Trăim într-o lume a inovaţiilor, în care educaţia digitală a devenit indispensabilă chiar din copilărie. Iată de ce, internetul trebuie să devină o platformă prin care copiii îşi exprimă creativitatea, intuiţia, îşi dezvoltă abilităţile analitice, îşi pun în aplicare cunoştinţele sau pur şi simplu se distrează. Suntem alături de copii şi adulţi, pentru ca împreună să creăm un spaţiu digital plin de oportunităţi.

Actualmente ne imaginăm cu greu viaţa fără acces la internet şi asta pentru că ne-a schimbat modul în care interacţionăm în context de serviciu, distracţie, educaţie, prieteni sau familie. În calitate de operator social-responsabil, Grupul Orange este alături de părinţi şi copii, contribuind la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi. Astfel, în 2014, compania a lansat proiectul #SuperCoders, un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi MoldovaAm lansat #SuperCoders pentru a încuraja dezvoltarea competenţelor online ale copiilor, astfel încât timpul la calculator să fie petrecut în mod util.

Despre #SuperCoders

Principiul #SuperCoders este simplu: invitarea copiilor cu vârste între 10 și 14 ani la workshop-uri gratuite, pentru a-i iniția în programarea informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști ai html-ului sau ai javascript-ului, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Scopul atelierului este de a-i învăța pe aceștia cum să folosească timpul petrecut pe calculator în mod util. Timp de o zi cei mici învaţă să creeze animaţii, povestiri interactive şi jocuri prin tehnica drag & drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. De asemenea, ei fac cunoștință cu primele concepte de programare și logică matematică. Ei sunt îndemnați să conceapă jocuri, desene animate scurte, asamblând segmente logice şi „dând viață” personajelor. Acestea sunt chestiuni elementare, dar extrem de instructive în ceea ce privește modalitatea de a dezvolta gândirea logică, precum și de a deprinde lucrul în echipă. Workshop-urile colective durează aproximativ 4 ore şi sunt animate de voluntarii Orange și de partenerii companiei.

#SuperCoders în Moldova

În Republica Moldova startul proiectului #SuperCoders a fost dat în noiembrie 2016 printr-o ediţie pilot, desfăşurată la Chişinău. Succesul acestuia a determinat, un an mai târziu, extinderea proiectului şi în alte oraşe ale ţării precum Bălţi şi Cahul. Evenimentele s-au desfăşurat în incinta Orange WiFi Cafe din centrele raionale respective, spaţii digitale create cu suportul Fundaţiei Orange Moldova. Pe durata atelierelor copiii au fost îndrumaţi de traineri profesionişti ai Universităţii Tehnice a Moldovei. În exclusivitate, în ţara noastră, în cadrul #SuperCoders, a fost introdusă componenta dedicată părinţilor - #SuperParents, Orange angajându-se strategic să aducă mai aproape de oameni revoluţia digitală. Componenta #SuperParents este asigurată de specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Moldova (CNPDCPM). Cele 4 ediţii ale proiectului au fost implementate de către Centrul de Informaţii Universitare.

#SuperCoders. Ediţia 2017.

În octombrie 2017, peste 1200 de copii şi părinţi au participat la cel mai grandios program de coding din ţară - #SuperCoders. La iniţiativa Orange, aceştia s-au alăturat Săptămânii Europeane a Codingului, făcând cunoştinţă cu noţiuni elementare de programare informatică. Atelierele au fost gratuite şi s-au desfăşurat în 37 de biblioteci din Moldova. Orange şi-a propus să ofere copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital iar Internetul să devină o platformă pentru exprimarea creativităţii, dezvoltarea abilităţilor analitice şi aplicarea cunoştinţelor. Ediţia 2017 a fost organizată în parteneriat cu reţeaua de biblioteci publice Novateca.

La #SuperCoders au fost invitaţi copii din toată ţara, cu vârste între 10 și 14 ani. Sub atenta îndrumare a profesorilor de informatică, participanții au învățat în doar câteva ore să animeze personaje și să dea viață unor povești, folosind platforma Scratch. Copiii au exersat limbajul de programare și au produs conținut digital, activități care au stimulat gândirea creativă și lucrul în echipă.

În cadrul proiectului au fost organizate şi ateliere dedicate părinţilor, susţinute de către bibliotecari, la care adulţii au învăţat avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea copiilor online. Componenta dedicată părinţilor, dezvoltată ca parte a proiectului doar în Moldova, a fost asigurată în parteneriat cu specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 37 de localităţi: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia, Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca, Anenii Noi, Călărași, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina şi Strășeni. Proiectul a fost implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Versiunea Desktop