18.01.2012 toate
Baletul Spargatorul de Nuci

Lansarea primei campanii de comunicare 3D, insotita de DVD-ul cu filmul artistic “Spargatorul de Nuci” in 3D are acum continuitate in spectacolul - balet cu acelasi nume. Interpretat de artistii de la Teatrul National de Opera si Balet in data de 17 ianuarie, curent, acesta a constituit un cadou placut din partea Fundatiei Orange pentru copiii din mai multe scoli-internat din tara.

„Spargatorul de Nuci” este parte a proiectului „Opera si baletul – mai aproape de copiii defavorizati” initiat in 2010 si implementat in parteneriat cu Teatrul National de Opera si Balet si Societatea Culturala “Vatra”.

P.Ceaikovski a inceput lucrul asupra „Spargatorului de nuci” in ianuarie 1892 si deja in luna martie a aceluiasi an l-a finalizat. Intr-un mirific avant de inspiratie a fost creata o capodopera, unde dansul si simfonia se intregesc intr-un mod fericit. Specificul novator al baletului consta in aranjamentul simfonic al muzicii, ce ilustreaza intr-o maniera reusita imaginile actiunii scenice.

Si in patria sa, si peste hotarele ei, „Spargatorul de nuci” s-a bucurat de un mare succes, fiind montat de nenumarate ori, lucru de care nu s-a mai bucurat un alt balet clasic.

Mickael Faure, Presedinte al Consiliului Fundatiei Orange: “Este primul spectacol prezentat anul acesta si al cincilea in cadrul proiectului “Opera si baletul – mai aproape de copiii defavorizati”. Prin intermediul spectacolelor de opera si balet ne propunem sa familiarizam copiii din scolile-internat din tara cu valorile culturale autohtone. Credem ca doar vizionand pe viu un spectacol de opera sau balet copiii pot intelege aceste genuri de muzica nobile”.

Andrei, 15 ani: «Mi-a fost foarte interesant sa vad acest spectacol pe viu. Desi am citit aceasta poveste, baletul a inviat persoanjele in imaginatia mea. Actorii sunt frumosi imbracati si danseaza foarte frumos. Am stat in primele randuri si am avut senzatia ca ma aflu in mijlocul evenimentelor acestui spectacol. ».

Elena, 13 ani: «Am venit la acest spectacol ca la o adevarata sarbatoare. La intrare am primit stegulete, iar la plecare – baloane. Am fost in poveste, dar pacat ca s-a sfarsit atat de repede. Vreau foarte mult sa mai revin».

“Spargatorul de nuci ” a fost vizionat de peste 1000 de copii de la mai multe scoli-internat din Chisinau, Straseni, Ialoveni, Causeni, Rezina, Telenesti, Tighina si alte regiuni. Multi dintre acesti copii pentru prima data in viata lor au vazut o piesa de balet.

Pana acum, in cadrul proiectului „Opera si baletul – mai accesibile pentru copiii defavorizati” peste 5000 de copii din scolile-internat din tara au vizionat pe viu un spectacol de opera sau balet la invitatia Fundatiei Orange Moldova.