05.12.2013 toate
"Educatie si Igiena" la Sireti, cu ajutorul Fundatiei Orange Moldova

Peste 700 de elevi din satul Sireti beneficiaza de conditii sanitare mai bune, in institutia in care isi fac studiile. In cadrul proiectului „Educatie si Igiena”, Fundatia Orange alaturi de partenerii sai, a contribuit la reabilitarea blocului sanitar al Liceului Teoretic Sireti.

“Invatamantul a fost intotdeauna un domeniu in care Fundatia Orange a investit cu prioritate. Credem ca scoala reprezinta un instrument eficient pentru formarea abilitatilor de viata in randul tinerei generatii, iata de ce, educatia si igiena trebuie sa mearga mana in mana. Este foarte important sa le asiguram copiilor la scoala un mediu sanatos si curat. Ne bucura faptul ca am reusit sa contribuim la eficientizarea conditiilor de studiu pentru copii din mediul rural, iar astfel reconfirmam angajamentul nostru de a investi in dezvoltarea regionala a tarii ”, a afirmat Mickael Faure, Presedintele Consiliului Fundatiei Orange Moldova.

Pana acum institutia nu dispunea de un bloc sanitar, asa ca elevii erau nevoiti sa utilizeze WC-urile din curtea liceului.

 „Blocul sanitar vechi era intr-o stare deplorabila. Practic, eu si colegii mei, nu-l puteam utiliza”, a spus Victor Rebeja, elev al LT Sireti.

 „Blocul anterior era mai departe, nu aveam unde sa ne spalam mainile, iar iarna era si mai dificil”, a afirmat Igor Rusu, elev al LT Sireti.

Implementarea acestui proiect le ofera posibilitatea copiilor sa beneficieze de conditii sanitare adecvate. In lipsa resurselor financiare, ani la rand, amenajarea blocului a fost amanata.

„De ani buni autoritatile ne spuneau ca nu au bani ca sa reabilitam acest bloc sanitar. Am solicitat ajutorul mai multor organizatii, insa domeniul invatamantului nu este unul comercial si care sa aduca beneficii financiare, motiv pentru care nu au manifestat interes fata de proiect. Ne bucura faptul ca datorita Fundatiei Orange si partenerilor sai am reusit astazi sa le oferim copiilor conditii adecvate de studiu”, a sustinut Anastasia Topa, Director al LT Sireti.

Implemntarea proiectului a costat peste un milion de lei, investitii facute de Fundatia Orange Moldova, Fundatia Veolia, Administratia publica locala, dar si comitetul de parinti.

 „Ma bucur ca pe langa izolarea termica a Liceului efectuata in urma cu doi ani, am revenit in acest an cu inaugurarea noului spatiu sanitar, care ofera conditii mai bune pentru elevii si profesorii liceului pentru studii de calitate”,a afirmat Jean-Pascal Rigolleau, reprezentantul Fundatiei Veolia Environment.

 „Consiliul raional aduce multumiri Fundatiei Orange pentru sustinerea acestui proiect pentru ca ele nu sunt pe deplin finantate din bugetul de stat. Le suntem recunoscatori partenerilor care ne sustin nu doar financiar, dar si moral”, a spus Sergiu Nicula, vicepresedintele raionului Straseni.

De la fondarea sa, Fundatia Orange a reusit implementarea a peste 40 de proiecte in domeniile educatiei, sanatatii, culturii si sustinerea persoanelor defavorizate. Aproximativ 80 de mii de persoane au beneficiat in urma realizarii lor. In 2013, fundatia a alocat cca 50 la suta din bugetul sau pentru dezvoltarea proiectelor din invatamant.