13.02.2014 toate
Burse de Merit 2013 - pentru cei mai buni studenti ai tarii

50 de studenti, de la 11 universitati din Moldova sunt premianti ai concursului Bursei de Merit 2013. Bursele au fost oferite in cadrul unei ceremonii festive la care au participat prim-ministrul Iurie Leanca, ministrul Educatiei Maia Sandu si alti oficiali din mediul academic.

Acest eveniment a devenit unul de referinta si nu doar din cauza ca sunt stimulati financiar cel mai multi studenti, dar si prin motivul ca este o ocazie excelenta de a contribui la afirmare studiilor de calitate, de a demonstra ca si in Republica Moldova atitudinea, abordarea riguroasa, discernamantul de care dau dovada cei mai buni studenti, este apreciata inca din momentul in care ei isi fac studiile. Sunt convins ca aceasta atitudine si eforturi pe care le fac astazi studentii vor fi rasplatite din plin pe parcursul vietii si carierei”, a declarat prim-ministrul Iurie Leanca.

Cea de-a XVIII-ea editie a concursului s-a desfasurat, traditional, sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC Moldova Agroindbank SA si al Companiei Orange Moldova.

„Adresez sincere felicitari celor 50 de studenti bursieri. Ati invins, deci ati demonstrat ca sunteti sarguinciosi, inteligenti si ca sunteti o resursa importanta de excelenta. Acest lucru ne da incredere ca in viitor, acumuland cunostintele universitare necesare, veti valorifica acest potential in beneficiul comunitatii si al tarii. In calitate de cea mai responsabila din punct de vedere social institutie bancara, Moldova Agroindbank va ajuta sa transformati ideile progresiste si ambitiile constructive in realitate”, a afirmat Serghei Cebotari, Presedintele Comitetului de Conducere al BC Moldova Agroindbank SA.

 „Orange Moldova deja de 10 ani sustine acest minunat concurs. Este proiectul de responsabilitate sociala cu cea mai veche istorie de care suntem mandri. Prin suportul pe care il acordam, ne propunem sa contribuim atat la sustinerea celor mai buni tineri, cat si sa promovam studiile de calitate. Investitiile in educatie ale companiei Orange si a Fundatiei Orange le consideram cele mai valoroase. Pentru noi este foarte important ca acestea sa lucreze in viitor pentru dezvoltarea societatii noastre. Capitalul uman este cea mai mare valoare a unei tari”, a firmat Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova.

In acest an, in competitia pentru obtinerea unei burse de merit s-au inscris 324 de participanti, care isi fac studiile la 20 de universitati din tara. In rezultatul a evaluarii dosarelor de aplicare, cat si a prestatiei candidatilor la un test de cultura generala, 35 de tineri din ultimul an de studiu, ciclul licenta si 15 masteranzi au devenit finalisti ai programului Burse de Merit 2013. Finalistii au fost selectati de catre o Comisie de Experti independenta, constituita din reprezentanti ai comunitatii academice. Toti castigatorii au primit o bursa in valoare de 12 mii de lei.

„Pentru mine aceasta bursa este o realizare foarte importanta in viata. Sunt practic primii bani pe care i-am facut folosind intelectul. In acelasi timp este o motivatie pentru noi realizari, pentru cucerirea unor noi inaltimi spre binele societatii si tarii in care traiesc”, Ilie Colun, student al Institutului de Relatii Internationale din Moldova.

„Pentru mine Bursa de Merit 2013 este in primul rand o responsabilitate mare pentru ca fac parte din cei mai buni 50 studenti ai acestei tari. Asta implica nu doar suma baneasca, dar si foarte multa recunostinta. Titlul de cel mai bun student este unul mult dorit de fiecare si sunt foarte mandra ca am reusit sa-l obtin”, Corina Oprea, studenta la Academia de Studii Economice.

Programul Burse de Merit este implementat de catre Centrul de Informatii Universitare. Pe parcursul celor optsprezece editii anuale ale programului peste 4300 de studenti au aplicat la concurs, dintre care 1180 de studenti au beneficiat de Burse de Merit.

 „Finalistii acestui an, au demonstrat atat prin realizarile inregistrate in domeniul de studiu urmat, cat si prin cunostintele de cultura generala, ca merita sa poarte titlul de cel mai bun student al tarii. De aceea tin sa-i felicit si sa le doresc sa valorifice la maximum toate sansele ce apar in calea lor de formare ca personalitati. De asemenea vreau sa multumesc partenerilor fideli ai programului, BC Moldova Agroindbank si companiei Orange Moldova pentru consecventa, implicare si suportul financiar semnificativ oferit pentru organizarea acestui concurs”, a spus Angela Muset, Director al Centrului de Informatii Universitare.

Programul a fost lansat in anul 1996 la initiativa Fundatiei Soros-Moldova pentru a incuraja performantele academice, stiintifice si extracurriculare ale studentilor din Moldova. Din anul 2001 aceasta initiativa este sustinuta de BC Moldova Agroindbank SA, iar din 2004 - si de compania Voxtel, acum Orange Moldova. Din anul 2003 concursul Burse de Merit este organizat de catre Centrul de Informatii Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova.

Versiunea Desktop