22.06.2023

Orange susține Moldova Digital Summit 2023, forumul de top pentru transformarea digitală și inovațiile tehnologice

Orange susţine transformările digitale și inovațiilor tehnologice în Republica Moldova și se alătură în calitate de Partener al Moldova Digital Summit 2023.

Moldova este unul dintre liderii regionali în digitalizare, iar în prezent 40% din serviciile publice sunt disponibile online. În încercarea de a menține această tendință, autoritățile își propun să dubleze numărul de servicii publice destinate cetățenilor în următorul an. Obiectivele stabilite reprezintă unul dintre pilonii importanți pentru ca Moldova să devină un adevărat centru digital și de inovație în Europa Centrală și de Est – o platformă complexă ce oferă acces la resurse tehnologice importante, expertiză, know-how, precum și oportunități de colaborare și investiții. Acțiunile au fost discutate în perioada 15-17 iunie la Chișinău, la Moldova Digital Summit 2023.

Moldova Digital Summit – parteneriate pentru dezvoltarea digitală

Cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice din țara noastră a adunat pe aceeași platformă cca 2500 de persoane, inclusiv 68 de speakeri, experți și lideri ai comunităților tehnologice și de afaceri din cca 30 de țări, precum România, Estonia, Letonia, Marea Britanie, Belgia, SUA și altele. Astfel pe lângă cele 24 de paneluri și sesiuni de discuții, summitul a fost o ocazie potrivită pentru organizarea a 10 evenimente laterale și 50 de întâlniri de grup, pentru a pune premisele unor viitoare colaborări în domeniu. Din agenda Summit-ului a făcut parte și desfășurarea ședinței Comisiei mixte interguvernamentale pentru crearea spațiului digital comun și a Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale între Republica Moldova și România.

Dorin RECEAN, Prim-ministru al Republicii Moldova: Prioritatea Guvernului este să automatizăm procesele și să le facem mai eficiente pentru cetățenii noștri. Tot ce poate fi realizat la distanță ar trebui să fie făcut la distanță - de la lansarea unei afaceri, deschiderea unui cont bancar sau semnarea unui contract de muncă - totul poate fi simplificat și accelerat prin digitalizare.”

Moldova Digital Summit – viitorul inteligenței artificiale

Evenimentul a adus în prim plan experiența internațională privind strategiile, politicile, cadrul legislativ în domeniul dezvoltării economice digitale. În cadrul panelurile de discuții, reprezentanții comunității de afaceri au abordat și impactul Inteligenței Artificiale – tehnologie deja implementată în diferite domenii de activitate.

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: Digitalizarea responsabilă este unul dintre obiectivele cheie ale Orange și completează perfect angajamentele noastre de a contribui la dezvoltarea societății și facilitarea vieții prin servicii și soluții inovative. Acest eveniment reprezintă o platformă importantă pentru ecosistemul digital, locul unde alături de colegii de la Orange Moldova și Orange România, am împărtășit experiența și ambițiile companiei ce țin de AI și Data Science.”

Tekwill Expo Day – tehnologii digitale pentru copii, elevi și tineri

Cea de-a treia zi a summitului a fost dedicată pasionaților de tehnologii și produse create de tineri la Tekwill Expo Day. La eveniment a participat președinta țării Maia SANDU, oficiali guvernamentali, experți educaționali, beneficiarii proiectelor educaționale, dar și toți cei curioși în dezvoltarea produselor inovative. Peste 1500 de participanți au cunoscut tehnologiile dezvoltate și implementate timp de 5 ani de proiectul Tekwill în toată țara. Drone, roboți, expoziții tematice, programe educaționale, ateliere de jocuri interactive au fost punctele de atracție pentru participanții evenimentului. Oaspeții au putut asista la spectacole cu roboței și mașini electrice, au testat diferite tururi virtuale în AR/VR, au fost spectatorii unui show cu drone și ai unui workshop pentru pilotarea aparatelor de zbor. Tekwill Expo Day a prezentat și ofertele educaționale și inițiativele dedicate dezvoltării forței de muncă în IT.

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reprezintă evenimentul major al industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră. Summitul este o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în industria digitală,  astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale.

Evenimentul a fost organizat de ATIC sub egida Primului Ministru și finanțat de USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Germaniei, Elveției și Delegația UE. La desfășurarea evenimentului și-au adus contribuția și alți parteneri internaționali și locali precum: GIZ Moldova, Agenția de Investiții, AmCham, Orange, UNDP și alții.