11.12.2020

Women Digital Center s-a extins încă în trei regiuni din țară

Fundația Orange Moldova a prezentat, în cadrul unui eveniment online, rezultatele ediției pilot a proiectului Women Digital Center, lansată în noiembrie 2019.

Peste 600 de femei din țară și de peste hotare au beneficiat de cursuri de instruire digitală și formare profesională în cadrul acestei ediții, finanțate de Fundația Orange Moldova.

Ludmila NISTORICĂ, Președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: „Instruim peste 600 de femei şi fete. Prin acest proiect ne propunem să contribuim la dezvoltarea abilităţilor digitale şi antreprenoriale, astfel, încât beneficiarele proiectului să capete mai multă încredere şi cunoştinţe pentru a se afirma mai uşor profesional, în această lume schimbătoare. Acest proiect a permis crearea în 3 regiuni a trei centre digitale, care vor continua să funcţioneze, şi să ofere suport pentru femei şi fete. La moment la nivel global funcţionează 320 de centre digitale Orange, în 23 de tari. Este salutabil şi faptul că proiectul a fost anunţat cîştigător şi în competiţia de granturi oferite de ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, ceea ce a permis extinderea acestuia şi crearea încă a trei centre digitale. Astăzi, vreau să vin cu un apel către femeile şi fetele din toată republica să aplice şi să beneficieze de instruiri care sunt gratuite şi constau din patru module; alfabetizarea digitală, antreprenoriat, promovarea pe rețele sociale, crearea şi dezvoltarea unui landing page. Prin acest proiect ne propunem să schimbăm viaţa femeilor şi fetelor din Moldova, astfel încât ele să poată să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, să-şi transforme pasiunile şi talentele în sursă de venit, să se simtă mai sigure în ziua de mâine.”

Ideea proiectului vine de la Fundaţia Orange din Franţa, care a şi confinanţat acest proiect.

Françoise Cosson, Director Executiv Fundația Grupului Orange: “Sunt foarte mândră că proiectul Women Digital Center susţine femeile vulnerabile din punct de vedere economic din Republica Moldova, prin formarea abilităților digitale şi antreprenoriale ale acestora. Cei 3 piloni ai programului sunt: asigurarea cu echipamente digitale, instruire în domeniul digital şi antreprenorial şi mediere în procesul de dezvoltare şi promovare a afacerii. Mă bucur că, în pofida pandemiei provocate de COVID19, care a afectat viaţa socială şi economică a societăţii, transferând munca şi învăţarea pe online, sub conducerea Fundației Orange Moldova, cu sprijinul ONG-urilor și a partenerilor instituționali, rezultatele primei ediţii a proiectului au fost impresionante.”

Grație suportului financiar al Orange Moldova și al ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, acest proiect s-a extins încă în trei regiuni ale țării.

Ana CHIRIȚA, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC: "Susținerea antreprenoriatului în rândul femeilor este una dintre prioritățile proiectului TEKWILL. Peste 42% dintre participanții la programele noastre sunt femei. Continuăm să oferim oportunități de dezvoltare egale și să încurajăm femeile prin proiecte speciale să practice antreprenoriatul - una dintre forțele motrice ale inovației în societate. „Women’s Digital Center” le va permite participantelor să acumuleze competențe valoroase și sa beneficieze de mai multe posibilitati de dezvoltare în carieră, în special la nivel regional."

La Women Digital Center beneficiarele capătă experiența necesară unei antreprenoare de succes, prin dezvoltarea abilităților de socializare și comunicare pe digital și prin adaptarea la cerințele actuale ale pieței muncii.  

Marina Hâncu, beneficiară, or.Cahul: „Datorită instruirii de care am avut parte, acum sunt mult mai sigură pe ceea ce trebuie să fac și cum să-mi promovez afacerea. Această experință a fost extrem de utilă în perioada de pandemie, când majoritatea afacerilor au trecut în mediul online.”

În total în Republica Moldova au fost create șase Centre Digitale pentru Femei, care sunt deschise pentru toate femeile din țară, dornice de a face primii pași în antreprenoriat:

  1. AO „Asociația Raională de Educare a Adulților PRUTUL de SUS (AREAP)  din Edineț
  2. AO „Asociația Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți (AFA)
  3. AO „Tineretul Găgăuziei” din Comrat
  4. Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG „CONTACT-Cahul”
  5. Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” din Ungheni
  6. Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS din Sîngerei

Proiectul Women Digital Center are în calitate de coordonator național Centrul de Informatii Universitare.

Angela Mușet, director, Centrul de Informații Universitare: „Cu suportul tuturor partenerilor am reușit să creăm Centre Digitale în șase regiuni ale țării. Acestea sunt dotate corespunzător, formatorii au fost instruiți și sunt în așteptarea beneficiarelor. Încurajăm fetele și femeile să facă primul pas către visul lor de a deveni antreprenoare și sperăm că în curând aceste vise vor începe să prindă contur.”

Informații despre cele șase centre pot fi accesate pe www.eac.md/ro .

Women’s Digital Center este un proiect al Fundației Orange și o componentă a Orange Digital School, program naţional de susţinere a educaţiei digitale din Moldova, care oferă suport în dezvoltarea unui sistem educaţional de calitate, prin acces la infrastructură modernă, internet de calitate şi pregătire profesională în domeniul IT.

Versiunea Desktop