22.06.2015 toate
Orange Moldova susţine promovarea valorilor etnofolclorice

Orange Moldova susţine tradiţiile naţionale şi contribuie la promovarea portului popular. În calitate de partener general, compania a susţinut organizarea celei de-a patra ediţii a „Zilei IEI”. Evenimentul are drept scop promovarea iei - cămașă care face parte din portul național și rămâne a fi un adevărat patrimoniu cultural.


Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova: „Orange Moldova este un susţinător fidel al tradiţiile naţionale, iar ia este emblema noastră identitară care ilustrează ani de tradiţie istorică. Într-o epocă în care ne aliniem trendurilor vestimentare globale este foarte important să păstram şi să contribuim la promovarea valorilor naţionale. Cu siguranţă Moldova are multe de spus lumii întregi şi de ce sa nu o facem prin intermediul acestui minunat port popular, moştenit de la străbunii noştri?!”.

În cadrul sărbătorii au fost expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, precum şi din colecţii private. Colecţionarii au povestit istoria costumelor, dar şi au descifrat semnificaţia simbolurilor cusute. „Ziua Iei” a adunat zeci de meşteri populari din diferite colţuri ale Republicii Moldova, precum şi de peste Prut. Pe întreaga durată a evenimentului au evoluat artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să viziteze un târg de artizanat, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale. Prestigiosul eveniment a fost organizat de Ministerul Culturii sub patronajul primei doamne, Margareta Timofti.

Margareta Timofti, Prima Doamnă: „Ediţia din acest an propune mai multe oportunităţi de a descifra semnele brodate pe iile noastre, de a fi mai mulţi meşteri populari, de a fi în compania interpreţilor noştri, care dintotdeauna au purtat haina populară”.

Monica Babuc, Ministru în exerciţiu al Culturii: „Sunt absolut sigură că viitorul iei, dar și viitorul nostru este unul frumos și luminos, precum este această piesă minunată din costumul nostru naţional”.

La eveniment, Ia a fost prezentată din mai multe aspecte precum: „Ia din patrimoniu”, „Ia din cufăr”, „Ia ambasador” etc. De asemenea, 11 angajate ale Orange Moldova au impresionat publicul cu frumoasa colecţie „Ia Orange”. Iile purtate de ele au fost măiestrite în cadrul unui atelier de creaţie, desfăşurat cu suportul Orange. Păstrând elementul autentic al portului popular românesc, angajatele Orange au creat iile după propria personalitate.

Iulia Jolcovscaia, angajată Orange Moldova: „Consider că ia este cea mai importantă piesă a costumului popular românesc. Fiecare ie este unică şi transmite un mesaj special prin motivele şi culorile utilizate, iar eu sunt foarte fericită că am avut oportunitatea de a însuşi acest meşteşug. Mă mândresc, că împreună cu colegele mele am reuşit să împărtăşim şi cu cei veniţi la marea sărbătoare, bucuria de a purta această piesă vestimentară autentică”.

De „Ziua Iei” atmosfera de sărbătoare a fost completată de recitaluri şi dansuri ale mai multor ansambluri folclorice naţionale. Zeci de promotori ai tradiţiilor istorice au prezentat colecţii impresionante de ii. Cei mai talentaţi meşteri populari au fost premiaţi de către operatorul de telefonie şi internet mobil #1 din ţara noastră cu câte un smartphone. Orange Moldova este un promotor fidel al valorilor culturale autohtone. Graţie companiei şi a Fundaţiei Orange, anual, mii de moldoveni au parte la o diversitate mai mare de evenimente şi spectacole culturale.