12.10.2011 toate
Concurs de fotografii “Planeta Femeilor”

In 2010, Fundatia Alianta franceza a organizat pentru prima data un concurs de fotografie in partenariat cu saptaminalul Courrier International care in acest an a sarbatorit cea de-a 20-a aniversare. Tema concursului a fost “Am douazeci de ani in tara mea”. Tsveta HAYDAROVA, de la Alianta Franceza din Varna, Bulgaria, laureata a acestui Concurs a avut astfel posibilitatea sa-si expuna peste douazeci de fotografii in galeria pariziana TASS, in timpul ultimelor doua saptamini din iulie 2011.

In acest an, aproape 100 de Aliante Franceze din Lumea intreaga au organizat la nivel local cea de-a doua editie a concursului cu genericul "Planete Femmes". Joi, 29 septembrie, Angela BRASOVEANU, fondator si director al revistei PUNKT, Sergiu BURUIANA, reprezentantul UNICEF Moldavie, Ramin MAZUR, fotojurnalist, Nicolae POJOGA, profesor de fotojurnalism si Helene GAUTHIER, reprezentant al Aliantei Franceze din Moldova s-au reunit pentru a descoperi si a delibera asupra celor 48 de fotografii trimise de 24 de candidati moldoveni.

Lucrarile prezentau toate o mare varietate de teme, abordari artistice si un nivel al calitatii tehnice. Mai jos, gasiti o selectie a acestor lucrari care reprezinta alegerea juriului cu 20 cele mai bune fotografii trimise de fotografi amatori din Republica Moldova.

In final, dupa discutii fierbinti si entuziaste, au fost alese cele doua fotografii prezentate de catre Adrian MUSTEATA, un mare iubitor de fotografie si chirurg de profesie.

Vasile BOTNARU, redactor sef la Radio Free Europe din Republica Moldova si fotojurnalist valideaza alegerea acestor doua fotografii prin aceste cateva randuri:

“Pot sa explic de ce: daca e primordial (iar pentru mine asta conteaza) criteriul documentarismului, lipsa totala a regiei, fie si accidentale/involuntare (care isi lasa amprenta in lucrarea "pentru concurs"), detasarea personajelor/protagonistilor, mesajul/vocea autorului fiind mai estompate, atunci, dupa mine, "feminista1" este mai reprezentativa, este un fel de stil Kusturica, cu dezinvoltura si aparenta epitelialitate, dar cu tinta lovita fara gres, fara echivoc si ezitare, cu precizie de samurai.”

Pozele castigatoare:

 

Finalistii concursului sunt : Alexander MIHAILOV, Alexandra SERSUN, Valeria CONDREA, Natalia DONOS, Igor NI, Corina LUPASCU, Ana DUBELI, Maia BALAN si Alisa BACALOVA."

Fundatia Orange Moldova sustine initiativa Aliantei Franceze de a organiza concursul de fotografie “Planete Femmes", deoarece femeile si, in special, femeile vulnerabile reprezinta unul dintre grupurile beneficiare ale fundatiei atat in Republica Moldova cat si in celelalte tari unde aceasta activeaza.

Pozele preselectate: