07.11.2011 toate
Viata se schimba cu Fundatia Orange

Fundatia Orange a lansat cea de-a opta clasa de computere in incinta Scolii-internat republicane medie specializata cu sectia fara frecventa pentru nevazatori si slab vazatori din or. Balti.

Acest laborator a fost creat in cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiilor informationale in institutiile speciale pentru copii cu deficiente fizice si senzoriale”, implementat de Fundatia Orange Moldova si Centrul de Informatii Universitare, cu sustinerea Ministerului Educatiei si Guvernului Republicii Moldova. Laboratorul este dotat cu 11 computere obisnuite si 3 computere speciale pentru copii orbi, care au fost procurate in parteneriat cu Fundatia Orange Franta.

Clasa de computere a fost dotata conform prevederilor programului SALT, care presupune instalarea a minim 11 computere in sala.

Liudmila Climoc, Director General al Companiei Orange, Membru al Consiliului Fundatiei Orange: “Scopul proiectului este de a facilita accesul copiilor cu dezabilitati la educatie prin noile tehnologii informationale, contribuind la includerea acestora in societate. Facilitarea comunicarii si accesului la informatii in randurile persoanelor cu dizabilitati, si in special cu dizabilitati senzoriale, sunt prioritati atat ale Fundatiei Orange Moldova cat si ale strategiei de responsabilitate social-corporativa a companiei Orange Moldova si a Grupului France Telecom”.

Liliana Palihovici Vice-presedintele Parlamentului Republicii Moldova: ”Este un exemplu reusit de parteneriat public privat in cadrul caruia Fundatia Orange a venit cu aceasta investitie majora menita sa faciliteze accesul copiilor cu deficiente de vaz la tehnologiile informationale. Cred ca sunt singurele 3 computere performante specializate existente in Republica Moldova pentru persoanele cu deficiente de vaz. Deja avem 8 sali de calculatoare de acest fel si speram ca astfel de proiecte ale Fundatiei Orange vor continua si vor bucura copiii cu deficiente din Republica Moldova”.

Angela Muset, Directorul Centrului de Informatii Universitare: “Suntem mandri de realizarea acestui proiect important pentru educatia copiilor cu necesitati speciale, proiect realizat in diferite regiuni ale Republicii Moldova. Fundatia Orange atrage o atentie deosebita acestor copii, cat si copiilor din familiile vulnerabile pentru a le facilita accesul atat la informatii cat si la studii de calitate”.

Olga Junghina, Director Scoala Internat republicana medie specializata cu sectia fara frecventa pentru nevazatori si slab vazatori din Balti: „Multumim mult Fundatiei Orange pentru acest cadou extraordinar imediat dupa marcarea Zilei Bastonasului Alb si in ajunul Zilei Internationale a persoanelor in dificultate. Va aducem asigurari ca potentialul acestei clase va fi valorificat la maximum de catre elevii nostri”.

In cadrul proiectului alte sapte laboratoare de computere au fost create in cadrul urmatoarelor institutii speciale de invatamant :

  • Scoala-internat speciala pentru copii surzi si hipoacuzici din Cahul;
  • Scoala-internat speciala pentru copii surzi si hipoacuzici din s. Harbovat, raionul Calarasi;
  • Scoala-internat speciala pentru copii cu deficiente locomotorii din Ialoveni;
  • Scoala speciala pentru copii hipoacuzici din Chisinau;
  • Liceul tehnologic pentru copii cu vederea slaba din Chisinau;
  • Scoala republicana medie fara frecventa pentru surzi si hipoacuzici din Chisinau;
  • Scoala-internat speciala pentru copii cu deficiente locomotorii din Hancesti.