27.11.2018

1200 de copii au participat la Orange #SuperCoders – cel mai grandios proiect de coding din Moldova

Educația digitală este interactivă și utilă. Asta au aflat cei 1200 de copii care au participat la a treia ediție #SuperCoders - cel mai grandios proiect de coding din Moldova. Prin această inițiativă, Orange continuă să ofere copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital, precum și să contribuie la dezvoltarea gândirii logice și abilităților analitice a celor mici.

Pe parcursul a două zile, în 30 de gimnazii și licee din 30 de localități din toată țara au fost organizate 60 de ateliere de programare gratuite. În cadrul acestora, copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani au învățat în doar câteva ore să animeze personaje și să dea viață unor povești, folosind platforma Scratch. Totodată, participanții au dezvoltat proiecte Code for the Planet Challenge, ilustrând prin joc probleme de mediu, precum încălzirea globală, consumul responsabil, reciclarea. Astfel, până pe 30 noiembrie curent, de la fiecare atelier va fi înaintat câte un proiect realizat de un singur participant sau de un grup de elevi. Dintre cele 60 de proiecte depuse, o comisie de experți independenți va selecta 20 cele mai ingenioase și inventive lucrări, autorii cărora vor fi premiați in cadrul unei ceremonii festive.

Vitalina Rusu, elevă în clasa a V-a, Liceul Teoretic Sculeni: ”Sunt încântată că am venit aici. Am învățat multe lucruri și când voi fi mare, poate voi deveni programator care va face jocuri. Am făcut un program de coding, am făcut animație cu multă fantezie, logică, creativitate, foarte frumos”.

Serghei Avramov, elev la Gimnaziul "M. Tanasoglo",  Chirsova, Comrat: ”SuperCoders dezvoltă gândirea, memoria. Trebuie să ai fantezie, gândire bună și să știi ce și cum funcționează. Am învățat să fac programare și pot inventa proiecte pentru oameni, cum ar fi cele de protejare a mediului, care vor sensibiliza oamenii să protejeze natura.

Atelierele de programare au fost ghidate de 30 de profesori, finalişti ai proiectului Burse de Excelență pentru profesori în IT al Fundației Orange Moldova, şi 30 de voluntari Orange Moldova.

Galina Scorțescu, profesoară de matematică și informatică, Liceul Teoretic Molești, finalistă a proiectului Burse de Excelență pentru profesori în IT al Fundației Orange Moldova: ”Este o oportunitate pentru mai mulți copii din mai multe localități să facă cunoștință cu această platformă de creare a animațiilor. Le dezvoltă logica, creativitatea, simțul de observație. Copii sunt încântați și foarte activi. Mă bucur că #SuperCoders a ajuns și în localitatea noastră”.

Ana Gudiuma, voluntar Orange: ”Este un proiect important al companiei Orange prin care ne implicăm în educația digitală a copiilor și sunt mândră că fac parte din acest proiect și pot să contribui și eu la educația tinerei generații. La #SuperCoders am descoperit copii setoși de a cunoaște cât mai multe, cu o fantezie bogată și un mare potențial”.

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 30 de localităţi: or. Cahul, s. Cotihana, s. Rădeni, s. Cîrnățenii Noi, Chișinău, s. Colonița, s. Hîrtop, s. Chirsova, s. Beșalma, s. Congaz (liceu), or. Comrat, s. Congaz (gimnaziu), s. Zgurița, s. Țarigrad, or. Drochia, s. Șuri, s. Molovata, or. Edineț, or. Fălești, or. Florești, s. Molești, s. Susleni, s. Chiperceni, s. Văratic, s. Răcăria, s. Șaptebani, or. Telenești, s. Scorțeni, s. Măgurele, s. Sculeni. Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Olga RUSU, coordonator programe, Centrului de Informaţii Universitare: „Ne bucură faptul că proiectul Orange #SuperCoders devine tot mai popular în rândul copiilor din Moldova. În cadrul celei de-a treia ediții, alți 1200 de participanți au învățat cum să petreacă mai util și interactiv timpul în fața calculatorului. Totodată, prin intermediul componentei Code for the Planet challenge, au învățat să devină mai conștienți față de protecția mediului înconjurător”.

Despre #SuperCoders

#SuperCoders este un proiect internaţional, dezvoltat de Grupul Orange, începând cu anul 2014. Proiectul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului, în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova. #SuperCoders a fost lansat în Republica Moldova în 2016, iar succesul acestuia a permis transformarea proiectului în unul de talie naţională.