22.10.2012 toate
Premiera mondiala: Orange Moldova si Orange Romania initiaza primul apel international in calitate HD din lume
  • Orange Moldova si Orange Romania au trecut peste provocarile tehnice pentru a presta prima din lume interconectare directa HD Voice
  • Orange Moldova isi consolideaza pozitia sa drept primul operator din lume care lanseaza HD Voice

HD voice mobil international - o provocare tehnica

De azi, clientii Orange din Moldova si Romania vor avea posibilitatea sa se bucure de apeluri de calitate inalta (HD voice) intre aceste doua tari. Pentru prima oara in lume, gratie suportului acordat de catre expertii Grupului Orange si al echipelor de tehnicieni ale Orange Moldova si Orange Romania, s-a reusit conectarea celor doua retele mobile cu infrastructura diferita, ceea ce a permis efectuarea primului apel international HD.

Veaceslav Roman, Director tehnic si IT, Orange Moldova: "Acest proiect a fost o provocare pentru echipele tehnice din RM si Romania. Cu ajutorul expertilor Orange am reusit stabilirea legaturii HD dintre doi operatori din diferite tari. Astfel, am reusit aplicarea unei tehnologii complexe, care a facut posibila depasirea unor nuante tehnice si lansarea legaturii internationale, care asigura transportul vocii in format HD. Deci, daca pana acum aceste apeluri au fost posibile doar in cadrul unei retele, evenimentul de astazi deschide noi posibilitati pentru ca acest serviciu sa se raspandeasca rapid, indiferent de tara si retea. Acum Orange Moldova are o echipa de experti, care au acumulat o experienta inedita ce va fi impartasita si cu colegii din alte tari. Prin lansarea apelului international HD voice in premiera mondiala, Orange isi reafirma atasamentul fata de calitate si angajamentul de a investi in viitorul Moldovei."



Succesul HD Voice, nivelul avansat a tehnologiei 3G implimentat in ambele tari, precum si asemanarile lingvistice si culturale au stat la baza deciziei Orange Moldova si Orange Romania de a continua inovatia si de a extinde serviciul HD Voice intre cele doua tari.

Mickael Faure, Director de Marketing si Comunicare, Orange Moldova: "Acum trei ani clientii nostri au fost primii in lume care au beneficiat de posibilitatea de a suna si primi apeluri in HD. Aproape 4 milioane de clienti Orange din 14 tari au trecut la HD Voice, in comparatie cu 1 milion un an in urma. De asemenea, standardul HD este disponibil si in retelele competitorilor. Acesta a fost lansat de catre 33 de operatori in 25 de tari ale lumii. Efortul depus de catre echipa tehnica Orange a permis utilizatorilor de telefonie mobila din cele doua tari sa fie primele persoane in lume care se bucura de cea mai sigura calitate a sunetului, capabila sa transmita emotia sunetului mult mai natural decat apelurile standard.''

Fiind primul operator din lume care a lansat HD Voice in 2009, Orange Moldova a contribuit semnificativ pentru a face HD Voice mobil general accesibil ca, ulterior, acesta sa devina standardul de comunicare a zilei de maine. 90% dintre utilizatorii HD voice din Moldova recomanda HD voice pentru calitatea superioara a sunetelor, iar marea majoritate au observat diferente notabile intre un apel HD si unul standard.

Liudmila Climoc, Director General, Orange Moldova: "Suntem foarte mandri ca acum 3 ani am lansat primii in lume noul standard de calitate a vocii de inalta definitie (HD voice) pentru telefonia mobila. Astazi, in cadrul grupului FT Orange, intre Orange Moldova si Orange Romania, in premiera mondiala am realizat primul apel international in standard HD. Aceste doua premiere mondiale, care permit experimentarea unei calitati superioare a vocii, alaturi de cea mai rapida retea 3G+ reconfirma angajamentul nostru de a aduce cele mai inovative si utile servicii tuturor locuitorilor acestei tari. HD voice este, fara indoiala, viitorul standard al comunicarii mobile si va fi utilizat de tot mai multi consumatori in anii urmatori. Suntem extrem de fericiti ca putem oferi aceasta experienta clientilor nostri din Moldova, care acum au posibilitatea sa o utilizeze si pentru a vorbi cu prietenii si rudele din Romania."

In prezent, in magazinele Orange Moldova sunt disponibile 7 modele de terminale compatibile HD. Grupul Orange a testat si a selectat pentru portofoliul sau 80 de modele de la 10 producatori diferiti pentru companiile Orange din diferite tari.

Orange deja ofera HD Voice mobil in 14 tari: Moldova, Armenia, Belgia, Franta (Metropola si Reuniunile), Spania (Catalonia), Marea Britanie, Egipt (Cairo), Luxemburg, Mauritius, Romania, Republica Dominicana, Kenia, Uganda si Iordania. Urmatoarele lansari in Africa si Orientul Mijlociu au fost programate pentru sfarsitul anului 2012.