22.10.2014 toate
Fundatia Orange contribuie la incluziunea digitala a elevilor din scolile rurale

Peste 5000 de elevi si profesori, din 10 institutii preuniversitare din Moldova, au acum posibilitatea sa desfasoare lectii interactive. Ei sunt beneficiarii proiectului Fundatiei Orange „Incluziunea digitala rurala”, in cadrul caruia au primit in dar un laptop, un proiector si un ecran.

Liudmila Climoc, Membru al comitetului executiv al Fundatiei Orange Moldova:„Actualmente tehnologiile informationale au devenit indispensabile in viata de zi cu zi, prin urmare, ele nu trebuie sa lipseasca nici in procesul educational. Speram ca acest proiect va inlatura bariera digitala, existenta la momentul actual, intre scolile rurale si urbane. Dotarea acestor institutii cu echipamentul necesar va facilita accesul elevilor la un proces de studii mai calitativ”.

In cadrul proiectului au fost eligibile doar gimnaziile si liceele plasate in zonele rurale, in care isi fac studiile cel putin 400 de elevi. 78 de institutii din 29 localitati ale Republicii Moldova s-au inscris in concurs. Dosarul de participare a inclus un formular de aplicare, un act care confirma numarul de elevi, o scrisoare de recomandare eliberata de primaria localitatii si o scrisoare de motivare din partea directorului institutiei, prin care se explica necesitatea unui astfel de echipament pentru scoala, precum si la ce activitati scolare acesta ar urma sa fie folosit.

Angela Muset, Directorul Centrului de Informatii Universitare, implementator al proiectului: „Proiectul „Incluziunea digitala rurala” s-a bucurat de o popularitate imensa, fapt confirmat si de numarul mare de dosare depuse - 8 candidati pentru un echipament. Pentru a asigura transparenta procesului de desemnare a castigatorilor a fost constituita o comisie de experti independenti”.

Din comisia de experti au facut parte Victoria Musteata - secretarul Fundatiei Orange, Loretta Handrabura – Vice-ministru al Educatiei si Anatol Gremalschi, coordonator de programe al Institutului de Politici Publice. Fiecare dintre membrii Comisiei au examinat actele din dosare si au acordat acestora un numar de puncte. Castigatorii au fost desemnati in functie de numarul de puncte acumulat. Astfel, au fost selectate 10 institutii din 10 raioane ale tarii, precum Criuleni, Ialoveni, Cantemir, Ceadir-Lunga, Edinet, Anenii Noi, Briceni, Straseni, Ungheni si Donduseni.

Lista institutiilor preuniversitare, beneficiare ale proiectului “Incluziunea Digital Rurala”


  Institutia Nr. elevi Localitatea Raion
1 LT Magdacesti 864 Magdacesti Criuleni
2 LT Horesti 425 Horesti Ialoveni
3 LT "Nicolae Mihai" 450 Ciobalaccia Cantemir
4 LT "S. I. Baranovschi" 756 Copceac Ceadir-Lunga
5 LT Gordinesti 432 Gordinesti Edinet
6 LT "Olimp" 402 Puhaceni Anenii Noi
7 LT Caracusenii Vechi 452 Caracusenii Vechi Briceni
8 LT Zubresti 416 Zubresti Straseni
9 Gimnaziul "Gaudeamus" 427 Petresti Ungheni
10 LT "Prometeu" 393 Baraboi Donduseni
   T O T A L beneficiari: 5017    

 

Irina Talmaci, Director LT „SI Baranovski”: “Noi suntem fericiti ca facem parte din cele zece institutii din tara, care au castigat acest proiect. Astazi in liceul nostru e sarbatoare, pentru ca am primit acest echipament. Multumim Fundatiei Orange.”.

Eleonora Schiopu, Director al LT Caracusenii Vechi: „Copii au cerinte educationale speciale, de aceea trebuie sa tinem pasul cu timpul si cu doleantele lor. Profesorii vor fi instruiti sa utilizeze echipamentul si va fi folosit la toate lectiile, inclusiv in clasele primare”.

Lipsa tehnologiilor digitale in invatamant i-a impiedicat pe multi dintre elevi sa beneficieze de activitati interactive.
Cristina Smerea, eleva la gimnaziul „Gaudeamus”:„Pana acum nu am avut posibilitatea sa utilizam un astfel de echipament la lectii. Cu ajutorul lor lectiile vor deveni mai interesante, sunt absolut sigura”.

Mihai Negru, elev la LT Horesti:„Prin utilizarea tehnologiilor TIC vom avea posibilitatea sa invatam mult mai mult si mult mai bine, vom avea o responsabilitate mult mai mare si ne vom largi sfera de cunoastere”.

Proiectul „Incluziunea digitala rurala” a fost implementat de catre Centrul de Informatii Universitare in parteneriat cu Ministerul Educatiei si cu suportul financiar integral al Fundatiei Orange. FOM investeste cu prioritate in dezvoltarea educatiei, aproximativ 60% din proiectele sustinute in anul curent sunt in acest domeniu.