Ne dorim să fim alături de tine și să îți ghidăm pașii în crearea unui spațiu digital adecvat pentru copilul tău, care să îți permită să-ți asumi rolul de educator și facilitator digital, în care cel mic să navigheze în siguranță pe internet. Pentru a te bucura de avantajele lumii virtuale, este bine să cunoşti lucruri esenţiale pentru a naviga în siguranţă online, a evita abuzurile şi fraudele, a dezvolta o atitudine responsabilă privind conţinuturile postate, dar şi a proteja datele cu caracter personal. În această secțiune vei găsi o serie de resurse digitale utile copiilor în activitățile lor zilnice, sfaturi despre cum să fii alături de ei pe tot parcursul experienței lor digitale.

Tehnologia potrivită pentru copilul tău

Doar o parte din informațiile disponibile pe Internet sunt adecvate vârstei copilului tău. Multe dintre facilitățile pe care mediul online le oferă și cu care noi ne-am obișnuit sunt nepotrivite pentru el. Prin urmare, conținutul online la care micuțul tău are acces ar trebui să fie ales în funcție de vârstă.

Descoperă în filmulețele de mai jos o serie de recomandări adaptate pentru diferite categorii de vârstă.

Între 0 și 3 ani. Copilul învață să facă diferența dintre spațiu și timp.

Între 3 și 6 ani. Copilul își descoperă posibilitățile senzoriale și manuale.

Între 6 și 9 ani. Învață regulile jocului social și relaționează mai mult cu cei din jur.

Între 9 și 12 ani. Copilul poate primi primul său telefon mobil.

După 12 ani. Copilul se eliberează de reperele din familie și începe să își dorească mai multă independență.

Descoperiţi internetul împreună

Am cules pentru tine o serie de recomandări despre cum să fii alături de micuțul tău pe tot parcursul experienței lui digitale.

1. Fii persoana care îl iniţiază pe copil în utilizarea calculatorului şi a telefonului mobil. El trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect.
2. Aşază calculatorul în camera cea mai accesibilă, unde poţi urmări site-urile pe care le vizitează copilul.
3. Propune-i şi alte surse de informare. Întrucât crearea unei pagini web sau postarea de informaţii sunt operaţiuni simple şi la îndemâna oricui, o mare parte din materialele online sunt neverificate şi pot fi eronate.
4. Responsabilizează copilul şi propune-i norme de conduită, precum tipurile de site-uri şi activităţile permise în familie, durata zilnică a prezenţei la calculator şi pe Internet, reguli privind datele, programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator etc.
5. Participă la sesiunile de informare organizate în şcoli şi nu ezita să ceri sfatul altor părinţi. Dacă hotărăşti să foloseşti paginile sau grupurile de pe reţelele de socializare, asigură-te că personalizezi setările de confidenţialitate astfel încât să reflecteze informaţiile pe care doreşti să le distribui altor persoane.
6. Discută cu copilul despre riscurile la care se expune acceptând întâlniri cu persoane necunoscute, cu care a comunicat prin email, chat sau la telefon.
7. Nu restricţiona excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet. Adolescenţii de astăzi au crescut având la dispoziţie Internetul, iată de ce uneori majoritatea nu fac diferenţa între a fi online sau offline.
8. Pentru a înlesni navigarea în siguranţă pe Internet a copilului, foloseşte programe de filtrare specializate sau utilizează filtrele motoarelor de căutare preferate. Învăţă copilul să nu răspundă la email-urile de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu conţinut jignitor, agresiv sau obscen.

