Despre #SuperCoders

Internetul joacă un rol important în viața noastră. Actualmente ne imaginăm cu greu viaţa fără acces la internet şi asta pentru că ne-a schimbat modul în care interacţionăm în context de serviciu, distracţie, educaţie, prieteni sau familie. În calitate de operator social-responsabil, Grupul Orange este alături de părinţi şi copii, contribuind la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi. Astfel, în 2014, compania a lansat proiectul #SuperCoders, un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova.

Principiul #SuperCoders este simplu: invitarea copiilor cu vârste între 9 și 13 ani la workshop-uri gratuite, pentru a-i iniția în programarea informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști ai html-ului sau ai javascript-ului, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Scopul atelierului este de a-i învăța pe aceștia cum să folosească timpul petrecut pe calculator în mod util. Timp de o zi cei mici învaţă să creeze animaţii, povestiri interactive şi jocuri prin tehnica drag & drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. De asemenea, ei fac cunoștință cu primele concepte de programare și logică matematică. Ei sunt îndemnați să conceapă jocuri, desene animate scurte, asamblând segmente logice şi „dând viață” personajelor. Acestea sunt chestiuni elementare, dar extrem de instructive în ceea ce privește modalitatea de a dezvolta gândirea logică, precum și de a deprinde lucrul în echipă. Workshop-urile colective durează aproximativ 4 ore şi sunt animate de voluntarii Orange și de partenerii companiei.

#SuperCoders în Moldova

În Republica Moldova startul proiectului #SuperCoders a fost dat în noiembrie 2016 printr-un proiect pilot, desfăşurat la Chişinău. Succesul acestuia a determinat, un an mai târziu, extinderea proiectului şi în alte oraşe ale ţării precum Bălţi şi Cahul. Evenimentele s-au desfăşurat în incinta Orange WiFi Cafe din centrele raionale respective, spaţii digitale create cu suportul Fundaţiei Orange Moldova. Pe durata atelierelor copiii au fost îndrumaţi de traineri profesionişti ai Universităţii Tehnice a Moldovei. În exclusivitate, în ţara noastră, în cadrul #SuperCoders, a fost introdusă componenta dedicată părinţilor - #SuperParents, Orange angajându-se strategic să aducă mai aproape de oameni revoluţia digitală. Componenta #SuperParents este asigurată de specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Moldova (CNPDCPM). Cele 4 ediţii ale proiectului au fost implementate de către Centrul de Informaţii Universitare.

#SuperCoders - program naţional de coding

Printr-un parteneriat de succes cu reţeaua de biblioteci publice Novateca, în 2017, #SuperCoders devine program naţional. Astfel, în luna octombrie 2017, circa 1500 de copii şi părinţi vor participa la #SuperCoders – eveniment organizat în 37 de biblioteci publice din ţară. Atelierele se desfăşoară în perioada 7 – 22 octombrie, aliniindu-se iniţiativei European Code Week, care îşi propune să promoveze codul în rândurile copiilor într-un mod cât mai prietenos şi distractiv.

Participanţii la eveniment sunt ghidaţi pe durata workshop-ului de către profesori de informatică, care le explică noţiunile elementare de programare. Cei 45 pedagogi, bursieri ai proiectului Fundaţiei Orange „Burse de Excelenţă pentru profesori în IT”, vor beneficia în prealabil de instruire oferită de facilitatori de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Atelierele de lucru cu părinţii sunt susţinute de către 37 de bibliotecari din reţeaua Novateca, aceştia fiind instruiţi în prealabil în cadrul unor sesiuni de training de către specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

Parteneri ai proiectului
Versiunea Desktop