02.03.2023

Orange Systems Academy a împărțit rețeta proiectelor IT cu studenții UTM

Orange Systems Academy a fost explorată de 5 studenți de la specialitatea Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Timp de 4 săptămâni, tinerii pasionați de tehnologie au participat în cadrul unui stagiu de practică unde, alături de mentorii de la Orange Systems, hub-ul IT al Orange Moldova, au elaborat un proiect IT de la zero.

Studenții stagiari au elaborat o aplicație web pentru comercializarea produselor, cu o interfață intuitivă pentru clienți și compartimente ușor accesibile. De asemenea, pentru o legătură mai bună cu clienții, stagiarii au creat profilul utilizatorului, conexiunea căruia se face prin înregistrare și logare și au implementat cu suportul mentorilor logica de „forgot” și „change password”.

Stagiul de practică a avut loc în campusul Orange {kITchen}, un spațiu inovativ și creativ care inspiră tânăra generație spre noi obiective personale și profesionale.

Boris GOLIȘ, student al Universității Tehnice a Moldovei: Suntem foarte bucuroși că am fost găzduiți de Orange Systems pentru acest stagiu de practică. Din start am venit cu ideea de a dezvolta o aplicație web pentru comercializarea produselor, și chiar de la început am întâmpinat dificultăți cu framework-urile noi. Dar datorită mentorilor noștri am găsit soluții. Stagiul de practică a fost o oportunitate în care am însușit unele limbaje de programare noi și ne-am creat o viziune diferită, decât cea promovată la universitate. În numele echipei, vreau să mulțumesc mentorilor noștri, Mihail și Veaceslav, care ne-au oferit tot suportul necesar ca să realizăm proiectul nostru.”

Mihail MÎNDRU, mentor Orange Systems Academy: Am fost mentor pe partea de back-end și mă bucur că am avut ocazia să împart din experiența mea cu acești tineri entuziaști de la UTM. Timp de o lună am reușit să combinăm lecțiile teoretice despre tehnologiile web cu implementarea practică la proiect. O lună este foarte puțin pentru realizarea unui asemenea proiect, dar în final, poate fi o bună experiență practică pentru dezvoltarea lor ca profesioniști. Am rămas plăcut surprins de colaborarea cu studenții de la UTM, au dat dovadă de implicare, pregătire și dorință de învățare.”

Stagiul de practică a fost desfășurat în cadrul Acordului de colaborare dintre Orange Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, care aduce inovația și tehnologiile digitale mai aproape de fiecare: studenți, clienți Orange, dar și societate în general.

Orange Systems investește continuu în pregătirea tinerilor pasionați de domeniul IT, care, ulterior, vor suplini rândurile specialiștilor și vor fi apți să facă față provocărilor pieței muncii din Moldova. Prin astfel de activități, Orange Systems își reiterează ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității.

Despre Orange Systems

Orange Systems este hub-ul IT al Orange și unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară. Fiind rezident al parcului IT în care se regăsesc peste 600 de angajați, Orange Systems își reconfirmă poziția de al doilea angajator pe piața de tehnologii informaționale din Moldova. Mai mult de 50 la sută dintre specialiști prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: software development, testarea și asigurarea calității, controlul și managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence și big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.