25.10.2019

A început Urban Mobility Hackathon

100 de tineri vor genera, timp de 48 de ore, soluții de remodelare a rețelei de transport public urban

25 octombrie 2019, Chișinău – 100 de tineri din societatea civilă, comunitatea profesioniştilor IT şi a pasionaţilor de urbanism modern vor munci în următoarele 48 de ore la Urban Mobility Hackathon pentru a genera soluţii de remodelare a rețelei de transport public în Chișinău.

Participanții vor lucra în echipe de până la cinci persoane fiecare, la unul dintre studiile de caz furnizate de organizatori:

  1. Crearea unei hărţi dinamice a distribuției stațiilor de autobuz/ troleibuz în unul sau mai multe sectoare din oraș, luând în considerare distribuția curentă a stațiilor, densitatea populației, accesul oamenilor la serviciile de transport
  2. Revizuirea orarului sau replanificarea rutelor pentru un traseu de autobuz sau troleibuz, pentru a-l face mai eficient și accesibil pentru locuitorii Chișinăului
  3. Estimarea densității populației în Chișinău în baza datelor de mobilitate
  4. Estimarea fluxului de pasageri în transportul public

Chișinău atrage un număr tot mai mare de rezidenți, dar nu este întotdeauna pregătit să-și adapteze infrastructura la cererea din ce în ce mai mare de mobilitate.Tehnologiile inteligente şi datele mari sunt în măsură să genereze soluţii bine documentate pentru problemele de mobilitate urbană şi adaptate nevoilor oamenilor

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă, PNUD Moldova.

Cele 20 de echipe vor trebui să soluționeze una sau mai multe probleme de mobilitate urbană din Chișinău, utilizând straturile de date georeferențiate oferite și să creeze un algoritm de analiză și utilizare a datelor furnizate. În premieră, vor fi suprapuse și analizate mai multe straturi de date relevante mobilității în Chișinău:

  • Mobilitatea umană – date depersonalizate de mobilitate a abonaților Orange în cursul unei zile lucrătoare și a unei zile de weekend.
  • Transportul public – rețeaua rutelor de transport public, itinerarul și orarul circulației troleibuzelor în Chișinău.
  • Populația și cadastru – date despre distribuția oamenilor în oraș, despre terenurile din Chișinău, clădirile rezidențiale și instituțiile publice/de interes social.
  • Utilizarea terenurilor – schimbările în timp a diferitor zone din Chișinău (ocuparea suprafețelor de zone rezidențiale, reducerea spațiilor verzi).

„Orange Systems susține și încurajează implicarea tuturor în găsirea soluțiilor practice și utile pentru îmbunătățirea condițiilor de mobilitate urbană. În prezent, orașele din Europa pot beneficia de soluții inteligente ce permit o analiză complexă a comportamentului călătorilor în vederea îmbunătățirii rețelelor de transport public. Prin acest eveniment, ne dorim să identificăm și, de ce nu, să implementăm o astfel de soluție și pentru orașul Chișinău. Analizând trendurile privind big data, considerăm că organizațiile IT trebuie să creeze condițiile necesare, astfel încât analiștii de date să poată experimenta cu acest concept”

Olga Surugiu, directoare Orange Systems.

Echipele vor fi ghidate de mentori experimentaţi de la Agenţia Spaţială Europeană, Orange Systems, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Primăria Chişinău. Mentorii vor ajuta participanții să analizeze straturile de date şi să dezvolte soluţii inovatoare pentru un oraş inteligent şi centrat pe necesitățile cetățenilor.

Pe 27 octombrie echipele participante îşi vor prezenta în faţa juriului proiectele şi soluţiile oferite. Trei echipe ce au acumulat cel mai mare punctaj vor beneficia de premii:

Premiul 1
  • 4000 USD sau vizită la Agenția Spațială Europeană oferiți de PNUD Moldova
  • 6 luni de stagiu plătit la Orange Systems, acces la Orange kITchen și șansa de a implementa soluția câștigătoare
  • Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani
Premiul 2
  • Smart watch
  • Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani
  • Căști wireless
Premiul 3
  • Fitness Tracker
  • Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani
  • Căști wireless

„Urban Mobility Hackathon. Hack the traffic in Chisinau” este rezultatul unui parteneriat inovator ce reunește Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia Spaţială Europeană, Orange Systems, Ministry of Data, Primăria mun. Chişinău și laboratoarele inovatoare Green City Lab şi Milab.

Detalii despre eveniment găsiţi pe pagina de Facebook: https://bit.ly/2o37rfW