18.01.2018

Atenţie la fraude!

SMS fraude

Orange atenţionează privind noi tentative de infectare cu viruşi a telefoanelor de tip Smartphone, întreprinse de escroci prin intermediul mesajelor scurte (SMS), ce conţin link-uri spre sursele de infectare. Făcând click pe link-ul din mesaj, virusul se instalează pe telefon.

Ulterior, telefonul infectat trimite automat mesaje, conţinând link-uri similare, către toate contactele din agenda telefonică a abonatului. Astfel, poţi primi un mesaj cu asemenea link chiar de la un prieten. Un asemenea mesaj poate conține o frază inofensivă, de exemplu, "Uite, poza mea pentru tine", "uite ce link", “Get IMO for free”, „pe numarul dvs Orange a fost alocat un premiu banesc pentru al activa accesati bit.ly/xxxxx. Făcând clikc pe link-ul din mesaj, virusul se instalează pe telefonul dumneavoastră, ca mai apoi să acceseze informația personală din memoria telefonului (agenda telefonică, poze, notițe, e-mailuri, parole, mesaje, datele cardurilor bancare etc.) precum și să trimită virusul către toate contactele din agenda telefonului, punând în pericol persoanele apropiate.

Cum eviţi?

Pentru a te proteja împotriva viruşilor, Orange recomandă să manifeşti vigilenţă, atunci când primeşti un SMS care conţine link-uri la diferite site-uri, chiar dacă primeşti mesajul de la cineva în care ai încredere. Nu urma link-urile din SMS-uri înainte de a te asigura, că mesajul este trimis conştient de cineva cunoscut.

Mai multe informaţii despre diferite tipuri de fraude posibile şi cum le puteţi evita, pot fi găsite la rubrica ”Protejează-te de fraude”, pe site-ul www.orange.md.

Versiunea Desktop