25.12.2012 toate
Peste 1060 de femei vulnerabile au beneficiat de suport pentru obtinerea unui serviciu sau pentru a initia o afacere

Chisinau, 24 decembrie - 1066 de femei – victime si potentiale victime ale violentei in familie din Republica Moldova au primit suport in cadrul proiectului "Abilitarea Economica a Femeilor Vulnerabile din Republica Moldova", implementat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, cu suportul financiar al Fundatiei Orange Moldova.

Proiectul a avut scopul de a asigura integrarea durabila pe piata fortei de munca a femeilor vulnerabile, inclusiv a victimelor violentei in familie, prin crearea oportunitatilor de instruire si angajare sau auto angajare. In cadrul proiectului, femeile au beneficiat de servicii de orientare si consiliere profesionala, mediere pentru angajarea in campul muncii, instruire profesionala, precum si de granturi non-cash pentru initierea unor afaceri.



Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, a comunicat: "Ne bucuram foarte mult ca prin intermediul acestui proiect am reusit sa ajutam la modul concret unul din grupurile tinta ale Fundatiei Orange Moldova si anume femeile vulnerabile. Numarul beneficiarelor directe ale proiectului este impresionant, peste 1000 de femei din mai multe regiuni ale tarii.

Problema violentei in familie este foarte raspandita in Republica Moldova, iar abilitarea economica a victimelor acestui fenomen contribuie semnificativ la solutionarea acestei probleme. Cum? Femeile devin independente in primul rand financiar de sotii sau concubinii lor, ceea ce le da incredere in fortele proprii, siguranta in ziua de maine ca vor avea cu ce-si hrani copiii.

Putem spune ca prin intermediul acestui proiect am contribuit la solutionarea a doua probleme: abilitarea economica a victimelor violentei domestice si crearea noilor locuri de munca in localitatile rurale."

530 de femei au beneficiat de orientare-consiliere profesionala, 47 de femei au obtinut granturi non cash, care au fost directionate spre procurarea instrumentelor necesare pentru initierea unor activitati economice independente, inclusiv au fost procurate 2 bovine. Astfel, Nadejda P., din Causeni a beneficiat de asistenta dubla in cadrul proiectului: instruire si echipament pentru frizerie. "Acest ajutor m-a entuziasmat mult si acum visez sa-mi echipez cu fortele proprii un salon de coafura, sa ma perfectionez continuu. Deja am un cerc de clienti care-mi acorda incredere, iar eu ii tratez cu atentie si respect. Sunt mandra de mine!".

81 de femei au beneficiat de instruire pentru obtinerea unei meserii. Astfel, prin intermediul proiectului am ajutat ca 3 femei sa devina croitorese, 19 – frizerite, 7 – machieze, 12 – manichiuriste, 21 – bucatarese, 12 – operatoare de calculatoare si calculatoare electronice, 2 – chelnerite, 4 – secretare-referent, o persoana a fost instruita pentru a munci in calitate de vanzatoare.

Ian McFarlane, Director de Tara UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, a subliniat ca atunci cand diferite organizatii vin impreuna - guvernul, sectorului privat, ONG-uri si institutii inter-guvernamentale - si valorifica resursele si experienta lor diversa, putem avea rezultate extraordinare. Iar atunci cand ne concentram asupra femeilor vulnerabile, in special, pentru a le ajuta sa-si atinga potentialul maxim, si ele, si familiile lor, si comunitatile - toti au de castigat.

Rodica S. a visat din copilarie sa devina croitoreasa. Dupa finisarea cursului de instruire ea a elaborat un plan de afacere - deschiderea unui atelier de croitorie in localitate. In cadrul proiectului i s-a oferit o masina de cusut, stofa, ata. "Confectionez lingerie pentru pat din stofa procurata, pe care o vand la piata. Achit serviciile comunale si deja am facut rezerva de lemne. Castig zilnic 100-150 de lei si imi pot procura produse alimentare si igienice, imi pot bucura copiii cumparandu-le ceva gustos. Sunt calma si sigura de mine".

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, a accentuat ca rolul sectorului privat in dezvoltarea programelor sociale se reitereaza tot mai insistent in ultimul timp, atat in documentele strategice ale Consiliului Europei cat si la nivel national. Astfel de initiative cu conotatie sociala sunt binevenite in societatea moldoveneasca si direct contribuie la implementarea politicilor sociale si a documentelor strategice nationale, reprezentand instrumente practice de realizare ale acestora.

"Proiectul "Abilitarea Economica a Femeilor Vulnerabile din Republica Moldova" a avut un impact major in reducerea vulnerabilitatii economice a femeilor, mai cu seama a celor care sunt victime ale fenomenului de violenta in familie. Sustinerea paturilor vulnerabile prin oferirea posibilitatilor de profesionalizare si in continuare oferindu-le granturi mici in vederea initierii unei afaceri proprii, sunt cele mai eficiente instrumente in dezvoltarea antreprenoriatului feminin, depasirii situatiilor de dificultate economica si nu in ultimul rand sporirea veniturilor populatiei, imbunatatirea nivelului de trai si reducerea durabila a saraciei, mai ales in aria rurala, in final contribuind la consolidarea cresterii economice pe termen lung", a mentionat dna Buliga.

Proiectul "Abilitarea Economica a Femeilor Vulnerabile din Republica Moldova" a fost implementat in perioada iunie 2011-decembrie 2012 si se incadreaza in strategia Fundatiei Orange Moldova de a sustine persoanele defavorizate si, in special, femei vulnerabile, victime si potentiale victime ale violentei in familie.

Proiectul a fost implementat in 4 raioane: Balti, Drochia, Tighina si Cahul, in parteneriat cu organizatiile nonguvernamentale locale: Asociatia Psihologilor, Asociatia familiilor mono-parentale, Centrul de Criza Familiala "SOTIS" si Asociatia publica "Artemida". Beneficiarele proiectului sunt din localitati din raioanele: Drochia, Riscani, Balti, Causeni, Stefan Voda, Cahul si or. Cainari.

Studiile arata ca rata totala de prevalenta a violentei din partea sotului/partenerului pe parcursul vietii este de 63,4%, sau, altfel spus, 6 din 10 femei din R. Moldova s-au confruntat cu cel putin o forma de violenta. Cu cat e mai inalt nivelul de studii al femeii, cu atat e mai mica probabilitatea ca ea sa sufere de violenta din partea partenerului. Majoritatea cazurilor de violenta s-au produs in familie si au fost comise, mai cu seama de soti, care sunt urmati de tati sau tati vitregi. Majoritatea victimelor violentei au fost mamele cu copii.