Conectăm oraşele la viitor cu Orange Smart City

Orange Moldova conectează oraşele la viitor. În cadrul Forumului Cultural Naţional „Orașele creative și durabile: rolul culturii și creativității în dezvoltarea urbană", compania a prezentat proiectul Smart City - platformă ce presupune utilizarea soluţiilor digitale pentru dezvoltarea urbană. La întrunire au participat mai mulţi experţi europeni și naționali care au evaluat conceptul de "orașe creative" și modalitățile sale de implementare în Moldova. De asemenea, profesioniştii au analizat şi testat potențialul dezvoltării urbane integrate, inclusiv în infrastructura ușoară și grea.

Andrei PREAŞCĂ, Director Vânzări Corporative Orange Moldova: „Orange Moldova este un lider consacrat la capitolul inovaţii digitale şi aduce continuu mai aproape de oamenii progresul tehnologic. În acest sens am construit cea mai avansată reţea 4G din ţară, pentru ca soluţiile digitale să fie accesibile tuturor, din orice colţ al ţării. Primul proiect Smart City l-am dezvoltat la Hînceşti. Acesta permite autorităţilor să eficientizeze consumul de energie electrică stradală, cu până la 50%. Treptat, posibilităţile platformei pot fi extinse, astfel încât să fie adaptate la necesităţile oraşului. Acest proiect reprezintă doar primul pas în crearea oraşelor inteligente în Moldova, concept pe care ne dorim să îl extindem şi în alte localităţi ale ţării”.

Conceptul de Smart City implementat la Hînceşti presupune o gestionare inteligentă a sistemului de iluminat stradal, prin intermediul unei platforme online. Soluţia pune bazele unei platforme deschise şi interoperabile, ce poate fi extinsă şi adaptată nevoilor în schimbare ale cetăţenilor şi ale municipalităţilor: soluţii inteligente pentru transportul public, măsurarea calităţii aerului sau a apei potabile, controlul traficului terestru, monitorizarea video a oraşului, parcările inteligente sau managementul colectării gunoiului etc. Mai multe detalii.

SoluţiaOrange Smart City a fost apreciată de participanţii la întrunire.

Artur SARGSYAN, primarul oraşului Sisian, Armenia: „În calitate de primar, vă pot spune că sunt încântat de acest program şi cred că asemenea proiecte reprezintă viitorul oraşelor. În oraşul Sisian, factura lunară pentru energie este de 5000 de dolari. Implementarea acestui program ar permite operarea unor economii de până la 70%, bani ce ar putea fi investiţi în dezvoltarea altor proiecte în oraş”.

Alexandru ŢĂRANU, arhitect, Orhei: „Fără îndoială oricare soluţie ce permite dezvoltarea infrastructurii inteligente sunt benefice. Şi asta pentru că, tocmai ele, vor contribui la eficientizarea alocaţiilor bugetare şi la crearea confortului. Sunt sigur că pentru atingerea acestui obiectiv de dezvoltare avem nevoie de soluţii inteligente.”

Despre Orange Moldova

Orange Moldova este parte a Grupului Orange, unul dintre liderii mondiali în servicii de telecomunicații, cu sediul în Paris, Franța. În Moldova, compania şi-a demarat activitatea în octombrie 1998, cu marca comercială VOXTEL iar, ca urmare a rebranding-ului, pe 25 aprilie 2007, a devenit Orange Moldova. Orange este cel mai mare operator de servicii voce şi Internet mobil din Moldova. Actualmente peste 2,6 milioane de clienţi sunt conectaţi la reţeaua şi serviciile companiei, în care activează o echipă de peste 1000 de angajaţi. OMD deţine cea mai extinsă şi avansată reţea 3G+ şi 4G. Serviciile sale pot fi accesate pe teritoriul întregii țări prin intermediul rețelei de peste 3600 puncte de vânzări. Recunoscut drept un lider în inovaţii, OMD deţine 2 premiere mondiale: HD Voice şi HD Voice International. În 2015, brandul Orange a evoluat pentru a răspunde noii sale strategii la nivel de Grup, Essentials 2020, dar și promisiunii pe care a făcut-o clienților: de a fi întotdeauna aproape pentru a-i conecta la ceea ce este esenţial în viaţa lor.