obiectiva. Echipamentul va facilita depistarea si prevenirea precoce a surditatii atat la copii, cat si la maturii, care sufera de patologii auditive si vestibulare.

Angela Chiaburu, Directorul Centrului Republican de Audiologie: „Echipamentul pentru audiometria obiectiva este unicul de aces tip in Republica. Posibilitatile acestui utilaj permit explorarea analizatorului auditiv in intregime, fapt ce va contribui la un diagnostic precoce si corect al surditatii la copii chiar din primele zile de viata si la maturi, lucru important in determinarea tacticii ulterioare de tratament si reabilitare. Toate acestea vor contribui la reducerea numarului de invalizi cu handicap auditiv si integrarea persoanelor cu surditate in societate.”

Gheorghe Turcanu, Viceministru al Sanatatii: „Apreciem mult contributia Fundatiei Orange la dezvoltarea  medicinii in Republica Moldova. In repetate randuri, Fundatia Orange a facut donatii de echipament medical performant, de ultima generatie, pentru tara noastra, care contribuie esential la depistarea la timp a diverselor patologii si tratarea acestora. Ministerul Sanatatii isi exprima recunostinta si aduce sincere multumiri fundatiei Orange pentru receptivitate, sustinere si implicare in proiectele noastre.”

Mickael Faure, Presedinte al Consiliului Fundatiei Orange: Utilajul donat Centrului de Audiologie constituie inca o investitie majora a Fundatiei Orange Moldova in domeniul ocrotirii sanatatii. Prin aceasta achizitie reiteram si reconfirmam angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea acestui domeniu, care este unul prioritar atat  pentru activitatea fundatiei, cat si de o importanta majora pentru societate. Conform statisticilor internationale, 4-7 % din populatie se confrunta cu probleme de auz. Speram ca gratie acestui utilaj care este unicul in Moldova se va reusi depistarea timpurie a surditatii si astfel se va reusi reabilitarea precoce si integrarea acestor persoane in societate.

Desi echipamentul pentru audiometria obiectiva a fost pus in functiune recent, acesta deja a servit la examinarea a 40 de copii, dintre care la 15 au fost depistate probleme de auz.

Conform datelor statistice internationale, 1 din 1000 de copii se nasc cu deficiente de auz si 1 din 1000 de persoane dobandeste surditatea pe parcursul vietii.
Fundatia Orange acorda  atentie sporita domeniului sanatatii si contribuie la imbunatatirea calitatii asistentei si deservirii medicale in Republica Moldova, astfel facilitand accesul populatiei la echipament medical de diagnosticare de ultima generatie.