20.04.2022

Cunoștințe pentru viitor sau Solidarity FabLab – un proiect care ajută tinerii prin educație

Prima ediție a proiectului „Solidarity FabLab – Cunoștințe pentru viitor” al Fundației Orange Moldova s-a încheiat cu premierea celor mai inovative proiecte. Acestea au fost realizate de către tinerii care, timp de un an, au frecventat cursurile în cadrul a trei FabLab-uri regionale, amplasate în Liceul Teoretic „Olimp” din Sângerei, Incubatorul de Afaceri din Soroca și Biblioteca raională din Orhei. Evenimentul a avut loc în incinta FabLab Chișinău.

Juriul a primit pentru examinare 19 proiecte. Fiecare dintre ele a fost realizat de către o echipă de tineri. Pe parcursul anului 2021, gratuit, timp de o lună, echipele au învățat cum să gestioneze corect echipamente și instrumente de lucru, să elaboreze propriile proiecte de la etapa de design până la producerea propriu-zisă, cum ar fi: corpuri de iluminat inteligente, logo-uri pe placaj, piele sau sticlă, suveniruri produse la imprimante 3D, accesorii brodate la mașina de cusut etc. Pe parcursul proiectului, toată materia primă a fost asigurată de către Fundația Orange Moldova. 

Astfel, Premiul de gradul I, în valoare de 25.000 lei, a fost câștigat de către echipa Solidarity FabLab Soroca, cu proiectul „CNC plotter – Arduino”.

Mihai SURUGIU, membru Solidarity FabLab Soroca:
Proiectul nostru este util atât pentru elevi, cât și pentru studenții de la universitate. Pentru noi, acest premiu înseamnă posibilitatea de a ne dezvolta în continuare și de a investi în alte proiecte care vor aduce, sperăm, rezultate și mai bune.”

Premiul de gradul II, în valoare de 15.000 lei a fost decernat echipei Solidarity FabLab Sângerei pentru proiectul „Costum popular”.

Mihaela BÂRSAN, membră Solidarity FabLab Sângerei:
De mică am vrut să devin designer vestimentar, de aceea m-am implicat în proiect. Eu am făcut și cursuri de dezvoltare web și cu tehnologia mă împac foarte bine. Proiectul meu mi-a dat oleacă de furcă, dar sunt mândră de el.”

Premiul de gradul III, în valoare de 10.000 lei, a mers către echipa Solidarity FabLab Orhei pentru realizarea proiectului „Geantă pentru dame în stil hippie”.

Augustina CEBOTARI, membră Solidarity FabLab Orhei:
Această geantă este specială, deoarece am depus foarte multă muncă împreună cu colegii mei. Este o geantă încăpătoare, frumoasă, modernă și foarte originală. Suntem foarte mândri de noi. Personal, am acumulat multe cunoștințe noi și sunt sigură că în viitor, tot ce am învățat o să mă ajute foarte mult.”

Prin acest proiect, Fundația Orange Moldova asigură accesul tinerilor la cunoștințe care dezvoltă noi deprinderi. Acestea ajută tinerii să facă față provocărilor de mâine ale pieței de muncă și să guste din profesiile de viitor: consilier sau educator robot, croitor digital, ofițer de protecție al datelor, ofițer de proiectare „smart home”, operator de regenerare a materialelor plastice, consilier de gestionare a deșeurilor sau al construcțiilor și conceptelor ecologice etc.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova:
Astăzi celebrăm rezultatele primei ediții Solidarity FabLab – Cunoștințe pentru Viitor. Suntem mândri de faptul că, cu ajutorul Fundației Orange, care are o activitate de peste 10 ani în Moldova, am reușit să aducem acest proiect inovativ și să ajutam tinerii din țara noastră să fie mai pregătiți pentru provocările zilei de mâine. Astăzi suntem inspirați de aceste proiecte creative, realizate cu multă pasiune și dedicație. Felicitări tinerilor și formatorilor pentru aceste realizări. Ele ne demonstrează o dată în plus că moldovenii sunt pasionați de inovație.” 

Cursurile sunt adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 - 25 ani și s-au desfășurat în echipe a câte 5 persoane. La curs s-au înscris 140 de tineri curioși și dornici să descopere noi tehnologii de producție și care au o pasiune aparte pentru inovație.

Victor CIUVAGA, formator Solidarity FabLab Soroca:
Pe lângă faptul că noi am studiat patru utilaje, este vorba de: incubatorul laser, imprimanta 3D, mașina de cusut digitală și circuitele Arduino, cel mai important este că am învățat cum știința se regăsește în viața de zi cu zi. Am văzut cum copiii privesc altfel viața, cum descoperă necesitățile vieții și, totodată, cum propun soluții pentru rezolvarea anumitor probleme. Copii care gândesc inovativ și care uneori cred că absolut totul este posibil. Și asta este foarte frumos.”

Solidarity FabLab este un proiect lansat de Fundația Orange la nivelul Grupului Orange în 2014 și este implementat în 19 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. În Republica Moldova, Solidarity FabLab este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare și Clubul Ingineresc MicroLab


Despre Fundația Orange Moldova

Fundaţia Orange Moldova a fost înfiinţată în anul 2009, ca parte a organizaţiei cu acelaşi nume la nivel internaţional. Până în prezent, datorită investiţiilor sale, au fost dezvoltate peste o sută de proiecte sociale, în valoare de circa 100 de milioane de lei. Fundaţia Orange Moldova dezvoltă proiecte în patru domenii cheie: educație și educație digitală; ajutor social populației; sănătate și dizabilități; cultură. Beneficiari ai proiectelor Fundaţiei Orange Moldova sunt peste 400 de mii de persoane din toată ţara.