11.02.2015 toate
Suport pentru femeile în dificultate oferit de Fundaţia Orange Moldova

Aproximativ 1300 de femei din Moldova au acum o șansă la un viitor mai bun. Ele sunt beneficiarele proiectului Fundației Orange „Femeile Acționează și Câștigă”,  desfășurat în 12 raioane ale Republicii Moldova. Cu o tradiție de 4 ani, Fundația Orange contribuie prin intermediul proiectului la abilitarea socio-economică a femeilor vulnerabile din localitățile rurale, victime ale violenței domestice, traficului de ființe umane sau lipsite de posibilități materiale pentru acoperirea minimului necesar de trai.

Sergiu Postică, Președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: „Reabilitarea socio-economică a femeilor în dificultate este una din priorităţile Fundaţiei Orange. Investiţiile în dezvoltarea abilitaților lor antreprenoriale și susținerea nemijlocită la început de cale, este cel mai durabil ajutor.  Considerăm că  suportul acordat acestor femei să devină mai independente financiar, este deopotrivă un sprijin pentru dezvoltarea comunităţii din care fac parte.

Etapele proiectului  "Femeile acționează și câștigă"

La ediția curentă, asistenţii sociali din regiuni au identificat 244 de femei din raioanele Ocniţa, Briceni, Donduşeni şi Sângerei. Ele au fost informate cu privire la desfăşurarea proiectului şi au fost îndemnate să participe la concurs. Doar 103 dintre ele, care au manifestat abilităţi manageriale, au fost selectate pentru a participa la sesiunile de instruire colective, în domeniul afacerilor. În etapa următoare, au mers doar 53 de femei care au demonstrat că pot aplica în practică cunoştinţele antreprenoriale obţinute pe durata trainingurilor.

Liliana Samcov, Director Executiv, Asociaţia Obştească „Demos”, implementator al proiectului: „Fiecare etapă a proiectului este una foarte benefică pentru femeile în dificultate, indiferent că este vorba de instruire sau grantul propriu zis. Proiectul  reprezintă o treaptă importantă, care le ajută pe beneficiare să devină mai independente financiar, să reziste la provocări sau să-şi poată întreţine familia”.

Consultanţă şi granturi nebăneşti pentru beneficiarele proiectului

Finalistele proiectului au beneficiat de  consultanţă individuală pentru dezvoltarea afacerilor şi granturi nebăneşti din partea Fundaţiei Orange.  44 dintre ele au primit bunuri materiale sub formă de instrumente de lucru (maşini de cusut, ustensii pentru înfrumuseţare etc. ), iar celelalte 9 femei au primit animale şi păsări pentru gospodărie. Îndeletnicirile selectate de beneficiarele proiectului „Femeile Acționează și Câștigă”,  au fost identificate cu ajutorul unor formatori profesionişti, în funcție de interesele și capacitățile fiecăreia. Astăzi  femeile gestionează afaceri individuale în domenii de activitate precum: croitorie, creșterea păsărilor sau a animalelor, servicii de înfrumusețare etc.

Svetlana Filip, beneficiară din raionul Ocniţa: „Mi-a fost foarte greu până acum, practic nu aveam ce să le dau de mâncare copiilor. Datorită proiectului am reuşit să cumpăr o vacă, laptele căreia îl vom vinde. Vom creşte şi viţei şi ne va fi mai uşor”.

Tatiana Lesnic, beneficiară din oraşul Briceni: „Anterior nu dispuneam de condiţiile necesare pentru a presta servicii de înfrumuseţare. Cu suportul Fundaţiei Orange am reuşit să procur instrumente şi accesorii necesare pentru ca să îmi dezvolt afacerea şi să reuşesc să atrag mai mulţi clienţi”.

Proiectul „Femeile acţionează şi câştigă” a fost implementat în perioada iunie 2014 – ianuarie 2015 de către Asociația Obștească „Demos”,  cu suportul financiar  integral al Fundației Orange, în parteneriat cu Ministerul Muncii Protecţiei Sociale și Familiei al Republicii Moldova.  De la lansarea sa şi până actualmente, au primit instruire şi granturi nebăneşti peste 1300 de femei din raioanele Tighina, Bălţi, Cahul, Drochia, Edineţ, Rîşcani, Ungheni, Hînceşti, Briceni, Ocniţa, Sîngerei şi Donduşeni.