14.06.2012 toate
Orange sustine Ziua Mondiala a Donatorului de Sange

Astazi, 14 iunie, de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, Centrul National de Transfuzie a Sangelui si Orange Moldova indeamna toti cetatenii tarii sa doneze sange pentru a salva vieti. Orange sustine acest eveniment de mai multi ani.

Pentru a disemina mesajul initiativei, in perioada 11-13 iunie curent, Orange a organizat o campanie de informare prin SMS cu privire la punctele de colectare a sangelui in municipiul Chisinau. Toti doritorii pot sa doneze sange la urmatoarele puncte de colectare: in gradina publica Stefan cel Mare si Sfant, unde au fost instalate doua colecte mobile, in incinta complexului comercial Shopping MallDova, precum si direct la Centru National de Transfuzie a Sangelui, incepand cu orele 10:00.

Pentru buna organizare a evenimentului si anume pentru asigurarea legaturii SIA in cadrul colectelor mobile, Orange a pus la dispozitia Centrului National de Transfuzie a Singelui modeme si conexiune gratuita la Internet.

In acest an, Ziua Mondiala a Donatorilor de Sange se desfasoara sub genericul: "Mai mult sange donat, mai multe vieti salvate" si isi propus sa sensibilizeze opinia publica fata de necesitatea donarii voluntare si neremunerate de sange, precum si sa creeze parteneriate strategice cu comunitatea in efortul de promovare a donarii benevole si neremunerate de sange in Moldova.

In republica exista aproximativ o mie si jumatate de donatori-veterani, care, de peste 20 de ani, contribuie la salvarea vietilor celor care au nevoie de transfuzie de sange. Potrivit statisticilor, printre donatorii din Moldova, 30 la suta au grupa sanguina zero, 35 la suta - grupa A, 25 la suta - grupa B si doar zece la suta au grupa AB.
Ziua mondiala a donatorului de sange este marcata din 2005, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un apel de sustinere a donarii benevole a sangelui.