12.09.2013 toate
Orange Moldova si Spitalul de Urgenta – un "Parteneriat pentru Viata"

Orange Moldova vine cu noi solutii pentru sistemul medical din tara noastra. In colaborare cu Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina de Urgenta din capitala, compania va implementa solutia de telemedicina in sanatate. La prima etapa, in cadrul proiectului pilot “Parteneriat pentru Viata“, 10 ambulante din capitala au fost dotate cu echipamente performante care vor permite eficientizarea acordarii primului ajutor medical in situatii de urgenta.

„Sanatatea este unul din domeniile in care Orange Moldova investeste cu prioritate, iar acest proiect face parte din strategia Orange de responsabilitate social-corportiva, care reconfirma angajamentul nostru de a investi in societate si de a contribui la dezvoltarea ei. Suntem convinsi ca exista mii de oameni care inteleg ca diferenta dintre viata si moarte poate insemna un minut. Prin sprijinul pe care il oferim, ajutam medicii extraordinari de aici, sa ajute la randul lor, sutele de oameni care au nevoie de ingrijiri medicale”, a declarat Liudmila Climoc, Diretorul General al Orange Moldova.

„Vreau sa imi exprim satisfactia fata de acest proiect denumit sugestiv “Parteneriat pentru Viata“. Compania Orange este un exemplu demn de urmat si nu asistam acum la prima colaborare in sprijinul sanatatii publice. Avem exemplul spitalului din Balti, a Institutului de Neurologie, care au fost dotate cu aparate performante de diagnosticare a maladiilor grave. Sper mult in reusita acestui proiect, care in alte state, a contribuit la prevenirea deceselor oamenilor cu 10 de procente”, a declarat viceministrul Sanatatii, Mihai Ciocanu.

 Cele 10 ambulante au fost echipate cu camere video si GPS-uri, conectate la reteaua 3G a companie Orange, de altfel cea mai extinsa si mai performanta din Republica Moldova. Datorita acestui fapt, echipajele medicale aflate pe ambulante vor putea fi monitorizare, iar astfel va spori eficienta serviciilor medicale de urgenta.

 „Utilizand serviciile de date mobile la viteza inalta, paramedicii vor reusi sa transmita catre spital, in regim live, imagini video cu pacientii, iar respectiv specialistii de profil, sa le ofere consultatie telefonica. Cu ajutorul GPS-urilor vom monitoriza consumul si locatia ambulantelor, iar in mod prioritar vom trimite echipajele la pacientii care au nevoie de ajutor”, Gheorghe Ciobanu, Directorul CNSPMU.

Angajatii Spitalului de Urgenta din Chisinau spun ca datorita solutiei Telemedicina, acordarea ajutorului medical de urgenta va deveni mai accesibil moldovenilor.

„Aceste aparate ne vor permite sa luam legatura cu medicii din sectie pentru a ne oferi mai multe consultatii in cazul unor fracturi grave, sau plagi. Astfel vom interveni corespunzator pentru a salva viata oamenilor”, a declarat paramedicul de ambulanta, doamna Galina.
„Sun cazuri cand ambulantele sunt implicate in accidente rutiere in timp ce transportam bolnavul la spital. Cu ajutorul GPS-urilor dar si a camerelor de bord vom putea fi localizati repede pentru a prelua bolnavii sau ranitii din accident. Este un lucru foarte bun acest serviciu si trebuie sa le multumim partenerilor de la Orange”, a declarat domnul Ion, sofer de ambulanta.

Pana la sfarsitul anului curent , in cadrul proiectului “Parteneriat pentru Viata“, Orange Moldova va dota cu echipament performant alte 10 ambulante.

Sunt foarte multumit de ceea ce am vazut aici, fapt ce ma determina sa afirm ca sunt mandru de echipa Orange Moldova. Acest proiect “Parteneriat pentru Viata“ este un exemplu elocvent care confirma rapiditatea dezvoltarii tehnologiilor in aceasta tara. Cea mai performanta retea 3G detinuta astazi de Orange Moldova raspunde, nu doar necesitatilor sociale ale populatiei, dar si a celor economice ale populatiei, privind dezvoltarea afacerilor si serviicilor publice. Pot sa afirm cu certitutine ca acesta este doar un pas in colaboarea noastra, iar parteneriatul in sprijinul sanatatii sunt absolut convins ca va continua”, Benoit Scheen, Vicepresedintele Grupului Orange pentru Europa.

Orange Moldova a investit, in ultimii 3 ani, in sprijinul ocrotirii sanatatii prin procurarea utilajelor performante, dar si imbunatatirea conditiilor de spitalizare a pacientilor, peste 29 de milioane de lei.