Cinci ani alături de Festivalul Internaţional „Maria Bieşu”

Pentru al cincilea an consecutiv, Orange Moldova şi BC „Moldova Agroindbank” SA sunt parteneri generali ai Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Tradiţional evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Uniunea Muzicienilor din R. Moldova, sub egida Prim-ministrului Pavel Filip şi alţi parteneri.

Monica BABUC, Ministru al Culturii al Republicii Moldova: „Fiecare ediție de festival este și o ediție suplimentară de rememorare a acestui gigantic talent pe care l-a născut pământul nostru și un semn de recunoștință pentru acest gest al primadonei Maria Bieșu de a transforma Republica Moldova, Chișinăul și Teatrul Național de Operă și Balet într-un punct focal al artei lirice internaționale, pentru că în fiecare an, la fiecare din aceste ediții am avut prezențe notorii, artiști ai marilor scene internaționale care, pe de o parte, ne-au apropiat de nivelul internațional interpretativ al teatrului liric, pe de altă parte, ne-au facilitat accesul la marile valori ale muzicii clasice internaționale”.

Ion GROSU, Director general Teatrul Naţ­ional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”: “Într-un timp în care spiritul lumii este tot mai zgomotos opera este cea care cură­ţă sufletele. Maria Bieşu îşi dorea să realizeze din Chişinău un centru al muzicii de operă, să adune în capitala Moldovei artişti talentaţi din toată lumea. A reuşit. Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”duce tradiţia acestui fenomen mai departe”.

Cea de-a XXIV-a ediţie a prestigiosului eveniment este dedicată celor 25 de ani de independenţă ai Republicii Moldova şi se va desfăşura în perioada 9-18 septembrie, la Chişinău. Zeci de artişti, nume mari ale scenei naţionale şi internaţionale vor urca pe scena Operei din Chişinău pentru a oferi momente artistice impresionante. Timp de 8 zile, festivalul va cuprinde producţii variate de operă şi balet, evenimentul culminând cu un extraordinar Concert de Gala alături de maestrul Eugen Doga.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Prin susţinerea acestui eveniment ne propunem să promovăm arta lirică din Republica Moldova şi să introducem ţara noastră în circuitul cultural internaţional. Implicarea Orange Moldova în desfăşurarea festivalului reprezintă continuarea unei frumoase colaborări, ce durează deja de mai mulţi ani. Avem convingerea că şi la cea de-a 24-a ediţie, Festivalul internaţional îşi va întâmpina oaspeţii cu adevărate demonstraţii de virtuozitate de operă şi balet”.

Şi în acest an pe scena de la Chişinău vor urca artişti consacraţi din 10 state precum Japonia, Italia, Ucraina, Belarus, Spania, Elveţia, Polonia,

Moldova etc. Printre ei sunt Pavlo Tolstoy, Dinu Tamazlâcaru, Iana Salenko, Ahmed Agadi etc.

Programul festivalului

9 septembrie: BARBIERUL DIN SEVILLA - opera în doua acte de Gioachino Rossini
10 septembrie: SPARTACUS - balet în doua acte de Aram Haciaturian
11 septembrie: TRAVIATA - opera în patru acte de Giuseppe Verdi
13 septembrie: EVGHENI ONEGHIN - opera în trei acte de Piotr Ceaikovski
14 septembrie: LACUL LEBEDELOR - balet în patru acte de Piotr Ceaikovski
16 septembrie: GISELLE - balet în doua acte de Adolphe Adam TEATRUL „KYIV MODERN BALLET” - libret, coregrafie, regie – Radu Poklitaru
17 septembrie: TURANDOT - opera în trei acte de Giacomo Puccini
18 septembrie: CONCERT DE GALA - muzica de Eugen Doga

Orange Moldova este un susţinător şi promotor fidel al artei lirice în ţara noastră, prin care şi-a propus să introducă Republica Moldova în circuitul cultural internaţional. De 7 ani, compania alături de Fundaţia Orange a stabilit un parteneriat de succes cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Graţie acestui parteneriat cca 15 mii de copii din şcolile internat din Moldova au avut posibilitatea să cunoască mai îndeaproape zeci de spectacole de operă şi balet.