Мы обладаем великой силой
Мы несем большую отвественность

Cu toții avem multă putere

Evoluția digitală a schimbat lumea și viața fiecăruia dintre noi. Inovațiile în sine nu sunt nici pozitive, nici negative. Contează ce facem cu ele. Tehnologiile oferă tuturor numeroase oportunități și libertate… dar trebuie să cunoaștem și care sunt riscurile posibile la care ne expun.

Cu toții avem multă putere. Cu toții avem multă responsabilitate este o campanie globală de comunicare, lansată de Orange Group, susținută și promovată în toate cele 27 de țări Orange, inclusiv Moldova.

Scopul campaniei este de a contribui la formarea unei societăți în care fiecare dintre noi să aibă o experiență sigură și pozitivă de utilizare a tehnologiilor. Aceasta este ideea de bază a campaniei de publicitate. Prima etapă a campaniei ilustrează unul dintre momentele cheie din interacțiunea copiilor cu tehnologia – momentul când li se oferă primul lor smartphone.

...dar și cum pot părinții să se asigure că experiența digitală a copilului lor va fi una pozitivă.

Campania pune accent pe 3 dintre cele mai frecvente riscuri la care se expun copiii și adolescenții atunci când intră în lumea digitală, pe care le-am numit convențional: dependența de ecran, stima de sine și conținutul nepotrivit.

Ghidează-ți copilul într-o lume în care va putea să se bucure din plin de avantajele tehnologiilor, fără să-i fie frică de ele. Ajută-i să le folosească corect. Nu lăsa Internetul și rețele de socializare să influențeze în mod negativ stima de sine și modul cum gândește adolescentul din familia ta, mai ales acum, când este ușor influențabil de imaginile perfecte de pe rețelele de socializare și de violență. Ai grijă ce conținut consumă copilul căruia îi încredințezi un telefon cu acces la Internet.

Ajută-l să aibă încredere în viitor și să descopere lumea. Află mai multe informații și recomandări aici

Internetul, telefoanele mobile și tabletele ne-au schimbat viața radical. Folosim toate aceste tehnologii ca să lucrăm, să învățăm, să ne organizăm timpul, să menținem legătura cu cei dragi, să ne orientăm pe traseu și multe altele. Avem atât de multe deprinderi noi…

Este, prin urmare, normal că în casele noastre au apărut mai multe ecrane, care ne consumă timpul și atenția, nu doar a noastră, ci și a copiilor noștri, care ne urmează în toate.

Generația nativă digital însușește tehnologiile foarte rapid. Acum realizăm că aceste instrumente ne dau o mare putere, dar și o mare responsabilitate. Timpul nostru de utilizare a ecranelor, cât și cel al copiilor și adolescenților trebuie supravegheat și echilibrat, ca să ne asigurăm că acesta rămâne o sursă de dezvoltare personală.

Deci, cum facem ca toți să fie mulțumiți? Ce reguli trebuie să stabiliți și cum puteți discuta asta în familie? Ce practici e bine să adoptați pentru a vă ajuta copiii să folosească ecranele în mod responsabil? Cum vă asigurați că ecranele din casa voastră aduc împreună membrii familiei și nu creează decalaje între generații.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, Orange vine cu recomandări de la specialiști în sănătate și protecția copilului.

Acum e rândul tău...

Tindem să credem că timpul de utilizare a ecranului este timpul pe care copiii îl petrec în fața televizorului, dar nu e doar asta.
E timpul petrecut la toate dispozitivele ce au un ecran…

Timpul de utilizare a ecranului
recomandat pentru fiecare grup de vârstă
    Fără ecrane până la vârsta de 3 ani
De la 3 la 6 ani
Sesiuni de până la 20 de minute
În total, maxim o oră pe zi
  • Nu în timpul meselor, cu mai mult de o oră înainte de somn și niciodată în dormitorul lor
  • Mereu în prezența unui adult, care să-i ghideze
De la 7 la 9 ani
Sesiuni de până la 30 de minute
În total, maxim 2 ore pe zi
  • Nu în timpul meselor, cu mai mult de o oră înainte de somn și niciodată în dormitorul lor
  • Folosește aplicațiile de control parental pentru a limita timpul și site-urile pe care le accesează
  • Un adult în preajmă, care să urmărească utilizarea inițială a ecranului
De la 10 ani
Sesiuni de circa 30 de minute
Decideți împreună numărul de ore. Puteți extinde timpul, în funcție de necesitățile și maturitatea lor
  • Nu în timpul meselor, cu mai mult de o oră înainte de somn și niciodată noaptea
  • Încurajați-i să facă pauze regulate, păstrează aplicațiile de control parental dacă e cazul
  • Manifestă-ți interesul față de ceea ce fac și discută cu ei despre asta
Ai grijă, excesul de utilizare a ecranului poate afecta:
  • învățarea limbii de către copiii mici
  • somnul
  • atenția, capacitatea de concentrare și dispoziția
  • privire încordată, miopie
  • dependență
  • inactivitate, obezitate
10 sfaturi
pentru a gestiona mai simplu ecranele în familia ta
  1. 1 Adaptează timpul de utilizare a ecranelor în funcție de vârsta copilului.
  2. 2Spune-le copiilor din start cât timp vor putea folosi ecranul. De exemplu: „2 episoade din filmul tău cu desene animate, nu mai mult!”
  3. 3Stabilește regulile în funcție de necesitățile fiecărui copil și explică-le clar, pentru a evita posibile negocieri.
  4. 4Alege împreună cu copiii conținutul pe care îl vor privi, în baza necesităților lor reale. Pentru a te orienta mai ușor, urmează simbolurile PEGI (pictograme ce indică vârsta minimă admisă pentru vizionarea programului).
  5. 5Încurajează pauzele regulate de la ecrane și fii un exemplu.
  6. 6Interzice utilizarea ecranelor în dormitor, noaptea și în timpul meselor.
  7. 7Partajați cu toți membrii familiei aceste reguli și respectați-le.
  8. 8Asigură-te că ecranele nu se transformă într-o obsesie sau o activitate exclusivă în detrimentul celorlalte. Găsește-ți timp și propune și alte modalități de a vă distra împreună.
  9. 9Spune-le copiilor și adolescenților despre riscurile potențiale ale Internetului și rețelelor de socializare. Rămâi atent și ascultă-i.
  10. 10Dați-le treptat mai multă independență în utilizarea ecranelor, totodată urmărindu-le de la distanță activitatea.

Angajamentele Orange Moldova și ale Fundației Orange