02.05.2023

Orange Systems - partener al Techstars Startup Weekend Energy Tech

Orange Systems contribuie la coeziunea comunității de startup-uri și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Republica Moldova și susține Techstars Startup Weekend Energy Tech din Chișinău care s-a desfășurat în perioada 28 aprilie-30 aprilie 2023. Astfel, gazda evenimentului a fost Orange kITchen, cel mai inspirat spaţiu pentru a face IT creativ al companiei Orange, unde persoane pasionate din medii diferite au creat soluții inovatoare la provocările stringente de energie.

Pe parcursul evenimentului de 54 de ore, participanții au format 7 echipe și au primit îndrumare de la mentori cu experiență pentru a le ajuta să dea viață ideilor de startup. Echipele au lucrat la o serie de subiecte legate de EnergyTech, de la sprijinul agricol la eficiența energetică și gestionarea facturilor, la monitorizarea resurselor de apă subterană, ideile generate au fost cu adevărat impresionante.

Sergiu PLĂCINTĂ, Director Orange Systems: „Orange Systems susţine ecosistemul de startup-uri din Moldova și se bucură să participe și în calitate de Partener al Techstars Startup Weekend Energy Tech. La fel, suntem mândri să găzduim acest eveniment în spațiul Orange kITchen, locul unde tinerii antreprenori și pasionații de tehnologie pot să își dezvolte talentele, să valorifice tehnologia și inovația.”

Pe primul loc s-a clasat proiectul REDU, care a creat o aplicație care vizează atât companiile, cât și clienții pentru a asigura un management eficient al facturilor de hârtie care nu sunt necesare pentru a fi tipărite, oferind în același timp suport personalizat clienților în ceea ce privește consumul lor de energie.

Evgheni CAMENSCIC, proiectul REDU: „Mi-a plăcut foarte mult procesul. A putea discuta idei cu mai multe persoane a fost inspirant.
Locația a fost confortabilă și plăcută de lucrat. Discuția aprofundată cu mentorii a fost extrem de utilă pentru noi. Vreau să continuu să dezvolt această idee și să am și altele în pregătire.”

Pe al doilea loc a fost Energy Wave, care a propus stații de încărcare electrice accesibile, facilitând trecerea oamenilor la vehicule electrice.

Joe DELAMORE, proiectul Energy Wave: „Munca grea dă roade, deoarece am terminat pe locul 2 cu doar doi membri ai echipei. Suntem recunoscători mentorilor noștri pentru îndrumarea lor și asistență. În ceea ce privește inițiativele din viitor, ne-am dori să participăm la alte Startup Weekends sau alte activități similare."

Iar pe locul trei s-a plasat Eterra, care a venit cu un sistem de stocare a energiei regenerabile excesive, folosind fie generatoare de hidrogen, fie baterii gravitaționale pentru a asigura accesibilitatea și siguranța.

Aceste echipe sunt o adevărată inspirație pentru oricine este interesat de startup-urile EnergyTech, arătând că, cu pasiune și muncă asiduă, ideea oricui se poate concretiza în ceva mai mult.

Startup Weekend este o experiență captivantă și interactivă în care participanții pot intra în legătură cu persoane care au aceleași idei, pot învăța de la mentori cu experiență și pot obține noi abilități și cunoștințe. Este o oportunitate de a gândi, de a lucra și de a construi ca un startup.

Prin susținerea acestui eveniment, Orange Systems îşi reiterează ambiţia de a promova noile tehnologii, comunitatea de startup-uri şi de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității.

Techstars Startup Weekend Energy Tech a fost organizat cu sprijinul Orange Systems, alături de USAID, Suedia și UKaid, organizația internațională Techstars și alți parteneri.