24.11.2022

#InspiratiON session #7 – platforma de inspirație a experților IT și antreprenorilor din Moldova. Eveniment marca Orange Systems

Ultima ediție InspiratiON session din 2022, dedicată profesioniștilor din domeniul TIC și antreprenoriat, a pus în discuție tehnologia blockchain, cum aceasta poate fi combinată cu apicultura și să aducă rezultate incredibile la nivel global.

Prin organizarea evenimentelor marca InspiratiON session, Orange Systems, hub-ul IT al Orange Moldova, își propune să contribuie la dezvoltarea și consolidarea comunității IT din Moldova, învățând de la cei mai buni din domeniu.

InspiratiON session #7 este prima ediție la care au participat speakeri autohtoni și a fost prezentat un proiect inovativ, creat în Republica Moldova. Invitații speciali ai evenimentului, Igor GANEA și Daniil MOȘCO, co-fondatorii APIZ, au relatat în premieră publicului larg conceptul proiectului, dar și despre asigurarea transparenței producției printr-un sistem blockchain care include toate datele, cum ar fi: volumele, geografia, logistica, datele climatice, ciclurile de producție, controlul calității și baza de date de consum.

Sergiu PLĂCINTĂ, Director Orange Systems: „Este pentru prima dată când la InspiratiON session avem un speaker autohton, cu un portofoliu foarte larg de proiecte internaționale. Suntem mândri de acest lucru, pentru că unul dintre angajamentele Orange Systems este de a promova accesul la tendințe și tehnologii de viitor, cum ar fi Blockchain, și aplicarea acestora în proiecte reale.”

Orange Systems a reușit să organizeze o sesiune extrem de interactivă la care au participat peste 200 specialiști IT și antreprenori locali, interesați de proiectul inovativ APIZ. Iar alte 3200 de persoane au urmărit evenimentul în format online, în cadrul transmisiunilor live.

Igor GANEA, co-fondator APIZ: Proiectul APIZ este o premieră mondială în tokenizarea ființelor vii și trebuie să înțelegem că APIZ este locul de unde începe o nouă epocă. Avem o mare durere că apicultorul nu are nici o legătură cu potențialul client. Ne dorim ca această problemă să fie diminuată printr-un singur cod QR plasat pe borcanul de miere, pentru ca potențialul client să înțeleagă când aceasta a fost ambalată, de unde provine, ce stup de albine a produs mierea, iar dacă o să mai acceseze puțin, va vedea ce se face concret în acel stup.”

Captivați de subiect și prezentare, participanții au luat parte la o sesiune de întrebări-răspunsuri, la care au aflat din prima sursă detalii despre sistemul blockchain.

Marina ZUBCO, participantă: Activez în domeniul testării și sunt curioasă să aflu ceva nou despre  blockchain, care este pe piață de ceva timp și este foarte atractiv pentru tineri. Astfel de evenimente  reprezintă oportunități valoroase de a investi în noi cunoștințe și să devenim mai buni în ceea ce facem.”

Dumitru ALBOT, participant: Sunt pasionat de crypto, iată de ce evenimentul organizat de Orange Systems este unul extrem de relevant pentru mine. Urmăresc proiectul APIZ de când s-a lansat și cred în el. Sper că echipa lui Igor va schimba într-adevăr proiectul crypto cu miere și albini, chiar dacă sună foarte futuristic.”

Persoanele care nu au reușit să participe la eveniment sau își doresc să-l revadă, pot găsi înregistrarea aici sau Facebook.

Prin organizarea InspiratiON session, Orange Systems reiterează ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității.

Despre Orange Systems

Orange Systems este hub-ul IT al Orange și unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară. Fiind rezident al parcului IT în care se regăsesc peste 600 de angajați, Orange Systems își reconfirmă poziția de al doilea angajator pe piața de tehnologii informaționale din Moldova. Mai mult de 50 la sută dintre specialiști prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: software development, testarea și asigurarea calității, controlul și managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence și big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.