22.11.2019

Participanţii la Chișinău Hackathon Smart Sustainable City au oferit soluții pentru un oraș mai sustenabil, mai curat și mai ecologic

Chișinău Hackathon Smart Sustainable City a oferit şansa pentru 55 de tineri, grupaţi în 11 echipe, să elaboreze proiecte pe trei subiecte: administrarea deșeurilor, eficiența energetică și e-mobility. Echipa care s-a ales cu primul loc a primit un premiu bănesc în mărime de 40 mii lei și o bursă de participare la programul de accelerare UpFactory. Primul hackathon din Chișinău cu tematica Smart Sustainable City s-a desfășurat în perioada 15 - 17 noiembrie 2019 şi a fost organizat în parteneriat cu Orange Systems.

Victor CHIRONDA, viceprimar al municipiului Chișinău:
“Parcursul de dezvoltare a unui oraş trebuie să fie axat pe satisfacerea necesităţile oamenilor, şi nu doar pe dezvoltarea infrstructurii. Mobilitatea urbană durabilă este un element important pentru asigurarea calităţii vieţiii în oraş iar planificarea mobilităţii trebuie să pornească de la prioritizarea modurilor sustenabile de transport: cel public, cu bicicleta sau mersul pe jos.”

Eugeniu GAVREV, director al Operaţiunilor IT la Orange Systems
“La Orange Systems inspirăm comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT. Pe durata desfăşurării Hackathon Smart Sustainable City am încercat să transmitem aceste valori şi participanţilor, care, prin ideile generate, au încercat să conecteze viața urbană cu sectorul IT, prezentând instrumente software inovatoare.”

Misiunea celor 11 echipe participante la competiţie a fost să lanseze soluţii pentru un oraş sustenabil şi inteligent. Printre ideile lansate la Hackathon se enumără:

  • Prototipul unei aplicații mobile, ce ar asigura legătura între șoferii care au locuri libere în mașină și sunt gata să transporte pasageri și persoanele care au nevoie să ajungă într-o regiune sau alta a orașului
  • Un sistem care analizează datele despre poziția și puterea unităților de iluminare stradală și calculează numărul de lanterne care pot fi stinse, fără a afecta calitatea iluminării
  • O aplicaţie mobilă, prin intermediul căreia pasagerii vor putea afla unde se află cel mai apropiat troleibuz de pe o anumită rută şi în cât timp ajunge la o staţie sau alta
  • O platformă care vine cu o serie de recomandări pentru a eficientiza consumul și încearcă să educe în omul de rând cultura utilizării eficiente a resurselor energetice
  • Alternative de plată a transportului public, printr-un sistem de plată SMS
  • Dezvoltarea unui sistem inteligent subteran de colectare și gestionare a deșeurilor
  • Integrarea sistemului de bike sharing în Chișinău
  • Un sistem inteligent de management a luminii LED în oraș, prin instalarea unor senzori pentru iluminare la mișcare și întuneric

Ideile au fost analizate de un juriu format din experţi de la Orange Systems, Primăria Mea, Agenția pentru Eficiență Energetică, Crawless , UNIDO Moldova. În final, au fost selectate următoarele trei inițiative câștigătoare:

Echipa Descrierea ideii Premiul

Locul 1- Echipa nr. 4

Eugeniu Cepoi, Adrian Croitor, Tudor Croitor, Dumitru Cotovici, Dorina Pantaz

Echipa a elaborat un proiect pilot sub forma unei aplicații pentru consumatorii care sunt deținători ai mașinilor electrice. Ideea aplicației constă în sincronizarea acesteia de pe smartphone cu API-ul vehiculului, astfel încât, prin intermediul aplicației, șoferul să poată beneficia de:

§ Stabilirea traseului din punctul A în punctul B, având la bază modelul mașinii și nivelul de încărcare al bateriei

§ • Căutarea celor mai apropiate stații pentru încărcare a bateriei, conform tipului de receptaclu al vehiculului.

40 000 lei, bursă de participare la programul de accelerare UpFactory.

Locul 2 - Echipa nr. 8

Dumitru Albot, Alexandr Ciumak, Timur Golotin, Petru Egorov

Cu sloganul ''From trash to fashion'', echipa a venit cu o ''soluție fashion inedită''. Tinerii au propus reciclarea panourilor publicitare din orașşi transformarea acestora în genți stilate, materia panourilor publicitare fiind una durabilă, rezistentă la condiţii climaterice dure şi umeditate. Aici puteți viziona și un articol demo realizat la hackathon

Dispozitive inteligente de la Orange, bursa pentru participare la programul de accelerare UpFactory, bilete gratuite la evenimentele Startup Grind.

Locul 3 - Echipa nr. 11

Gheorghe Morari, Nicolae Ursu, Daniel Mazur, Dmitri Trubca, Andrii Zgîrvaci

CIS (Complete Intelligent System) - un proiect care își propune să eficientizeze procesul de colectare a deșeurilor, prin instalarea unui echipament în urne, care permite aflarea nivelului de umplere al acesteia.

Dispozitive inteligente de la Orange, bursa pentru participare la programul de accelerare Upfactory, bilete gratuite la evenimentele Startup Grind.

Participanții au fost ghidați de mentori cu experienţă, angajaţi ai organizaților și companiilor precum Orange Systems, Keymitt, Crawless, Spark Research Labs, Enspire și ANIC (Asociația Națională pentru Investiții și Consultanță).

Prezentările celor 11 echipe le puteți viziona aici.

Acest proiect a fost implementat de către Dreamups - Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat, cu suportul financiar oferit de Orange Systems.