Siguranţa în mediul online

  • Când foloseşti reţelele sociale, ai grijă ca fotografiile făcute cu smartphone-ul, care urmează a fi partajate cu prietenii, să nu conţină informaţii legate de locaţia ta actuală.
  • Foloseşte o soluţie de securitate pentru telefoane mobile, care să aibă un modul anti-furt. O soluţie antivirus îţi permite să filtrezi aplicaţiile periculoase, eventual blocându-le înainte ca acestea să cauzeze modificări asupra sistemului.
  • Smartphone-ul este, de fapt, un mini-calculator. Pe internet, înainte de a urma un link, asigură-te că site-ul pe care doreşti să-l vizitezi e unul de încredere.
  • Criptează datele de pe telefonul mobil cu ajutorul unui software dedicat. În cazul în care cineva îţi fură telefonul mobil, îngreunează-i accesul la informaţiile stocate. Foloseşte programe anti-theft pentru a găsi telefonul, a-l bloca sau pentru a şterge informaţiile de pe el de la distanţă.
  • Descarcă aplicaţii numai din magazinele oficiale ale operatorilor. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali îţi pot infecta telefonul sau tableta şi pot trimite mai departe, unor terţe părţi, informaţii private.
  • Ai mare grijă la ce fotografiezi, mai ales dacă în imagini apar coduri QR. Acestea pot conţine URL-uri către site-uri care exploatează vulnerabilităţi din telefonul tău iar asta poate finaliza cu o infecţie.
  • Accesează doar hot-spot-uri WiFi. Rețelele wireless publice sunt vulnerabile interceptărilor de trafic şi răspândirii viruşilor, întrucât nu sunt protejate prin parole şi pot fi accesate de oricine.
  • Asigură-te că funcţiile WiFi şi Bluetooth sunt oprite atunci când nu le utilizezi.
  • Setează o parolă de acces la telefon, daca există această posibilitate tehnică. În cazul în care telefonul îţi este furat, răufăcătorii nu vor avea acces la informaţiile personale şi nu vor putea folosi telefonul în regim deplin.
  • Alege o parolă pentru contul tău, care să nu fie uşor de ghicit. Evită combinaţiile generice, de ex: 123456789 sau o parolă identică cu numele de utilizator.
  • Asigură-te că ştii pe cine urmăreşti şi pe cine adăugi în lista de prieteni.
  • Evită să accesezi link-urile împărtăşite de către alţi utilizatori.
  • Evită să faci publice informaţiile personale precum ziua de naştere, adresa de e-mail sau adresa fizică.
  • Atunci când împărtăşeşti poze, asigură-te că o faci doar cu persoanele cunoscute.
  • Nu dezvălui niciodată informaţii în momentele în care părăseşti locuinţa şi nu specifica locul în care te afli sau spre care te îndrepţi.
  • Utilizează o soluţie de securitate specializată, care să scaneze mesajele şi comentariile şi care să verifice nivelul de securitate al informaţiilor confidenţiale.
  • Nu oferi copilului privilegii de administrator asupra computerului, dar creează-i un cont limitat. Acest lucru va împiedica instalarea aplicaţiilor periculoase.
  • Nu utiliza niciodată calculatorul familiei pentru chestiuni legate de serviciu. Mediile multiutilizator pot ascunde ameninţări plantate voluntar/involuntar de ceilalţi utilizatori.
  • Instalează o soluţie antivirus, care oferă control parental. Dată fiind ponderea conţinutului pornografic şi a violenţei online, e de datoria unui părinte să-şi păstreze copilul în siguranţă.
  • Aşază calculatorul într-un loc vizibil în casă, astfel încât să poţi supraveghea vizual felul în care copilul interacţionează cu alţi internauţi.
  • Învăţă copilul să nu răspundă ofertelor sau cererilor de bani venite pe chat sau via e-mail.
  • Educă ceilalţi membri ai familiei, informându-i despre riscurile folosirii aplicaţiilor piratate. Pirateria nu este doar ilegală, ci poate crea probleme grave legate de integritatea calculatorului.
  • Monitorizează postările copilului pe internet, pentru a nu afişa date cu caracter personal.
  • Ai grijă ce conţinut publici online! Filmuleţele, odată încărcate, pot rămâne pentru totdeauna stocate pe internet.
  • Nu salva în calculator date care vizează cardurile bancare. Intenţionat sau involuntar, acestea ar putea fi utilizate de copii sau ar putea fi preluate de hackeri.
