10.06.2014 toate
Orange Moldova sustine promovarea valorilor etnofolclorice

Orange Moldova sustine traditiile nationale si contribuie la promovarea portului popular. Cu suportul companiei, in calitate de partener general, la Chisinau s-a desfasurat cea de-a III-a editie a „Ie Festival”.

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova: „Ia este un element al portului nostru national care surprinde prin frumusete, originalitate si unicitate. Este emblema noastra identitara care ilustreaza ani de traditie istorica. Aceasta comoara uitata in cufarul bunicii a devenit deja sursa de inspiratie pentru podiumurile internationale. Remarc doar cateva nume sonore care au ales vestimentatia in stil etnic: Yves Saint Laurent, Tom Forbes, Adele, Ema Stone etc. Intr-un secol in care ne aliniem trendurilor vestimentare globale este foarte important sa ne pastram si sa contribuim la promovarea valorilor nationale. Cu siguranta Moldova are multe de spus lumii intregi. De ce sa nu o facem prin intermediul acestui minunat port popular mostenit de la strabunii nostri?!”.

Evenimentul s-a desfasurat sub egida primei doamne, Margareta Timofti si cu sprijinul Ministerului Culturii.

Margareta Timofti, Prima Doamna: „Ia este bluza cea mai reprezentativa a portului popular. Ma bucur ca avem tot mai multa lume, ii pentru toate varstele, asa ca traditia are continuitate. Foarte multa lume poarta ii in cercuri private cum ar fi o cununie, un botez, o nunta. Am cateva ii si le port si in afara Festivalului”.

Monica Babuc, Ministru al Culturii: „ Am imbracat astazi o ie si o catrinta mai veche de 100 de ani, pentru ca am convingerea ca aceste elemente trebuie sa aiba viata lunga. Festivalul s-a bucurat dintotdeauna de o mare audienta, iar acest lucru ne face sa credem ca toata lumea de aici, admira si respecta portul popular”.

Festivalul Iei a adunat zeci de mesteri populari din diferite colturi ale Republicii Moldova, precum si de peste Prut. Atmosfera de sarbatoare a fost completata de recitaluri si dansuri ale mai multor ansambluri folclorice nationale. Zeci de promotori ai traditiilor istorice au prezentat colectii impresionante de ii. De asemenea la festival au fost expuse porturi populare din patrimoniul Muzeului National de Etnografie. Cei mai talentati si inventivi mesteri populari au fost premiati de catre primul operator de telefonie si internet din tara noastra cu cate un smartphone Orange Lumo 4G:

  • Maria Cristea, mester popular – premiul pentru „Promovarea traditiilor si a costumului popular”
  • Maria Ciobanu, mester popular – premiul pentru „Cea mai mare lada de zestre pastrata de bunici”
  • Simion Lungu, mester popular – premiul pentru „Cel mai bun mester popular”

Orange Moldova este un promotor fidel al culturii autohtone. Gratie companiei si a Fundatiei Orange mii de moldoveni au anual acces la mai multe spectacole culturale.