Trăim într-o lume a inovaţiilor, în care educaţia digitală a devenit indispensabilă chiar din copilărie. Iată de ce, internetul trebuie să devină o platformă prin care copiii îşi exprimă creativitatea, intuiţia, îşi dezvoltă abilităţile analitice, îşi pun în aplicare cunoştinţele sau pur şi simplu se distrează. Suntem alături de copii şi adulţi, pentru ca împreună să creăm un spaţiu digital plin de oportunităţi.

Actualmente ne imaginăm cu greu viaţa fără acces la internet şi asta pentru că ne-a schimbat modul în care interacţionăm în context de serviciu, distracţie, educaţie, prieteni sau familie. În calitate de operator social-responsabil, Grupul Orange este alături de părinţi şi copii, contribuind la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi. Astfel, în 2014, compania a lansat proiectul #SuperCoders, un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi MoldovaAm lansat #SuperCoders pentru a încuraja dezvoltarea competenţelor online ale copiilor, astfel încât timpul la calculator să fie petrecut în mod util.

Despre #SuperCoders

Principiul #SuperCoders este simplu: invitarea copiilor cu vârste între 10 și 14 ani la workshop-uri gratuite, pentru a-i iniția în programarea informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști ai html-ului sau ai javascript-ului, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Scopul atelierului este de a-i învăța pe aceștia cum să folosească timpul petrecut pe calculator în mod util. Timp de o zi cei mici învaţă să creeze animaţii, povestiri interactive şi jocuri prin tehnica drag & drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. De asemenea, ei fac cunoștință cu primele concepte de programare și logică matematică. Ei sunt îndemnați să conceapă jocuri, desene animate scurte, asamblând segmente logice şi „dând viață” personajelor. Acestea sunt chestiuni elementare, dar extrem de instructive în ceea ce privește modalitatea de a dezvolta gândirea logică, precum și de a deprinde lucrul în echipă. Workshop-urile colective durează aproximativ 4 ore şi sunt animate de voluntarii Orange și de partenerii companiei.

#SuperCoders în Moldova

Aventura digitală #SuperCoders a început în noiembrie 2016 cu un atelier pilot, la care au participat 20 de copii. Astăzi, la 4 ani de la lansare, #SuperCoders întruneşte o echipă de peste 4000 de supercoderi, 128 de profesori de informatică și peste 100 de voluntari, care au gustat din ceea ce înseamnă să faci programare creativă.

#SuperCoders. Ediţia 2019.

Ediţia 2019 a început pe 19 octombrie, la Clasa Viitorului. 61 de profesori și 37 de voluntari au parcurs traningul de coding. Ei au învățat să animeze personaje și să dea viață unor povești și jocuri folosind platforma Scratch.

Elena JEVERDAN, profesoară de informatică Gimnaziul Rădeni, s. Rădeni, r-nul Călărași:

„Acest proiect este foarte important atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Profesorii pot promova un proiect de coding foarte interesant, pot căpăta cunoștințe noi și să se dezvolte profesional. Pentru elevi este foarte interesant și distractiv. Copiii își dezvoltă creativitatea, gândirea logică și cea algoritmică”.

Valentina GHILUȚĂ, Voluntar Orange:

„Noi ne-am cunoscut cu profesorii și urmează să ne familiarizăm și mai mult cu Scratch-ul”.

Pe 26 octombrie profesorii și voluntarii au desfășurat 61 de ateliere gratuite de programare în 57 de şcoli din țară, instituţii partenere şi beneficiare ale Orange Digital School, programul naţional de susţinere a educaţiei digitale, lansat de Fundaţia Orange în 2015.

Pe parcursul atelierelor, cei peste 1200 de elevi au învățat conceptele de bază ale programării în Scratch, tehnica drag&drop şi au dezvoltat jocuri şi animaţii. Astfel, acest proiect i-a ajutat să își dezvolte gândirea logică, să interacționeze în echipe și să trăiască experiențe de neuitat.

Robert GAIDĂU, elev clasa a 4-a, L/T „Mircea Eliade”, or. Chișinău:

„În loc să stau acasă, în fața televizorului sau calculatorului, mai bine vin aici să mai învăț lucruri noi alături de colegii mei”.

Cătălina ONOFREI, elevă clasa a 6-a, L/T „Mihail Bârcă”, s. Mileștii Mici:

„Am venit la #Supercoders pentru a învăța să programăm jocuri și să ne dezvoltăm capacitățile de programare. Eu cred că acest proiect este foarte important pentru a dezvolta tinerii în acest domeniu”.

Mihai GULIC, elev clasa a 7-a, L/T „Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi:

„Acest proiect m-a atras prin libertatea acțiunilor, deoarece pot crea mai multe istorioare. Poți să le arăți prietenilor și să râdeți împreună”.

Prin acest proiect ambiţios Orange Moldova și Centrul de Informații Universitare și-au propus să contribuie la educația digitală a tinerei generații și să dezvolte abilități pentru o educație de calitate. La #SuperCoders, copiii au învățat să folosească în mod util timpul petrecut la computer, iar programarea s-a transformat într-o adevărată aventură digitală.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova:

„Educația digitală este răspunsul nostru la cerințele care au apărut odată cu era tehnologiilor și la necesitatea de a dezvolta competențe necesare pentru a face față provocărilor actuale. Orange Moldova susține activ eforturile autorităților în promovarea modulului Educația digitală și în dezvoltarea competențelor digitale ale tinerilor. Proiectul #SuperCoders este o formă captivantă de a învăța în mod simplu, distractiv și inovativ, precum și o oportunitate unică de a trăi experiențe noi și utile. Ne bucurăm că #SuperCoders are o mare popularitate în rândul copiilor și al părinților și ne dorim ca acest proiect de coding de talie națională să contribuie la alinierea Republicii Moldova la cerințele erei digitale”.

Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare și Orange Moldova.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:

„La ediția 2019 a atelierelor #SuperCoders au fost invitaţi toţi copiii pasionaţi de calculator şi lumea codingului. Astfel, ne-am propus să oferim copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital, iar Internetul să devină o platformă pentru exprimarea creativităţii, dezvoltarea abilităţilor analitice şi aplicarea cunoştinţelor”.

Cele patru ediții ale proiectului au întrunit o echipă de peste 4000 de supercoderi, 128 profesori de informatică și peste 100 de voluntari, care au gustat din ceea ce înseamnă să faci coding creativ.

Versiunea Desktop