07.05.2015 toate
Orange Moldova - operatorul #1 responsabil social.

Orange este #1 în Moldova în domeniul responsabilităţii sociale corporative, fiind operatorul cu cele mai mari investiţii în dezvoltarea proiectelor sociale în domeniul educaţiei şi a ocrotirii sănătăţii. Acum cinci ani, compania a creat propria fundație de binefacere, alături de care a investit până în prezent zeci de milioane de lei în susţinerea tinerei generaţii prin burse de studii, incluziunii digitale a elevilor din mediul rural, suport financiar pentru tineri în dezvoltarea afacerilor în IT, facilitarea accesului la programe culturale pentru copii din familiile social – vulnerabile, dar şi facilitarea accesului la servicii medicale de calitate prin dotarea spitalelor cu aparate performante.

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova: „ Orange Moldova este operatorul #1, nu doar în sfera telecomunicaţiilor, dar şi cea a investiţiilor în proiecte  sociale. Cca 50 la sută din fondurile financiare în acest sens sunt dedicate dezvoltării domeniului ocrotirii sănătăţii şi a educaţiei. Statul de companie social responsabilă a Orange este reconfirmat şi de activitatea Fundaţiei Orange, care de la înfiinţarea sa a implementat peste 50 de proiecte,  de care beneficiază cca 180 de mii de oameni din ţara noastră. Vreau să le mulţumesc clienţilor Orange pentru încrederea care ne-o acordă în fiecare zi, datorită căreia reuşim împreună să contribuim la dezvoltarea societăţii”.

Orange #1 privind investiţiile în domeniul educaţiei

Domeniul educaţiei este unul în care Orange investeşte cu prioritate. Aşa au fost create cafenelele Orange WiFi  în cele mai importante universităţi din Moldova. Peste cinci mii de elevi se bucură de lecţii interactive cu ajutorul echipamentelor IT donate de Fundaţia Orange în cadrul proiectului „Incluziunea digital-rurală”,  iar alţi peste1200 de studenţi din ţara noastră au devenit beneficiarii proiectului „Burse de Merit pentru cei mai buni studenţi ai ţării” .  Pentru ca cca 400 de tineri din familii social vulnerabile să-şi continue  studiile în şcoli de meserii, colegii şi universităţi, de 5 ani Fundaţia Orange le oferă suport financiar în cadrul proiectului „Burse pentru tinerii din instituţii de tip internat”. Finaliştii proiectului din acest an au fost invitaţi să-şi ridice diplomele în cadrul unei ceremonii organizate recent la Chişinău.

Sergiu Postică, Preşedintele Consiliului Fundaţie Orange Moldova: „Vreau să le adresez sincere felicitări acestor tineri străduitori şi cărora le place să muncească, să înveţe cu perseverenţă. Considerăm că investiţiile acordate astăzi generaţiei tinere înseamnă de fapt o investiţie în viitorul ţării noastre.  Fundaţia Orange susţine acest proiect pentru al cincilea an consecutiv, iar obiectivul nostru este de a oferi tinerilor din familii vulnerabile posibilitatea de a obţine o profesie, aici, acasă în Republica Moldova”.

Fiecare aspirant la o bursă a depus la concurs un dosar cu documente confirmative privind statutul social, media academică, un eseu de motivare şi alte acte necesare. Proiectul „Burse pentru tineri din instituții de tip internat” este desfășurat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și este implementat  de Centrul de Informații Universitare cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova.

Angela Muşet, Director al Centrului de Informaţii Universitare: „În cadrul concursului au fost depuse peste 100 de dosare. Finaliştii au fost selectaţi printr-un concurs riguros de către o comisie de experţi independenţi. Din componenţa acesteia  au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Educaţiei, Centrului de Informaţii Universitare şi ai Fundaţiei Orange Moldova”.

Bursele Fundaţiei Orange sunt alocate pentru acoperirea necesităţilor curente ale tinerilor. Acestea sunt  prevăzute pentru o perioada de 10 luni, cu posibilitatea reaplicării, în bază de concurs, pentru anul următor de studii. Meseriile alese de ei sunt diverse:  bucătari,  cizmari, mașiniști, cusătorese, coreografi, operatori la computer etc.

Marian Străşnei, beneficiară a proiectului: „Această bursă îmi este de folos pentru procurarea rechizitelor, manualelor, instrumente pentru lucrări practice în procesul de studii și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte.
Dumitru Garabadji, beneficiar al proiectului: „ Sunt foarte recunoscător că Fundaţia Orange mi-a oferit această bursă. Eu nu doar învăţ, dar şi lucrez. Am un salariu mic, iar bursa îmi ajută să îmi cumpăr tot îmi trebuie pentru lecţiile practice”.

Nina Balaban, beneficiară a proiectului: „Vreau să mulțumesc Fundației Orange, fiindcă mi-a oferit această bursă. Le doresc ca în continuare să susţină copii care au nevoie de burse pentru a învăţa, aşa cum am avut nevoie și eu”.

Orange #1 investiţiile în proiecte din domeniul sănătăţii

Datorită Orange şi ale Fundaţiei Orange, astăzi zeci de mii de oameni din Moldova au acces la servicii medicale de calitate. Milioane de lei au fost investite pe parcursul ultimilor în ani în procurarea şi dotarea unor spitale din Moldova cu aparate medicale de ultimă generaţie. De exemplu, Centrul de Imagistică al  Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie a fost dotat cu cel mai performant tomograf, iar la Spitalul pentru copii din Bălți a fost instalat un aparat roentgen modern.

Mai multe detalii despre proiectele sociale ale Orange şi Fundaţiei Orange le puteţi afla pe www.csr.orange.md