05.12.2022

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Orange Systems – partener fidel al programelor stagiilor de practică după modelul Problem Based Learning, dedicate studenţilor Universității Tehnice a Moldovei.

Pe parcursul a 8 săptămâni, 11 studenţi de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care își fac studiile în anul II la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, specialitatea Ingineria Software, au reuşit să elaboreze câte un proiect IT de la zero. Studenţii au fost ghidaţi de mentori cu experienţă de la Orange Systems, fapt care le-a oferit posibilitatea de a-şi consolida şi valorifica cunoştinţele.

Proiectele au fost dezvoltate prin aplicarea modelului Problem Based Learning, care provoacă studenţii să rezolve probleme reale, să descopere soluţii şi să se lanseze în dezvoltarea proiectelor. Rezultatul final al stagiului de practică a fost marcat de realizarea a două proiecte:

Tutoring App care presupune o aplicație Web pentru doritorii de a identifica un tutore pentru ore suplimentare la obiectele studiate la liceu și nu doar. Platforma include un homepage pe care este informația generală despre site, profilul utilizatorilor și un catalog unde se poate de vizualizat toți tutorii înregistrați în aplicație.

FCIM Schedule care reprezintă o variantă simplificată și user-friendly a orarului Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei. Această idee a apărut din dorința de a ușura navigarea în cadrul orarului atât a studenţilor, cât şi a profesorilor. Aplicația oferă posibilitatea de filtrare a orarului conform grupei, profesorului și cabinetului, iar procesul de creare a orarului devine mai ușor datorită unui design simplu și pe înțelesul tuturor.

Sergiu PLĂCINTĂ, Director Orange Systems: „Parteneriatul dintre Orange și UTM este în permanentă dezvoltare. Oferim studenților proiecte de formare profesională continuă și dezvoltare de cursuri certificate, programe de internship și ulterioară angajare la Orange Moldova sau Orange Systems.”

Mihail GAVRILIȚA, Șef program, Facultatea Calculatoare Informatică și Microelectronică, UTM:„Ne mândrim că am dezvoltat un parteneriat de durată dintre UTM și Orange și grație acestuia, studenții noștri se bucură de oportunități continue. Stagiul de practică desfășurat la Orange Systems, a oferit studenților noi perspective de studio, dar și profesionale.”

Orange Systems investește continuu în pregătirea tinerilor pasionaţi de domeniul IT, care, ulterior vor suplini rândurile specialiştilor şi vor fi apţi să facă față provocărilor pieței muncii din Moldova.

Veaceslav BEZUȘCO, Software Development Coordinator, Orange Systems:„ În rol de mentor am avut plăcerea de ajuta două grupe de studenți ai UTM care au lucrat la proiecte diferite. Ce ţine de experienţa obținută, am fost plăcut surprins de progresele studenţilor pe parcursul practicii.”

Iuliana STEȚENCO,studentă UTM: „La Orange Systems am cunoscut mentori extraordinari, înțelegători și dornici de a ne ajuta și a ne învăța multe lucruri noi pentru a reuși să dezvoltăm un proiect complex. Ni s-au explicat lucruri legate de Back-end și Front-end și ne-au învățat să lucrăm cu astfel de instrumente precum: react, redux, django, postman etc.”

Stagiul de practică a avut loc în campusul Orange {kITchen}, un spațiu inovativ și creativ care inspiră tânăra generație spre noi obiective personale și profesionale.

Prin astfel de activităţi, Orange Systems își reiterează ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității.

Stagiul de practică a fost desfasurată în cadrul Acordului de colaborare dintre Orange Moldova şi Universitatea Tehnică a Moldovei, care aduce inovația și tehnologiile digitale mai aproape de fiecare: studenți, clienți Orange, dar și societate în general.

Despre Orange Systems

Orange Systems este hub-ul IT al Orange şi unul dintre cele mai mari hub-uri IT din ţară. Fiind rezident al parcului IT în care se regăsesc peste 600 de angajaţi, Orange Systems îşi reconfirmă poziţia de al doilea angajator pe piaţa de tehnologii informaţionale din Moldova. Mai mult de 50 la sută dintre specialişti prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: software development, testarea şi asigurarea calităţii, controlul şi managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence şi big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.

Versiunea Desktop