Fundaţia Orange – partener general al Festivalului Internaţional „Maria Bieşu”

Fundaţia Orange contribuie la promovarea artei lirice în Moldova.  Pentru a introduce ţara noastră în circuitul cultural internaţional, în calitate de partener general, Fundaţia Orange  a susţinut organizarea celei de-a  24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Astfel, în perioada 9 septembrie – 18 septembrie, mii de spectatori au venit la Teatrul Naţional de Operă şi Balet pentru a admira prestaţiile de excepţie ale artiştilor, naţionali şi internaţionali.

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, membru al bordului FOM: „Orange Moldova este operatorul #1 nu doar la capitolul tehnologii digitale, dar şi al incluziunii culturale. Implicarea noastră  în desfăşurarea festivalului reprezintă continuarea unei frumoase colaborări, ce durează deja de mai mulţi ani. Suntem mândri să susţinem evenimentul pentru al 5-lea an consecutiv. Astfel, Orange Moldova, prin activitatea Fundaţiei Orange îşi reconfirma statutul de companie ataşată de valorile cultural-europene care investeşte în dezvoltarea culturală a ţării”.

Multaşteptatul festival a adus publicului un program din 7 spectacole de o înaltă ținută artistică - 4 opere și 3 balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din Italia, Spania, Polonia,Germania, Belarus , România, Rusia, Ucraina, etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră peste hotare. Renumitul eveniment a fost un bun prilej şi pentru premiere,  baletul SPARTACUS  de A.Haciaturian fiind jucat pentru prima dată, pe scena de la Chişinău. La această ediție, Festivalul i-a avut invitați pe soliști de renume, cum ar fi

Natalia Gavrilan, Ahmed Agadi, Adrian Țâmpău, Pavlo Tolstoy, Vladislav Gorai, Oleg Zlakoman etc.

În cadrul spectacolului de închidere a festivalului, compozitorul Eugen Doga a dus un omagiu Primadonei operei naţionale, pe scena de la Chişinău răsunând mai multe creații celebre din palmaresul său artistic.

Ana Ţurcan, spectatoare: „Am urmărit două spectacole. Mi-a plăcut enorm faptul că au fost implicaţi şi artişti internaţionali. Tenorii au fost excepţionali, iar acest festival este practic singurul la care avem posibilitatea să-i vedem la Chişinău”.

Petru Gavriliţă, spectator: „Am venit la spectacol cu toată familia. Pentru copii mei a fost o premieră să vină aici la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. Ei au rămas încântaţi de show-ul de balet, în special. Artişti excepţionali, prestaţii reuşite, totul a fost la înălţimea aşteptărilor”.

Ediţia curentă a evenimentului este organizată de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Uniunea Muzicienilor din R. Moldova, sub egida Prim-ministrului Pavel Filip şi alţi parteneri. Orange Moldova este un susţinător şi promotor fidel al artei lirice în ţara noastră. De 7 ani, compania alături de Fundaţia Orange a stabilit un parteneriat de succes cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Graţie acestui parteneriat cca 15 mii de copii din şcolile internat din Moldova au avut posibilitatea să cunoască mai îndeaproape zeci de spectacole de operă şi balet.