13.10.2020

Soluții IT inovative pentru Chișinău – un proiect implementat cu suportul PNUD Moldova şi Orange Systems

PNUD Moldova, în cooperare cu Orange Moldova și Primăria municipiului Chișinău, au stabilit un parteneriat inovator pentru a facilita schimbul de date dintre sectorul public şi cel privat, având drept scop final rezolvarea problemelor urbane şi generarea soluțiilor creative pentru un oraş inteligent.

Una dintre primele inițiative ale acestui parteneriat a fost Urban Mobility Hackathon, eveniment care a adunat peste 80 de participanţi în octombrie 2019. Specialiști IT, designeri și urbaniști au avut acces la un set nou de date de mobilitate urbană şi au propus 17 proiecte creative de remodelare a transportului public din Chișinău, printre care s-au găsit idei de dezvoltare a nodurilor de transbordare, introducerea orarelor flexibile pentru troleibuze/autobuze și detectarea digitală a drumurilor cu ambuteiaje.

Două dintre echipele câștigătoare au primit oportunitatea să dezvolte și să implementeze în practică ideile propuse, cu suportul financiar și expertiza tehnică din partea Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Orange Systems.

După un an de la desfăşurarea Urban Mobility Hackathon, primele rezultate sunt deja disponibile. Echipa formată din doi ingineri din domeniul data science – Ion Moșnoi și Vasile Catană, au dezvoltat un algoritm de optimizare a orarului autobuzelor și troleibuzelor, bazat pe tehnologia de machine learning.

Algoritmul dezvoltat de Ion și Vasile estimează numărul de călători de la fiecare stație din Chișinău, în baza datelor de mobilitate de la Orange, și propune un orar optim de circulație a transportului public. Avantajul acestei soluții este posibilitatea de a adapta rapid orarul de circulație a troleibuzelor sau autobuzelor din Chișinău pentru a reduce timpul de așteptare și de a îmbunătăți experiența cetățenilor în transportul public.

Numărul de pasageri estimaţi la staţia Ştefan cel Mare în funcție de oră, într-o zi de luni şi duminică

Fluxul de pasageri la diferite staţii, în acelaşi interval de timp

A doua echipă, formată din ingineri GIS de la compania Royal Map, – Adrian Croitor, Alexandru Bacinschii, Dumitru Cotovici și Eugeniu Cepoi, au aplicat analiza spațială pentru a dezvolta un dashboard de vizualizare a mobilității din oraș. Cu ajutorul acestei soluții putem vedea care sunt cele mai aglomerate străzi din Chișinău și suburbii pentru a dirija mai eficient transportul urban, precum și timpul de călătorie a oamenilor la cea mai apropiată stație ce ne-ar ajuta să îmbunătățim accesul la transport public.

Mobilitatea populaţiei în Chişinău – cele mai aglomerate zone

Densitatea populaţiei în Chişinău

Timpul necesar pentru a ajunge la cea mai apropiată staţie de transport public. Identificarea cartierelor din oraş cu acces redus la staţiile de transport public.

Soluţiile prezentate sunt la nivel de prototip. Pasul următor ar fi integrarea acestora în sistemele publice ale municipalităţii. Produsul final ar permite autorităților să înțeleagă mai bine cum se dezvoltă orașul și care sunt cele mai des întâlnite probleme urbane pentru a îmbunătăți viața cetățenilor în orașul Chișinău și de a contribui astfel la transformarea acestuia într-un oraș modern, pentru oameni.

Urmăreşte-ne pentru a fi la curent cu evoluţia proiectului.