Ce este eSIM?

eSIM din engleză  -”embedded SIM”, se traduce ca "SIM integrat în telefon" sub forma unui cip, la fabricarea dispozitivului.

La moment tehnologia eSIM este disponibilă pe unele modele Apple, Samsung, însă, pe viitor, aceasta va fi disponibilă pe majoritatea dispozitivelor mobile: smartphone-uri, tablete sau obiecte conectate.

Avantajele eSIM pe viitor:

  • nu vei depinde de o cartelă Sim care se poate defecta, pierde;
  • cu eSIM, vei putea avea mai multe numere de telefon active pe dispozitiv (ex: 2 naţionale +1 internaţional). Totul va depinde de producătorul dispozitivului folosit;
  • telefoanele eSIM vor fi mai subţiri, mai mici, şi cu capacitatea bateriei mai mare. Cu eSIM va fi posibilă conectarea unor dispozitive de dimensiuni mici la rețeaua mobilă, cum ar fi smartwatch-ul sau o pereche de ochelari smart;
  • un alt avantaj al implementării acestui sistem este dispariţia Roaming-ului. Ajuns într-o ţară străină, va trebui doar să îţi configurezi eSIM-ul cu parametrii reţelei la care vei dori conectarea telefonului;
  • procesul de portabilitate se va simplifica odată cu excluderea cartelei SIM.

Dezavantaje:

  • sînt servicii mobile care, la momentul actual, nu sânt disponibile cu eSIM, unul dintre ele fiind serviciul Semnăturii Mobile.

Sistemul eSim este în proces de dezvoltare în întreaga lume. Cei care utilizează tehnologia dată, pot avea activ pe dispozitiv un singur număr de telefon. Modelele existente de telefoane folosesc un singur eSIM şi o cartelă SIM clasică.

În concluzie, la etapa actuală de dezvoltare, utilizarea eSIM faţă de SIM-ul clasic este puţin semnificativă. Producătorii de dispozitive mobile conlucrează cu operatorii de reţele mobile în vederea dezvoltării acestui sistem.

Orange planifică lansarea pe viitor a serviciului eSIM. Mai multe detalii vor fi publicate pe www.orange.md, în secţiunea “Noutăţi”.

Au fost utile aceste informații?
Versiunea Desktop