  • Internetul este un mediu informaţional interesant şi instructiv, ce oferă modalităţi plăcute de petrecere a timpului liber. Pentru ca elevii să poată beneficia de aceste resurse fără riscuri privind siguranţa lor, organizează ore de discuţii privind avantajele şi riscurile Internetului!
  • Asigură-te că eşti suficient de bine informat cu privire la percepţia copiilor şi tinerilor asupra mediului online. Oferă-le informaţii interesante. Foloseşte motoarele de căutare care te vor conduce către site-urile care abordează aspectele siguranţei online pentru copii.
  • Stabileşte împreună cu elevii regulile de utilizare a calculatorului şi a Internetului în cadrul diferitelor activităţi didactice. Aminteşte copiilor că instalarea programelor şi a jocurilor gratuite, cu nerespectarea drepturilor de autor, este ilegală.
  • Include calculatorul şi Internetul printre instrumentele didactice de baza în desfăşurarea orelor tale. Încurajează-i să propună ei înşişi teme care presupun folosirea calculatorului şi a Internetului.
  • Înainte de începerea orelor de clasă, verifică site-urile utile şi concentrează-te doar asupra acestora. Explică-le elevilor că nu trebuie să descarce fişiere sau fotografii din surse necunoscute. Există riscul ca imaginile sa aibă conţinut impropriu sau ca anumite fişiere să conţină viruşi.
  • Acordă suficientă atenţie atitudinii elevilor în faţa calculatorului. Închiderea bruscă a calculatorului, schimbarea rapidă a ferestrelor pe monitor, râsetele, mutarea unui grup de elevi la un singur calculator, reprezintă indicii ale accesării unor pagini web neadecvate.
  • Aminteşte-le elevilor că nu tot ceea ce citesc sau văd pe Internet este adevărat. Propune-le şi alte surse (cărţi, publicaţii) şi încurajează-i să-şi creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals.
  • Nu interzice elevilor să folosească aplicaţiile preferate (chat, emailul etc.) în comunicarea lor online. Învăţă elevul să nu răspundă la email-urile de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu conţinut obscen, agresiv şi jignitor.
  • Discută despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefon. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce par a fi pe Internet. Încurajează-i să apeleze la părinţii lor sau la tine ori de câte ori se simt ameninţaţi.
  • Explică-le părinţilor importanţa folosirii adecvate a Internet-ului de către copii şi rolul lor în evitarea pericolelor la care pot fi expuşi copiii. Părinţii se dovedesc mereu a fi interesaţi de măsurile de siguranţă a copiilor lor.
  • Informează atât elevii cât şi părinţii unde pot să raporteze o situaţie de pericol sau un abuz. Apelarea la autorităţi sau la servicii specializate contribuie la prevenirea activităţilor ilegale.
  • Accesează selectiv site-urile de informare sau cele pentru descărcarea jocurilor, programelor etc. Unele platforme conţin viruşi sau programe spion şi te pot direcţiona către pagini cu conţinut periculos sau nepotrivit vârstei tale.
  • Selectează cu atenţie fotografii sau filmuleţe atunci când le încarci pe site-urile pe care ţi-ai creat un cont.
  • Evită ca informaţiile despre tine să ajungă la persoane nepotrivite. Atunci când persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau la telefonul) să afle cine eşti şi unde locuieşti, anunţă-ţi părinţii.
  • Nu oferi parolele prietenilor, întrucât aceştia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise.
  • Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe internet mai mult decât crezi tu că este necesar şi nici să citeşti ce-ţi provoacă neplăcere sau teamă.
  • Dacă vrei să te întâlneşti în mod real cu persoana cunoscută pe Internet, nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce par a fi pe internet iar online pot avea o identitate falsă.
  • În orice situaţie, cere ajutor persoanelor în care ai încredere: părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi. E posibil ca părinţii tăi să nu ştie atât de multe lucruri despre Internet şi calculator, dar ei sunt primii care te vor înţelege şi te vor ajuta.
  • Fii inteligent, foloseşte şi alte surse (cărţi, reviste de specialitate) şi creează-ţi propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals.