28.11.2022

Orange Systems - partener fidel al programului național de educație antreprenorială pentru tineri, Startup School

200 de tineri au absolvit programul național online de educație antreprenorială Startup School, realizat cu susținerea Orange Systems, hub-ul IT al Orange, în parteneriat cu acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups.

Pe parcursul a 6 săptămâni, participanții au învățat bazele antreprenoriatului tehnologic și au aplicat cunoștințele obținute în crearea propriului startup. Cele 27 de echipe din program au însușit bazele fundamentale ale unui concept de afacere scalabil și cu impact, bazat pe modelul Lean Canvas. De asemenea, liceenii au învățat despre identificarea unei probleme, găsirea și atragerea clienților, dezvoltarea produsului și modele de venit.

Tinerii au dezvoltat idei din domenii precum educație, sănătate mintală, ecologie și zero waste, jocuri de societate pentru disciplinele școlare, sistem inteligent de întreținere a plantelor, tutorat, orientarea în carieră, găsirea unui job, chiria obiectelor etc.

Cele mai bune idei de afacere au fost prezentate în cadrul evenimentului de absolvire și Demo Day, în fața unui juriu calificat. Printre echipele finaliste ale ediției Startup School 2022 sunt:

Locul I: „Healthy Planty” - Sistem inteligent ce analizează datele despre plantă și mediul ei înconjurător pentru a vedea datele în timp real. Acesta are încoroporat un sistem automat de irigare a fiecărei plante individual, în concordanță de nevoile și starea ei.

Echipa: Ariana AXENTE, Ionela CUȘNIR, Ilaria ȚEBERNEAC


Locul II: „My Printer” - Platforma ce conectează proprietarii de imprimante 3D cu clienții din regiune.

Echipa: Cosmin CIORBA, Alexandru BODORIN


Locul III: „Teachell” - Platformă online de tip LinkedIn ce le oferă elevilor acces către sute de profesori de cea mai înaltă speță, având posibilitatea să petreacă ore particulare cu aceștia.

Echipa: Florin CIUBOTARU, Simona GRAUR, Mihaela GRAUR, Ivan GRIȘCA, Tatiana PENDUS, Dmitrii ȘCIUCHIN, Nicoleta UNTILA.

Mențiune:„DE-AL Nostru”Marketplace pentru produse locale; oferă conectarea producătorilor autohtoni cu consumatorii moldoveni.
Echipa: Gabriela DUNAS, Dumitru DEȘAN, Serghei RUSU, Cristian VLAS


Mențiune:„RoCurs” — Marketplace de cursuri adaptat la contextul local.
Echipa: Marius MANOLACHI, Adrian CIOBANU, Victoria ȚÎBULEAC, Daniel VOICU


Evenimentul integral și toate prezentările finale, poate fi urmărite AICI.


Orange continuă să facă cele mai mari investiții în domeniul educației tinerii generații

Orange Systems susține Startup School în calitate de Partener General. Programul este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, prin intermediul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret 2022.


Despre Orange Systems

Orange Systems este hub-ul IT al Orange și unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară. Fiind rezident al parcului IT în care se regăsesc peste 600 de angajați, Orange Systems își reconfirmă poziția de al doilea angajator pe piața de tehnologii informaționale din Moldova. Mai mult de 50 la sută dintre specialiști prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: software development, testarea și asigurarea calității, controlul și managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence și big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.

Versiunea Desktop