17.03.2015 toate
Educație de calitate pentru studenţii ASEM. Fundaţia Orange a deschis o nouă cafenea WiFi

Fundaţia Orange a lansat o nouă cafenea WiFi în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova. Este cea de-a patra, deschisă în cadrul proiectului naţional  în domeniul educaţiei - Orange WiFi Cafe în universităţi - startul căruia a fost dat în anul 2013. 

Proiectul presupune ca în incinta instituţiilor să fie amenajate spaţii speciale, ce au un design prietenos şi care sunt dotate cu computere performante şi o plasmă de ultimă generaţie. Aici, studenţii se bucură de acces gratuit la internet de mare viteză de la Orange, fie de pe calculatoarele din cafenea, fie de pe propriile dispozitive precum tablete, smartphone sau laptopuri. Deschiderea cafenelei în incinta ASEM a avut loc în cadrul unei ceremonii festive la care au participat înalţi oficiali din Republica Moldova, dar şi reprezentanţi ai Fundaţiei Orange la nivel internaţional.

Brigitte Audy, Secretar General al Fundaţiei Orange: „Vreau să felicit Fundația Orange Moldova, pentru dezvoltarea cu succes a mai multor proiecte în domeniul educației. Aș vrea să salut caracterul inovator al acestui proiect care a fost preluat şi de alte țări, cum ar fi Tunisia”.
Loretta Handrabura, Viceministra a Educaţiei: „Orange Moldova şi Fundaţia Orange sunt partenerii cu care am realizat cele mai multe proiecte în dezvoltarea domeniului educaţiei. Deschiderea cafenelei WiFi vine să consolideze capacitatea de modernizare a universităţilor din ţara noastră”.

Proiectul implică investiţii comune şi este implementat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ superior.

Grigore Belostecinic, Rectorul ASEM: „Orange WiFi Cafe este un proiect foarte important în promovarea unor relații bune de parteneriat și colaborare dintre mediul de afaceri şi universităţile din Moldova. Mă bucur ca aceste practici europene sunt preluate şi în Moldova”.

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova: „Orange Moldova este operatorul numărul 1 din ţara noastră la capitolul investiţii în educaţie. Peste 50 la sută din proiectele sociale ale companiei şi ale Fundaţiei au fost direcţionate în dezvoltarea acestui domeniu. Acest proiect reconfirmă statutul nostru de companie social responsabilă, iar prin activitatea Fundaţiei Orange în Moldova fortificăm acest statut”.

Administraţia universităţii a alocat resurse financiare pentru reparaţia spaţiului, iar Fundaţia Orange şi-a concentrat investiţiile în achiziţionarea echipamentului tehnic, mobilierului, dar şi crearea conceptului de design. Tot echipamentul poate fi folosit gratuit de către studenţi şi profesori, atât pentru a accesa internetul, cât şi pentru organizarea prezentărilor  sau seminarelor  interactive.

Sergiu Postică, Preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange: „ Educația are un rol important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile a ţării. Pentru a valorifica aceasta oportunitate FOM susține  facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, pentru a deveni specialişti bine pregătiţi pe piaţa muncii. Orange Moldova este un lider consacrat în domeniul telecomunicaţiilor din ţara noastră, iar alături de Fundaţia Orange, prin acest proiect, ne-am propus să ştergem bariera digitală în învăţământul de tip superior”.

Posibilitatea de a avea mai multă mobilitate pe internet în incinta universităţii îi bucură pe studenţi. Şi asta pentru că astfel vor reuși mai rapid să-şi pregătească orele, dar şi să petreacă timpul util și distractiv.

Iana Cebotari, Studentă ASEM: „Îmi place mult designul cafenelei,  culoarea este una energică, care inspira la lucru. Este foarte comod aici, pentru că computerele sunt amplasate pe hol, iar atunci când avem o pereche liberă studenţii au posibilitatea să muncească, să înveţe”.

Ghenadie Deliu, Student ASEM: „ Acest proiect este foarte util pentru noi studenţii, dar şi pentru profesori, pentru că avem tot timpul acces la internet, respectiv şi la informaţiile necesare pentru a face studii de calitate. Internetul reprezintă un pas important în dezvoltarea noastră profesională”.

Până la sfârșitul anului curent vor fi deschise încă 5 cafenele WiFi în incinta Universităţii Agrare, Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Universitatea „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul şi a Universităţii din Comrat.

Gheorghe Popa, Rectorul Universităţii de Stat din Bălţi „A.Russo”: „Asistăm la un model de colaborare fructuoasă dintre două instituţii de profiluri diferite, adică mediul privat şi cel educaţional. Acest fapt ne demonstrează că unirea face puterea întru realizarea scopurilor comune”.

Proiectul Orange WiFi Cafe este implementat de către Centrul de Informaţii Universitare.

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „ Proiectul Orange Cafe este unul foarte important, fiind un model de succes de colaborare participativa in vederea susţinerii tinerii generaţii. Apreciem mult, contribuţia financiară substanţială a Fundaţiei Orange, iniţiativa încurajând colaborarea pe termen lung dintre tânăra generaţie şi sectorul civic în general”.

De la lansarea sa, Fundaţia Orange Moldova a reuşit realizarea a peste 50 de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii, culturii şi susţinerea persoanelor defavorizate, iar peste 180 de mii de oameni au beneficiat de ele.