04.06.2013 toate
Orange a sustinut cea de-a 4-a editie a concursului Startup Weekend

In perioada 31 mai – 2 iunie curent s-a desfasurat cea de-a 4-a editie a concursului Startup Weekend Moldova. Evenimentul a fost sustinut, pentru a patra oara consecutiv, de compania Orange Moldova in calitate de Partener General, Proiectul USAID CEED II si de Simpals Garage.

La eveniment au participat 70 de tineri din diverse domenii: IT, marketing, business etc., care au prezentat 26 de idei de afaceri web sau aplicatii pe mobil, dintre care 14 au fost dezvoltate in cele 54 de ore ale concursului. Participantii au fost asistati de mentori cu experienta din Ucraina, Moldova si Romania, precum si de un facilitator din Grecia.

STAVROS MESSINIS, facilitator, Grecia: "Am avut niste echipe extraordinare. Am lucrat foarte mult tot weekend-ul pana noaptea tarziu. Am luat doar pauze pentru a manca si a dormi. Am surprins unele persoane care munceau in aceasta dimineata la ora 3. A fost extraordinar."

Cele 14 idei de afaceri dezvoltate pe parcursul concursului au fost prezentate la final unui juriu international.

DOUGLAS GRIFFITH, Directorul Proiectului CEED II, USAID, membru al juriului: "Cu fiecare editie, ideile de business prezentate se orienteaza spre solutionarea problemelor de o amploare tot mai mare. Desigur, in acest an a castigat o idee pentru o problema locala, care trebuie sa fie rezolvata rapid. Speram ca echipa va continua sa lanseze ideea cat mai curand posibil."

MICKAEL FAURE, Director Marketing si Comunicare, Orange Moldova, membru al juriului: "Este foarte important pentru Orange Moldova sa promoveze dezvoltarea business-ului, indeosebi in randul tinerilor si desigur aplicatiile IT web si pe telefonul mobil, pentru ca consideram ca aceasta tine de viitor."solutii reale la probleme actuale

In finalul competitiei au ajuns 3 idei de afaceri, care isi propun sa solutioneze probleme reale si actuale:

  • Locul I: Daily Taxi – aplicatie mobila gratuita pentru a comanda taxi la locul favorit cu un singur click si o platforma web dedicata companiilor de taxi.

DANIEL BALICI, participant Startup Weekend, castigator al premiului I: "Aplicatia noastra vine sa faciliteze munca zilnica a soferilor de taxi, precum si sa eficientizeze si sa automatizeze managementul comenzilor."

  • Locul II: Roamer (Roaming accesibil) – aplicatie mobila, care permite persoanei aflate peste hotarele tarii sa efectueze apeluri acasa de pe numarul sau de telefon din Moldova fara a utiliza roamingul.

NICOLAE MIHAILIUC, participant Startup Weekend, castigator al premiului II: "Noi speram ca peste cateva luni sa avem un prototip al afacerii. Avem nevoie de aproximativ 1500 de dolari pentru start."

  • Locul III: Garderob – platforma sociala a fashion-ului, care, pe langa posibilitatea de a vinde, a cumpara si a schimba haine, ofera utilizatorilor si posibilitatea de a se conecta si urmari persoane cu aceleasi gusturi.

ALINA POPENCO, participant Startup Weekend, castigator al premiului III: "Este un eveniment foarte bun pentru ca iti ofera posibilitatea de a-ti testa afacerea, neavand o sustinere financiara initiala. Te invata sa lucrezi in echipa si ce inseamna o afacere cu adevarat."

Toate cele 3 idei castigatoare au fost premiate de catre partenerii proiectului. Compania Orange a oferit castigatorilor granturi non-cash conditionate, in valoare de 20,000 lei (pentru locul I), 15,000 lei (pentru locul II) si 10,000 lei (pentru locul III), precum si cate un modem 4G Orange Domino cu abonament gratuit la Internet pentru o perioada de 3 luni pentru fiecare dintre cele 3 echipe.

Juriul concursului a mentionat si alte proiecte prezentate in cadrul concursului, cum ar fi "Mita.md" pentru caracterul sau social. Mita.md este o baza de date a mitelor in Republica Moldova. Fiecare utilizator poate inregistra anonim informatia despre mita pe care a oferit-o, cui a oferit-o si pentru ce incalcare. Scopul proiectului este de a reduce coruptia in Republica Moldova.

Anterior, au fost organizate 3 editii ale concursului Startup Weekend, toate fiind sustinute de Orange Moldova in calitate de Partener General. In total, concursul a adunat 270 de participanti, 71 de mentori si membri ai juriului, au fost prezentate 114 de idei de afaceri, dintre care 34 de idei au fost dezvoltate ulterior. Castigatorii editiei a treia a concursului au participat la Global Startup Battle si au fost inclusi in top 15 semi-finalisti, selectati din 138 de echipe din intreaga lume.

Versiunea Desktop