20.11.2012 toate
Orange sustine tinerii antreprenori: Castigatorii Startup Weekend au primit premii valoroase pentru dezvoltarea afacerilor

In perioada 16-18 noiembrie s-a desfasurat cea de-a treia editie a concursului Startup Weekend Moldova la Chisinau, care a fost organizat de Proiectul USAID CEED II si sustinut de Orange Moldova, Incubatorul Simpals Garage, Alianta Franceza din Moldova si Asociatia Nationala a Companiilor Private din domeniul TIC.

80 de tineri din Republica Moldova, Romania, Italia si Statele Unite ale Americii au creat 13 echipe care au dezvoltat si prezentat idei de proiecte web si aplicatii pe telefonul mobil. Indrumati de mentori din diferite tari, participantii au avut la dispozitie doar 54 de ore pentru a pune baza unei potentiale afaceri.

Proiectele prezentate au fost mult mai mature si mai fezabile ca cele de la editiile precedente.

MICKAEL FAURE, Director Marketing si Comunicare, Orange Moldova, membru al juriului: "Proiectele au mai multa fezabilitate, nu sunt doar idei generale. Am primit raspunsuri la intrebarile noastre tehnice. Cu certitudine acest concurs este o adevarata platforma de lansare a afacerilor web si de pe telefonul mobil si stabilire a parteneriatelor."

DOUGLAS GRIFFITH, Director Proiectul USAID "Cresterea Competitivitatii si Dezvoltarea Intreprinderilor II (CEED II), membru al juriului: "De fiecare data este tot mai greu sa selectam castigatorii. Suntem mai multi membri ai juriului de aceasta data, dar a fost dificil pentru ca ideile sunt mai bune, mai interesante, mai dezvoltate. La prima editie au fost multe idei, dar mai mult cu caracter local, ce pot solutiona problemele Moldovei. De aceasta data, echipele vin cu solutii la probleme de nivel global".

Premii banesti pentru cele mai inovative idei

Compania Orange a apreciat si desemnat cele mai inovative proiecte. Astfel, ideea care presupune crearea unui serviciu de rezervare online a locurilor in cimitir a castigat locul III si a primit un premiu banesc in valoare de 10,000 lei, oferit de compania Orange.

MIHAELA ROSCOV, participanta Startup Weekend, premiul III: "Am pornit aceasta platforma pentru ca sa usuram viata oamenilor. Clientii nostri vor fi actualii utilizatori ai Internetului".
Locul II i-a revenit echipei, care a gandit un program de elaborare a prezentarilor video, proiect premiat de Orange cu 15,000 lei.

ANASTASIA IONAS, participant Startup Weekend, premiul II: "Daca ai de prezentat la sfarsit de an un raport si vrei sa impresionezi seful, ai introdus cateva date, cifre, alegi orice animatie doresti si software-ul genereaza automat un video cu aceasta imagine".
Echipa Rapid Board a castigat locul I si a ridicat un premiu in valoare de 20,000 lei oferit de Orange, bani care urmeaza a fi investiti in dezvoltarea afacerii. Proiectul propus este un instrument pentru design-eri, menit sa simplifice munca si comunicarea cu clientii.

SERGIU CAZAC, participant Startup Weekend, premiul I: "Gratie acestui program, designerii pot arata clientilor in timp real ce au in vedere, cum va arata designul etc."

MICKAEL FAURE, Director Marketing si Comunicare, Orange Moldova, membru al juriului: "Conceptul prezentat de Rapid Board este foarte bun si poate fi implementat in Moldova. Acesta a fost unul dintre criteriile de desemnare a castigatorilor".

MATT RUTTER, participant Startup Weekend, SUA: "Multi oameni noi, multe conexiuni. A fost cel mai bun lucru care l-am avut aici si in Michigan. Am fost impresionat de profesionalismul developperilor si a design-erilor. Prezentarile au fost la fel de puternice ca cele vazute in SUA, ceea ce este incurajator".

***

Startup Weekend a fost lansat in Statele Unite ale Americii. Proiectul a fost gazduit deja in peste 200 orase ale lumii. Prima editie a Startup Weekend Moldova a avut loc in noiembrie 2011, iar a doua in iunie 2012 la Chisinau. Toate cele 3 editii ale concursului au fost sustinute de Orange Moldova in calitate de partener general.