26.05.2022

Orange și Proiectul Tehnologiile Viitorului – parteneriat durabil pentru Moldova

Orange Moldova a semnat Acordul de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia. Acesta prevede acțiuni concrete în vederea promovării competențelor și economiei digitale, ecologice și durabile din Moldova.

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: „Orange Moldova este jucătorul CSR #1 pe piața TELCO din țară, datorită proiectelor de educație, digitalizare a societății și a facilitării vieții de zi cu zi. Suntem mândri că pe parcursul anilor am dezvoltat cu USAID și Suedia un parteneriat durabil și am reușit să lansăm mai multe proiecte inovative dedicate incluziunii digitale a tinerei generații. Odată cu semnarea Acordului de Parteneriat cu FTA, anunțăm extinderea colaborării bilaterale pe filiera educației digitale și antreprenoriale, promovarea acțiunilor de responsabilitate față de mediul înconjurător și dezvoltarea durabilă a țării noastre.”

Scott HOCKLANDER, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „USAID este bucuroasă să reînnoiască parteneriatul cu Orange Moldova, implicând astfel sectorul privat în transformarea digitală și verde a Moldovei. Proiectul Tehnologiile Viitorului – cofinanțat de USAID și Suedia – în echipă cu Orange vor demara investiții semnificative în ecosistemul digital din Republica Moldova și în programe educaționale. FTA și Orange vor susține angajamentul Republicii Moldova spre o economie verde, lansând programe în sectorul educațional și de business pentru a schimba mentalități și practici atât în rândul companiilor, cât și al oamenilor pentru o creștere economică sustenabilă. Acest parteneriat va fi model de cooperare cu sectorul privat în cursul de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova.”

Acordul de cooperare dintre Orange Moldova, Fundația Orange și FTA marchează cumularea eforturilor pentru a ajuta societatea și a o susține în parcursul de transformare digitală și a schimbărilor climaterice. Prin semnarea acestui acord, părțile își propun să fortifice parteneriatul prin proiecte ce țin de crearea de abilități digitale și antreprenoriale, pregătirea tinerilor pentru profesiile viitorului. De asemenea, cooperarea prevede și promovarea economiei circulare și durabile și educația corespunzătoare a tinerei generații în acest sens.

Ludmila NISTORICĂ, Președinte al Consiliului Fundației Orange Moldova: „Apreciem foarte mult că obiectivele noastre de responsabilitate socială se pliază cu cele ale USAID. În ultimii șase ani, Fundația Orange, alături de USAID și Suedia, a implementat mai multe proiecte de educație digitală care a revoluționat sistemul educațional național. Avansarea parteneriatului strategic cu FTA va extinde proiectele comune de dezvoltare a abilităților digitale și antreprenoriale ale tinerilor și îi va pregăti pentru a face față cerințelor actuale de pe piața muncii. La fel, colaborarea noastră va pune bazele viitoarelor proiecte care să promoveze o economie verde și durabilă și va asigura sustenabilitatea acestora.”

Orange Moldova, care și-a consolidat poziția de actor social responsabil prin Fundația Orange, și USAID, au dat start colaborării în anul 2016. Pe parcursul a șase ani de activitate, cu eforturi comune au fost realizate mai multe proiecte inovative. Printre acestea se enumeră proiectul pentru modernizarea sistemului educațional preuniversitar - Clasa Viitorului, programul național de Alfabetizarea Digitală a cadrelor didactice, dezvoltarea co-parteneriatului la Tekwill, unde Orange asigură o viteză a Internetului de până la 1 Gbps, gratuit. De asemenea, portofoliul comun include contribuția la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial prin programele Dreamups, concursul de știință și tehnologie First Lego League, Solidarity FabLab, dedicat tinerilor din 4 regiuni ale țării, care învață manufactura digitală și Internet gigabit pentru școala ta, datorită căruia 35 de instituții educaționale din Moldova vor beneficia de Internet de mare viteză, gratuit, de la Orange, timp de 24 de luni.


Despre Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mil. USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru Republica Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Versiunea Desktop