31.10.2012 toate
Institutul National de Neurologie si Neurochirurgie va efectua interventii neurochirurgicale ultramoderne

Fundatia Orange Moldova in parteneriat cu PNUD si-au unit din nou eforturile pentru a oferi acces la servicii medicale mai bune

Astazi 30 octombrie 2012 a avut loc ceremonia de donatie a unui aparat Roentgen ultramodern pentru Institutul National de Neurologie si Neurochirurgie din Chisinau. Acest proiect a fost realizat in parteneriat cu PNUD.
Aparatul mobil Roentgen este utilizat in interventiile neurochirurgicale ultramoderne, care necesita o mare precizie si rapiditate. Institutul National de Neurologie si Neurochirurgie este prima institutie medicala din Moldova, care dispune de utilaj medical de acest tip. Acesta ii va permite sa efectueze operatii la cele mai inalte standarde, de la etapa de pregatire pana la etapa finala postoperatorie. Costul aparatului, care depaseste 237.000 dolari americani (sau 2,7 milioane lei), a fost acoperit de Fundatia Orange Moldova.

"Obiectivul nostru de baza este asigurarea unui inalt nivel de asistenta medicala, oferit cetatenilor Republicii Moldova, care poate fi atins doar prin consolidarea si concentrarea eforturilor", a declarat Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, in cadrul alocutiunii sale de inaugurare a evenimentului. "Sprijinul semnificativ oferit de partenerii nostri - Fundatia Orange Moldova in comun cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare - va contribui la dezvoltarea domeniului neurochirurgical si va spori calitatea interventiilor chirurgicale efectuate in Moldova".

"Activitatea Fundatiei Orange Moldova este o dovada a angajamentului nostru consolidat de a investi in dezvoltarea acestei tari. Am realizat mai multe proiecte importante in parteneriat cu agentiile ONU si Guvernul Republicii Moldova", a spus Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, membru al consiliului Fundatiei Orange Moldova. "Acest fluoroscop, primul utilaj medical de acest tip in Republica Moldova, este destinat pentru interventiile spinale. Proiectul dat vine sa dezvolte posibilitatile de exploatare a centrului de imagistica, creat acum 3 ani cu suportul Fundatiei Orange. Prin astfel de proiecte, ne propunem sa realizam misiunea noastra de a ajuta oamenii sa-si traiasca viata din plin".

Institutul National de Neurologie si Neurochirurgie este unica institutie medicala din Moldova specializata in maladiile sistemului nervos. Anual, in cadrul institutiei sunt tratati aproximativ 7000 de oameni din diferite regiuni ale tarii si sunt efectuate peste 2000 de operatii. In 2009, Fundatia Orange a donat Institutului National un tomograf, de investigatiile caruia au beneficiat circa 10 000 de persoane timp de doi ani si jumatate. Proiectul dat de asemenea a fost realizat cu sustinerea PNUD in RM.

Donarea aparatului mobil Roentgen face parte dintr-un sir de initiative public-private, in cadrul carora ONU si mediul de afaceri promoveaza responsabilitatea sociala si implicarea sectorului privat in solutionarea problemelor sociale din Moldova. In cadrul parteneriatului dintre ONU si Fundatia Orange Moldova, au mai fost procurate o ambulanta pentru spitalul de urgenta din Lipcani si un microbuz cu acces pentru scaune cu rotile pentru Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din Chisinau.
"Aceasta initiativa demonstreaza ca sectorul privat este un partener important in efortul nostru comun de a asigura oamenilor din Moldova viitorul pe care si-l doresc", a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU si Reprezentant Rezident PNUD in Moldova, in cadrul ceremoniei. "Prin intermediul parteneriatelor inovatoare, investitiilor bine orientate, si modelelor de afaceri incluzive, care raspund necesitatilor oamenilor din Moldova, sectorul privat contribuie la dezvoltarea durabila a tarii."

Despre Fundatia Orange Moldova: FOM a fost lansata oficial pe 25 noiembrie 2009. Aceasta este parte a retelei Fundatiei Orange din lume si sustine proiecte in 3 domenii-cheie: sanatate&handicap: prin sustinerea persoanelor cu autism si a proiectelor care sporesc nivelul de independenta si imbunatatesc viata de zi cu zi a oamenilor cu deficiente senzoriale; educatie: prin sustinerea proiectelor ce incurajeaza instruirea si educarea, in special, a fetelor din scolile-internat din tara; cultura: prin promovarea, in special, a muzicii corale, operei si baletului, precum si promovarea tinerelor talente in aceste domenii. In acelasi timp, lansarea fundatiei a contribuit semnificativ la consolidarea angajamentelor de responsabilitate social-corporativa ale companiei Orange Moldova.
Pe durata activitatii Fundatia Orange Moldova a reusit: sa ajute peste 10 000 de persoane sa beneficieze de servicii medicale de calitate gratie tomografului donat Centrului de Radiologie si Imagistica; sa creeze conditii optimale de tratament pentru mai mult de 5000 de copiii internati in Spitalul clinic municipal din Balti prin schimbarea geamurilor edificiilor acestei institutii medicale, si sa renoveze sectia de internare, sa creeze conditii mai bune pentru copii orfani si cei lasati temporar fara parinti in Centrul de plasament temporar din municipiul Balti, sa faciliteze accesul a peste 2000 de copiii din institutiile speciale din tara la noile tehnologii informationale, prin crearea a 8 clase de computere; sa initieze un program national de burse pentru fetele din scolile-internat din tara in cadrul caruia vor fi acordate anual, si sa doneze 80 de burse anual a cate 1000 USD fiecare; sa contribuie la integrarea a peste 6000 de copii defavorizati din scolile-internat din tara in circuitul cultural autohton; sa contribuie la familiarizarea a peste 5000 de copii defavorizati cu opera si baletul, genuri de arta foarte putin populare in RM; sa ajute impreuna cu angajatii si clientii companiei Orange peste 100 de familii cu multi copii din republica prin donarea bunurilor de prima necesitate(tehnica de uz casnic, mobila), sa ajute la integrarea in societate a peste 300 de femei, care au beneficiat de suport in cadrul proiectului realizat in parteneriat cu agentia ONU UNFPA "Abilitarea economica a femeilor vulnerabile din Republica Moldova". Mai multe despre Fundatia Orange Moldova, puteti afla la: http://fundatia.orange.md

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare lucreaza cu oamenii la toate nivelurile societatii pentru a sprijini crearea unor tari rezistente la crize si pentru a ghida si sustine o dezvoltare, care contribuie la imbunatatirea vietii fiecarui om. Prezenti in 177 de tari si teritorii, noi oferim o perspectiva globala si solutii locale pentru abilitarea oamenilor si pentru crearea unor tari rezistente. Vizitati: www.undp.org si www.undp.md.