08.12.2022

Orange Systems: Află cine sunt câștigătorii Hackathon-ului pentru Incluziune și Accesibilitate

Hackathon-ul pentru Incluziune și Accesibilitate, susținut de Orange Systems și Huawei Moldova, și-a desemnat câștigătorii. Astfel, 3 cele mai inovative soluții generate pentru cele mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, s-au ales cu premii generoase.

În perioada 2 – 4 decembrie, peste 50 de participanți înscriși în competiție au lucrat în echipe pentru a crea soluții tehnologice ce abordează provocările oamenilor cu dizabilități. Evenimentul s-a axat pe trei direcții precum: angajarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, facilitarea accesului la informație și la servicii medicale online și asigurarea accesului limitat la serviciul de urgență 112 pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire.

Timp de 48 de ore, tinerii au generat idei ce ar rezolva provocările principale cu care se confruntă peste 150.000 persoane ce trăiesc cu o dizabilitate în Republica Moldova. Cele 14 echipe au avut parte de mentorat cu specialiști din domeniul antreprenoriatului tehnologic, dar au și validat ideile cu persoane ce trăiesc, nemijlocit, cu o dizabilitate.

Astfel, echipele au prezentat prototipurile în cadrul evenimentului final - Demo Day, care s-a desfășurat la Orange kITchen, unde au fost apreciați de către un juriu calificat. Soluțiile generate în timpul hackathon-ului, au fost atât software, cât și hardware, iar cele mai bune echipe au fost premiate de către Orange Systems și Huawei Moldova.

Locul I – DANU, premiu 30.000 lei

Echipa Makers, formată din Doina CEBANU, Iulian LUNGU, Neonil ROȘCA, a creat un dispozitiv ce conține două butoane: „da” și „nu”, care va fi conectat cu serviciul de urgență 112. La recepționarea apelului, operatorul serviciului de urgenţă este anunțat că interacționează cu o persoană cu deficiențe de vorbire, iar în continuare beneficiarul va răspunde la întrebările operatorului prin „da” și „nu” cu ajutorul dispozitivului.


Locul II - Generics, premiu 20.000 lei

Soluția propusă de echipa Generics presupune un plugin ce va facilita accesul către paginile web pentru persoanele cu dificultăți de auz și vedere. În așa mod, beneficiarii vor putea personaliza, adapta și reda audio textul după necesitate.

Echipa e formată de Victor DIDIC, Mihai CHIRIAC, Gheorghe BOGUSESCU și Petru TOFAN.


Locul III - Assist, premiu 10.000 lei

Tinerii au creat o aplicație mobilă care permite apelarea la serviciul 112 în doar două click-uri. Într-un timp scurt, prin intermediul aplicației va fi transmis un push alert către serviciul de urgență 112, iar beneficiarii vor putea trimite un mesaj vocal ce spune că e nevoie de o ambulanță. Astfel, pe hartă va fi menționat unde se află persoana care are nevoie de ajutor.

Echipa e formată de Mihai ȚÎBÎRNĂ, Marta GAVRILIUC, Victoria ȚÎBULEAC, Nicoleta MOGÎLDEA și Ion MÎNDRU.

Mențiune - Dispozitivul „Eco Point” creat de Marcel Roșca, premiu 5000 lei

Marcel Roșca a creat un dispozitiv care va facilita accesul la transportul public pentru nevăzători. Marcel este o persoană cu dizabilitate de vedere și se confruntă zi de zi cu impedimente de deplasare. El a creat un mecanism de semnalizare ce va conecta telefonul mobil cu transportul public. Astfel, persoana va ști unde se află ușa transportului și care este numărul rutei.


Ideile din cadrul evenimentului Demo Day au fost apreciate de către jurați: Victor Sagaidac, Chief Information Officer, Orange Moldova, Iurie Bivol, CEO & Founder at TaxAce LTD, Carmina Vicol, CEO at Prime Capital SRL, Alexandru Lazarencu, Huawei Moldova, Elena Oprea, Founder at selftalk.space, Andrei Bragarenco, Senior Lecturer at Universitatea Tehnică a Moldovei, Ludmila Jalba, Coordonatoare self advocacy, Keystone Moldova. Vezi evenimentul integral AICI.

Orange Systems susține incluziunea socială prin tehnologie

Prin susținerea Hackathon-ului pentru Incluziune și Accesibilitate, Orange Systems promovează incluziunea socială și digitală a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, Orange Moldova, alături de hub-ul său IT, Orange Systems, facilitează integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi și asigură condiții adaptate de muncă, sedii accesibilizate pentru nevoile acestora şi locuri de parcare, fapt ce reconfirmă statutul de angajator incluziv.

Hackathon-ul pentru Incluziune și Accesibilitate a fost organizat de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată anual la 3 decembrie, cu scopul de a sensibiliza societatea față de dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Competiția a fost organizată de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups, cu susținerea Orange Systems și Huawei Moldova. Partenerii de comunitate - Keystone Moldova, Asociația „Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova” (AOPD) și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova.

Despre Orange Systems

Orange Systems este hub-ul IT al Orange şi unul dintre cele mai mari hub-uri IT din ţară. Fiind rezident al parcului IT în care se regăsesc peste 600 de angajaţi, Orange Systems îşi reconfirmă poziţia de al doilea angajator pe piaţa de tehnologii informaţionale din Moldova. Mai mult de 50 la sută dintre specialişti prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: software development, testarea şi asigurarea calităţii, controlul şi managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence şi big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.