15.07.2015 toate
250 de familii numeroase au beneficiat de suport în cadrul proiectului "Și tu poți fi Moș Crăciun"

Timp de 4 ani, Fundația Orange Moldova a ajuns în casele a 250 de familii numeroase, în care sunt educați cca 2000 de copii, din toate raioanele Republicii Moldova. Proiectul poartă denumirea simbolică „Și tu poți fi Moș Crăciun”. Acesta a fost inițiat de către Fundația Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

În acest an de proiect, care este și ultima ediție, Fundația Orange Moldova a susținut 50 de familii numeroase din următoarele raioane: Sîngerei, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Dubăsari, Nisporeni, Călăraşi.

Scopul proiectului este de a contribui la bunăstarea familiilor cu mulți copii din țară, prin oferirea de bunuri de strictă necesitate în gospodărie: obiecte de uz casnic, electrocasnice și articole de mobilier.

Sergiu Postică, președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: „Proiectul Și tu poți fi Moș Crăciun se desfășoară la nivel național și, timp de 4 ani, a acoperit toate raioanele Republicii Moldova. Suntem mândri să putem spune că acest proiect este un model reușit de parteneriat între sectorul non-profit, autoritățile publice centrale și cetățeni – clienții companiei Orange, cărora vrem să le mulțumim pentru implicarea și spiritul civic de care dau dovadă de fiecare dată când lansăm o inițiativă socială.”

Proiectul „Și tu poți fi Moș Crăciun” este unul complex, având mai multe etape de implementare:

  • Organizarea campaniei de SMS-uri, în cadrul căreia clienții Orange au expediat mesaje la numărul scurt 7474 (decembrie 2014 - ianuarie 2015). Anul acesta, suma colectată în cadrul campaniei a fost majorată de 15 ori de Fundația Orange Moldova, pentru a ajuta cât mai multe familii nevoiașe.
  • Selectarea beneficiarilor și identificarea necesităților fiecărei familii în parte (februarie - aprilie 2015).
  • Confecționarea articolelor de mobilier și achiziționarea de electrocasnice conform necesităților fiecărei familii în parte (mai - iunie 2015).
  • Distribuirea bunurilor fiecărei familii beneficiare, împreună cu voluntarii companiei Orange (iunie - iulie 2015).

Angela Mușet, directorul Centrului de Informații Universitare: „Proiectul a fost susținut de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și al Familiei prin intermediul asistenților sociali, cei care ne-au expediat listele familiilor nevoiașe din țară. Din numărul total de 261 de familii, împreună cu reprezentanții Fundației Orange Moldova am selectat 50 de familii aflate în mare dificultate, conform criteriilor de selectare ale proiectului. Ulterior, Centrul de Informații Universitare a identificat necesitățile fiecărei familii beneficiare.”

Vasile Crudu, beneficiar, tată a 8 copii, r. Fălești: „Singuri nu am putut să ne procurăm mașină de spălat, ele sunt foarte scumpe. E dificil când ai mulți copii, e nevoie de multe alimente, avem foarte multe cheltuieli și nu am putut să ne procurăm o mașină de spălat nouă.”


Svetlana Borș, beneficiară, mamă a 6 copii, r. Dubăsari: „Am primit de la Fundația Orange un pat cu două etaje, de care am avut foarte mare nevoie. Este ceva care a fost foarte necesar familiei noastre, pentru că suntem mulți și nu prea avem spațiu în casă.”

Serghei Pascari, beneficiar, tată a 9 copii, r. Fălești: „Era foarte greu să procur o mașină de spălat, pentru că strângeam mereu pentru haine, pentru mâncare. Am mai primit un aspirator și scaune pe care soția dorea foarte mult să le procure, dar nu reușea din lipsă de fonduri. Mulțumesc mult Fundației Orange că ne-a acordat ajutorul de care aveam mare nevoie.”

Parascovia Subțirelu, beneficiară, mamă a 5 copii, r. Călărași: „Mașina de spălat a fost pentru noi o surpriză foarte mare, pe care am așteptat-o cu nerăbdare. Am avut o mașină de spălat mică, dar era stricată, curgea, de aceea în ultimul timp spălam cu mâna.”

Angajații companiei Orange se implică, în mod tradițional, în activitățile proiectului „Și tu poți fi Moș Crăciun” în cadrul programului de voluntariat „Ne pasă”. Aceștia merg în casele familiilor beneficiare pentru a distribui nemijlocit bunurile donate. Prin implicarea în proiectele fundației, voluntarii Orange își reconfirmă responsabilitatea lor socială și spiritul civic.

Ana Rotari, voluntar Orange: „Avem posibilitatea să aducem zâmbete persoanelor defavorizate și să le aducem speranță în ziua de mâine. De asemenea, cred că prin implicarea în astfel de proiecte, putem ajuta copiii să aibă un viitor mai bun și mai luminos.”

Oxana Nigai, voluntar Orange: „Ne bucurăm să fim alături de beneficiarii Fundației Orange Moldova, să participăm la acțiuni de caritate în calitate de voluntari. Nu este pentru prima dată când ne implicăm în astfel de proiecte. Chiar ne pasă și considerăm că este important să contribuim.”

Fundația Orange Moldova a fost înființată în anul 2009. De la lansarea sa, Fundația a implementat circa 50 de proiecte în domeniul sănătății, ajutorului social, culturii și educației, de care au beneficiat aproximativ 180.000 de persoane.