14.09.2012 toate
Clientii Orange vor putea aplica semnatura digitala cu telefonul mobil

14 SEPTEMBRIE, 2012, CHISINAU. Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul I.S. “Centrul de telecomunicatii speciale” si Centrului de Guvernare Electronica, in parteneriat cu operatorii de telefonie mobila, au lansat serviciul „Semnatura mobila”.

„Semnatura mobila” este un serviciu inovator, care permite autentificarea in spatiul virtual pentru probarea identitatii cu ajutorul telefonului mobil.

Cu „Semnatura mobila” cetatenii vor putea semna acte la distanta, rapoarte, declaratii catre institutii sau cereri online. La fel, cetatenii vor putea accesa servicii electronice atat publice, cat si private.



“Guvernul a facut inca un pas pentru a fi mai aproape de cetateni si pentru a le simplifica viata. Semnatura mobila vine sa aduca oamenilor confort, operativitate si siguranta”, a declarat primul ministru Vlad Filat.

„Fiecare dintre noi, cel putin o data pe luna semneaza acte si solicita copii de documente. Autoritatile trebuie sa se racordeze noilor rigori, sa fie pregatite sa faca fata cererilor de documente electronice. Legea spune clar ca institutiile statului sunt obligate sa accepte acte semnate digital. Documentul electronic are aceleasi efect juridic ca si documentul pe suport de hartie, autentificat cu semnatura olografa. In secolul digital interactiunea dintre autoritati si cetateni poate avea loc cu succes in spatiul virtual. In acest fel, scapam de coruptie, castigam timp si devenim eficienti”, a mentionat premierul.

Directoarea executiva a Centrului de Guvernare Electronica, Stela Mocan, a precizat ca „Semnatura mobila” va putea fi folosita de oriunde si oricand, de pe telefonul mobil. Acest serviciu nu este unul obligatoriu, ci o alternativa la probarea identitatii cetatenilor, asa cum serviciile publice electronice sunt o alternativa pentru serviciile publice clasice, la ghiseu. Oricine va avea nevoie, de exemplu, de un act de stare civila, de copia unui act oficial sau de indemnizatii le va putea solicita online, utilizand „Semnatura mobila”.

Pana la sfarsitul anului 2012, „Semnatura mobila” va fi oferita gratuit de catre operatorii de telefonie mobila. Pe viitor, pretul serviciului va fi unul accesibil pentru cetateni.

Pentru obtinerea „Semnaturii mobile” cetatenii se vor deplasa la reprezentantele operatorilor de telefonie mobila. Procedura de achizitie este simpla si rapida. Abonatii vor completa o cerere si vor primi imediat o cartela SIM speciala care include semnatura mobila si un PIN cod unic. De asemenea, la momentul inscrierii, fiecare cetatean va putea alege un plan tarifar si un tip de abonament.

Liudmila Climoc, Director General ORANGE Moldova: “Acum telefonul mobil devine un dispozitiv de semnatura autentica, ce are deplina putere juridica, fapt care permite celor peste doua milioane de clienti Orange, indiferent de tipul si modelul telefonului pe care-l detin, sa beneficieze de accesul la serviciile electronice. Activarea acestui serviciu va putea fi facuta in toate magazinele Orange, la solicitarea clientilor.
In procesul de lansare a semnaturii mobile ne-am bucurat de implicarea si suportul plenar al expertilor Grupului Orange din domeniul aplicatiilor pe SIM. Impreuna, am finisat temelia unei constructii grandioase.
Semnatura mobila deschide perspectiva de a dezvolta noi servicii electronice - atat publice, cat si comerciale. Si suntem convinsi ca lansarea semnaturii mobile va schimba viata de zi cu zi a fiecarui locuitor al Republicii Moldova”,

Sergiu Postica, Director Strategie Orange Moldova: „Compania Orange Moldova este mandra de faptul ca astazi, gratie eforturilor comune depuse de catre Guvern si parteneri, lanseaza impreuna cu alti operatori ai telefoniei mobile in premiera pentru Moldova semnatura mobila. Orange Moldova deja este recunoscuta ca o platforma perfecta pentru implementarea proiectelor pilot, care presupun cele mai inovative si utile servicii. Semnatura mobila este un instrument inovativ, care ofera cetatenilor , sectorului privat si sectorului public operativitate, transparenta, siguranta si usurinta in utilizare, fluidizarea circuitului documentelor, o mai buna comunicare a datelor, indiferent de faptul unde se afla semnatarul, in tara sau peste hotare. Semnatura electronica are aceeasi valoare si putere juridica ca si semnatura olografa, atat in spatiul virtual, cat si in lumea reala.”

Thibaut Roussel, Director SIM Everywhere and Sim Based Services Orange Group: ”Grupul Orange este fericit si mandru sa sustina Moldova si Orange Moldova in realizarea acestui program. Grupul Orange este mindru sa fie parte a acestei inovatii.
Inovatia este patre a ADN-ului nostru. Noi credem in inovatie si investim resurse calificate si bani (pentru a face viata mai usoara si mai placuta. Intr-o lume unde relatiile, afacerile, contracele, cunostintele, arta si muzica… devin tot mai digitale, Orange isi propune sa le aiba moderne, destepte si sigure pentru toti. Misiunea Orange este de a ajuta intreprinderile si persoanele fizice in calitate de antrenor digital, iar semnatura mobila este o confirmare a acestui fapt. Semnatura mobila 2020 este un program major de modernizare si e-guvernare pentru Moldova! Noi vedem mult viitor in tehnologia semnaturii mobile, citeva proiecte mari sunt in proces implementare in Europa de Vest in diferite domenii ca B2B, sanatate, banking… Noi salutam aceasta lansare la nivel national, unde cooperarea si competitia vor accelera adaptarea pietei, dezvoltarea rapida a tehnologiei si utilizarile extinse.
Grupul Orange deja a constatat ca Moldova poate fi un referent de profil inalt! Noi construim in Moldova citeva succese mari: primul apel HD voice la nivel mondial, dezvoltarea Internet ACUM. Va rog sa credeti domnule Prim-Ministru, dragi parteneri si oaspeti ca inpreuna vom face ca aceasta initiativa sa fie una de success la fel ca si altele care vor urma”.



In luna februarie, 2012, operatorii de telefonie mobila din Republica Moldova au semnat Acordul privind aplicarea serviciului de identitate electronica mobila – Mobile e-ID.

Lansarea serviciului “Semnatura mobila” este una dintre prioritatile Guvernului pentru anul 2012. Recent Centrul de Guvernare Electronica a lansat un nou serviciu public electronic „e-Cazier”, iar pana la finele anului curent urmand sa fie lansate alte servicii, cum ar fi online-licenta, raportarea electronica la Compania Nationala de Asigurari in Medicina si aplicarea online pentru acte in domeniul constructiei.

Mai multe informatii puteti gasi pe www.egov.md si pe portalul www.servicii.gov.md