Orange WiFi Cafe – o experienţă digitală pentru studenţii de la Comrat
Experienţe digitale incomparabile pentru cei cca 1500 de studenţi, care îşi fac studiile la Universitatea de Stat din Comrat. Aici, în cadrul proiectului naţional de susţinere a educaţiei digitale, Orange WiFi Cafe în universităţi, Fundaţia Orange Moldova a inaugurat o nouă cafenea WiFi. Universitatea a devenit astfel cea de-a şaptea instituţie beneficiară a proiectului, startul căruia a fost dat în 2013. Acesta presupune amenajarea cu un design special a unor spaţii din instituţiile de învăţământ superior, dotarea localului cu computere performante şi o plasmă de ultimă generaţie, dar şi asigurarea cu internet şi internet WiFi gratuit de la Orange Moldova.
Liudmila CLIMOC, Director General Orange, Membru al Bordului Fundaţiei Orange: „ Orange Moldova susţine progresul tehnologic prin asigurarea accesului la internet de calitate. Acest proiect reprezintă un răspuns la solicitările actuale ale tinerei generaţii, internetul fiind o sursă nu doar necesară, dar indispensabilă pentru învăţământul superior. Împreună, la Orange, trăim experienţe digitale incomparabile. Suntem foarte mândri că reţeaua Orange 4G este #1 în Moldova. Şi asta pentru că cca 3 milioane de oameni au posibilitatea să acceseze cea mai largă şi cea mai rapidă reţea 4G din Moldova, cu viteze de până la 300 Mbps. Or, asta înseamnă să ne reconfirmăm angajamentul strategic de a investi în dezvoltarea ţării şi de a-l apropia pe fiecare de ceea ce este important pentru el”.
Olesea TANASOGLO, Vicepreşedinte al Comitetului Executiv, Găgăuzia: „Actualmente internetul a câştigat un rol important în viaţă noastră, întrucât nu ne imaginăm nici o oră fără a accesa platformele online. Sunt convinsă că studenţii vor utiliza la maxim resursele acestui spaţiu şi îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele.”
Proiectul este implementat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ superior. Administraţia universităţii a alocat resurse financiare pentru reparaţia spaţiului, iar Fundaţia Orange a investit fondurile în achiziţionarea echipamentului tehnic, a mobilierului, şi crearea conceptului de design. Tot echipamentul poate fi folosit gratuit de către studenţi şi profesori.
Zenovia ARICOVA, rectorul Universităţii de Stat din Comrat: „În mai multe universităţi din Moldova au fost deschise deja WiFi Cafe. Noi suntem foarte bucuroşi, atât studenţii cât şi profesorii, că universitatea noastră este una dintre beneficiarele acestui proiect. Acum studenţii universităţii vor avea acces la un laborator digital modern, care poate fi utilizat atât pentru orele practice, cât şi pentru comunicarea cu prietenii şi colegii”.
Orange WiFi Cafe este unul din cele 4 proiecte aflate sub umbrela Orange Digital School şi care au fost lansate pentru a asigura în învăţământul din ţara noastră acces la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniu.
Sergiu POSTICĂ, Preşedintele Fundaţiei Orange Moldova: „Fundaţia Orange Moldova susține cu prioritate facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor şi abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. Orange Moldova este un lider consacrat în domeniul telecomunicaţiilor din ţara noastră iar alături de Fundaţia Orange, prin acest proiect, ne-am propus să ştergem bariera digitală în învăţământul de tip superior. Vă doresc să exploataţi la maximum acest spaţiu, pentru a trăi o experienţă digitală incomparabilă.”
Studenţii s-au arătat încântaţi că vor avea posibilitatea să navigheze pe internet chiar în incinta universităţii. În plus, și în spațiile amenajate de la parterul instituției, ei se vor putea conecta la internet WiFi direct de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop. Astfel, tinerii vor reuși mai rapid să-şi pregătească orele, dar şi să petreacă timpul util și distractiv.
Mariana ANGHELICI, studentă: „Până acum nu aveam un spaţiu de acest fel. Sunt bucuroasă că aici vom avea ocazia să îmi pregătesc temele, dar şi să socializez cu colegii”.
Zaharii ADALMIJ, student: „Cafeneau ne oferă noi posibilităţi de a accesa informaţia, pe care înainte trebuia să o căutăm la bibliotecă, în cărţi. Acum e mult mai simplu. Trebuie doar să te conectezi la internet şi să cauţi informaţia necesară. Acum procesul de studiu e mult mai simplu şi se află la un click distanţă”.
Proiectul Orange WiFi Cafe este implementat de către Centrul de Informaţii Universitare.
Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Fundaţia Orange reprezintă un trend-setter în ţara noastră, care ne surprinde continuu prin proiecte inovative. Orange WiFi Cafe este unul dintre acestea şi care reprezintă un model de parteneriat de succes în vederea susţinerii tinerei generaţii. Deschiderea cafenelei WiFi vine să consolideze capacitatea de modernizare a universităţilor din ţara noastră”.
Până la sfârșitul anului curent, Fundația Orange va deschide alte două cafenele WiFi - în incinta Universităţii Pedagogice „Ion Creangă” şi a Universităţii de Stat din Cahul „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.
Despre Fundaţia Orange Moldova
Fundația Orange consideră că educația are un rol important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile. Pentru a valorifica aceasta oportunitate FOM susține facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. În ultimii şase ani, Fundaţia Orange a reuşit realizarea a peste 50 de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii, culturii şi susţinerea persoanelor defavorizate iar peste 200 de mii de oameni au beneficiat de ele.